Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ο καφές κατά του πρόωρου θανάτου

Ο καφές κατά του πρόωρου θανάτου

Ο καφές και η κατανάλωση του σε μετριοπαθείς ποσότητες, μειώνουν τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου.

Υπάρχουν καλά νέα για τους απανταχού λάτρεις του καφέ αφού μια εντελώς νέα έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί κυριολεκτικά να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο. Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Circulation, επιστήμονες από το Χάρβαρντ αναφέρουν πως ο καφές και η κατανάλωσή του «συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο της συνολικής θνησιμότητας» και αυτό είναι το καλύτερο μάρκετινγκ για τον καφέ που υπήρξε ποτέ.

Οι ερευνητές εξέτασαν μακροσκελή και μακροχρόνια στοιχεία που αφορούσαν 167.000 γυναίκες και 40.000 άνδρες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν από τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να υποστούν πρόωρο θάνατο. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι και ο ντεκαφεινέ είχε προφανώς τις ίδιες «μαγικές» ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως όλα τα ωφέλιμα συστατικά του καφέ προέρχονται από το σπόρο του ίδιου του καφέ και όχι από την ουσία της καφεΐνης. Οι συμμετέχοντες της έρευνας που κατανάλωναν καφέ, φάνηκε πως μελλοντικά είχαν μικρότερη έκθεση σε κινδύνους που προκαλούν θάνατο όπως η καρδιαγγειακή νόσος, οι νευρολογικές ασθένειες (Πάρκινσον), ο διαβήτης τύπου 2, ακόμα και η αυτοκτονία. Η έρευνα δεν συνέδεσε την κατανάλωση καφέ με θανάτους από καρκίνο. Οι αναλύσεις έλαβαν υπόψη πιθανούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η σωματική άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι λόγοι δεν είναι όλοι σαφής, όμως φαίνεται πως ο καφές έχει την ιδιότητα να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. «Έτσι, θα μπορούσαν να εξηγηθούν μερικά από τα ευρήματά μας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που παράγουν αυτά τα αποτελέσματα» είπε ο υπεύθυνος της έρευνας Μινγκ Ντίνγκ.

Ο Φρανκ Χου, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας, συνεργάτης και ανώτερος συντάκτης της μελέτης δήλωσε: «Αυτή η μελέτη παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ μπορεί να προσδώσει οφέλη στην υγεία από την άποψη της μείωσης του πρόωρου θανάτου που οφείλεται σε διάφορες ασθένειες».

Ο Δρ Ρόμπ Βαν Ντάμ επίσης από τη σχολή του Χάρβαρντ, εξήγησε: «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα, επειδή οι άνθρωποι έχουν δει την κατανάλωση καφέ ως μια ανθυγιεινή συνήθεια που συνδέεται με το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι, οι άνθρωποι κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για να μειώσουν τον καφέ τους ή να κόψουν εντελώς μια συνήθεια που πραγματικά απολαμβάνουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Μαγιονέζα αβοκάντο: Απολαύστε την αγαπημένη σας σάλτσα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Μανταρίνια: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, νερό και βιταμίνη C, τα μανταρίνια μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Close Icon