Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανοσοποιητικό σύστημα: Γιατί αναπτύσσουμε τροφικές αλλεργίες ως ενήλικες;

Ανοσοποιητικό σύστημα: Γιατί αναπτύσσουμε τροφικές αλλεργίες ως ενήλικες;

Ανοσοποιητικό σύστημα: Μπορείτε να αναπτύξετε μια νέα αλλεργία σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ αλλεργίες ως παιδί. Γιατί;


Μπορείτε να αναπτύξετε μια νέα αλλεργία σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ αλλεργίες ως παιδί. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τροφικές αλλεργίες στην ενήλικη ζωή τους. Από τα 26 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ με αλλεργίες, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια (το 48%) είχαν αναπτύξει αλλεργία ως ενήλικας. «Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα ενός λάθους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στο οποίο αναγνωρίζουμε εσφαλμένα ένα αβλαβές πράγμα ως επιβλαβές και στη συνέχεια προσπαθούμε να το απαλλαγούμε δημιουργώντας φλεγμονή», δήλωσε ο Brian Greenberg, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος.

Γιατί οι ενήλικες αναπτύσσουν νέες αλλεργίες;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εντελώς γιατί κάποιος μπορεί να αναπτύξει ξαφνικά μια νέα αλλεργία. Αλλά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς, είναι πάντα δυνατό να αναπτυχθεί μια νέα αλλεργία σε γνωστά πράγματα, σύμφωνα με τον Greenberg. Αντίθετα, είναι αδύνατο να αναπτύξετε αλλεργία σε κάτι στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει εκτεθεί ποτέ πριν. Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να αντιδράσει σε ορισμένες πρωτεΐνες που είναι αρκετά παρόμοιες με άλλα αλλεργιογόνα.

Οι άνθρωποι που έχουν ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε τροφικές αλλεργίες από εκείνους που δεν την έχουν, σύμφωνα με την Jenna Podjasek, MD, αλλεργιολόγο και ανοσολόγο με έδρα το Ιλινόις. Οι επιστήμονες έχουν θεωρήσει ότι η διάσπαση του δερματικού φραγμού θα μπορούσε να συμβάλει στην έκθεση σε αλλεργιογόνα μέσω σπασίματος στο δέρμα. «Ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικής, σε ποιες τροφές εκτιθέμεθα και πότε, και πόσο διαπερατά είναι τα εμπόδια στο γαστρεντερικό μας σωλήνα και στο δέρμα μας από τα αλλεργιογόνα», είπε ο Podjasek.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν μπορείτε πραγματικά να αναπτύξετε τροφικές αλλεργίες μόνο και μόνο επειδή φάγατε πάρα πολύ κάτι, σύμφωνα με τον Greenberg. Αλλά ο Podjasek είπε ότι υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ επαναλαμβανόμενης έκθεσης και της επακόλουθης ευαισθητοποίησης στα αλλεργιογόνα. «Για παράδειγμα, τα επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα μιας συγκεκριμένης μέδουσας στην Ιαπωνία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία σε ένα άτομο στη σόγια», είπε ο Podjasek.

«Το αλλεργιογόνο που εισάγεται στο σώμα κατά το τσίμπημα πυροδοτεί μια διασταυρούμενη αντίδραση με τις ίδιες ή παρόμοιες ουσίες που βρίσκονται στη σόγια». Ορισμένοι έχουν επισημάνει την κλιματική αλλαγή ως λόγο για την αύξηση των αλλεργιών ενηλίκων και έχει συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα με χρόνιες αλλεργικές ασθένειες του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και ο αλλεργικός πυρετός.2 Αυτό συμβαίνει επειδή η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση της γύρης σεζόν και παρέτεινε τη διάρκειά του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, είπε ο Greenberg, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παίζει ρόλο στις τροφικές αλλεργίες.

Πώς ξέρετε αν είστε αλλεργικοί ή ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα;

Μπορεί να γνωρίζετε κάποιον που δεν μπορεί να φάει γλουτένη στη Βόρεια Αμερική, αλλά πήγε ένα ταξίδι στην Ιταλία και ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να φάει πίτσα και ζυμαρικά σύμφωνα με την επιθυμία της καρδιάς του χωρίς πρόβλημα. Ενώ οι διαφορές στην ποιότητα ή την επεξεργασία των σιτηρών μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να αφομοιώσει το εν λόγω φαγητό, αυτό μοιάζει με ευαισθησία στα τρόφιμα παρά με αλλεργία. Για παράδειγμα, κάποιος με κοιλιοκάκη (αλλεργία στη γλουτένη) θα είναι αλλεργικός σε όλη τη γλουτένη ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, είπε ο Greenberg.

Η τροφική αλλεργία είναι μια ανοσολογική απόκριση που συνήθως εμφανίζεται λίγα λεπτά, ή το πολύ τρεις ώρες, μετά την κατάποση μιας συγκεκριμένης τροφής. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα συμπτώματα, όπως κνίδωση, οίδημα και ερυθρότητα. Σοβαρές αντιδράσεις, που ονομάζονται αναφυλαξία, μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. Εν τω μεταξύ, η ευαισθησία στα τρόφιμα συνήθως επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα και είναι συχνά υποκειμενική. Δεν ενέχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας. Για παράδειγμα, η ευαισθησία ή η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια ή πόνο, αλλά όχι συριγμό ή αναφυλακτικό σοκ.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μια νέα αλλεργία ή τροφική ευαισθησία, η Greenberg συνιστά να παρακολουθείτε το πρόσφατο ιστορικό τροφών σας για να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες πρόκλησης. «Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα και πώς εξελίχθηκαν τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου; Τι καταπιάστηκε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, τις ώρες πριν από την αντίδραση;» αυτός είπε. “Εάν είναι δυνατόν, λάβετε μια λίστα συστατικών με το τι δημιούργησε την αντίδραση.” Η λήψη δερματικού τεστ ή εξέτασης αίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης τροφικής αλλεργίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προκαλείται η αλλεργία στο λάτεξ και πώς αντιμετωπίζεται;

Τρόποι ανακούφισης από τη φαγούρα στα χείλη, το στόμα και το λαιμό

Πώς να απαλλαγείτε από τα ακάρεα της σκόνης

Ποια φαγητά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ατοπική δερματίτιδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon