Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Aτοπική δερματίτιδα: Ποια φαγητά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ατοπική δερματίτιδα;

Aτοπική δερματίτιδα: Ποια φαγητά μπορούν να ενεργοποιήσουν την ατοπική δερματίτιδα;

Aτοπική δερματίτιδα: Η ατοπική δερματίτιδα (AΔ) είναι ένας τύπος εκζέματος, μια ομάδα αλλεργικών-φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων.


Η ατοπική δερματίτιδα (AΔ) είναι ένας τύπος εκζέματος, μια ομάδα αλλεργικών-φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων. Η πλειονότητα των παιδιών που θα αναπτύξουν την πάθηση το κάνουν εντός του πρώτου έτους. Περίπου το 80% των παιδιών ξεπερνούν το έκζεμα κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση, αλλά ένα σημαντικό μέρος των πασχόντων μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζει συμπτώματα σε όλη την ενήλικη ζωή του. Η σοβαρότητα του εκζέματος και της ατοπικής δερματίτιδας είναι πολυπαραγοντική. Ωστόσο, φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τρεις κύριους παράγοντες: γενετική/οικογενειακό ιστορικό, αστικοποίηση — που μεταβάλλει την ισορροπία των μικροοργανισμών στο περιβάλλον και περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης (που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες τροφίμων).

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Το έκζεμα είναι μια οικογένεια αλλεργικών-φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων με φαγούρα, εξανθήματα, από τις οποίες η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο κοινή. Επηρεάζει 1 στα 10 παιδιά και επηρεάζεται από την μειωμένη ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία. Η AΔ συχνά εμφανίζεται ως ερυθρότητα, κνησμός, ξηρά μπαλώματα, μικρές λεγεώνες, φουσκάλες, διαρροή, σχηματισμός κρούστας και απολέπιση. Η AΔ και το έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολες δερματικές παθήσεις για αντιμετώπιση. Για πολλά παιδιά, το έκζεμα είναι συνήθως το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία γνωστή ως ατοπική πορεία.

Ποιες τροφές προκαλούν ή επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα ή το έκζεμα;
Όταν η από του στόματος έκθεση σε κοινές πρωτεΐνες τροφικής αλλεργίας δεν είναι η πρώτη ή δεν συμπίπτει με την έκθεση του δέρματος, ο κίνδυνος εμφάνισης ΝΑ και εκζέματος αυξάνεται. Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το σιτάρι, τα οστρακοειδή, τα θαλασσινά και οι ξηροί καρποί είναι οι κύριοι γνωστοί πιθανοί παράγοντες ενεργοποίησης των τροφίμων. Ακόμη και σε παιδιά που δεν είναι θετικά για τροφικές αλλεργίες, η ατοπική δερματίτιδα τους μπορεί να επιδεινωθεί από την έκθεση σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα. Οι ακραίες θερμοκρασίες, τα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα και τα προϊόντα/χημικά/αρώματα περιποίησης σώματος είναι επίσης σχετικοί παράγοντες ενεργοποίησης. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες ενεργοποίησης μπορεί να συμβάλει σε περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων, γνωστών ως εξάρσεις.

Στο 50% περίπου των ατόμων με σοβαρή AΔ, υπάρχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί τη φιλαγκρίνη – την κύρια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην υγεία και την υγρασία του δερματικού φραγμού. Ως αποτέλεσμα, όταν τίθεται σε κίνδυνο ο φραγμός του δέρματος, τα αντιγόνα – μόρια ή ξένα σωματίδια από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον – περνούν πιο εύκολα μέσα από τον φραγμό του δέρματος και προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση.

Συμβουλές για τη βελτίωση της ατοπικής δερματίτιδας
Η AΔ απαιτεί συχνά πολλαπλές, συνεπείς θεραπείες για να δούμε βελτίωση. Η AΔ σχετίζεται με το ξηρό δέρμα και με ένα διαταραγμένο δερματικό φραγμό που επιτρέπει στα αντιγόνα να εισέλθουν στο δέρμα. Επομένως, οι συμβουλές για τη διαχείρισή του περιλαμβάνουν την αφαίρεση πιθανών ερεθισμάτων, τη βελτίωση του φραγμού του δέρματος και τη μείωση της φλεγμονής και της ισταμίνης. Ανάλογα με την κατάσταση, τη σοβαρότητα, τη γενετική και τους παράγοντες κινδύνου του ατόμου, οι συστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ακολουθώντας μια δίαιτα αποβολής για 4-6 εβδομάδες, αφαιρώντας τα κοινά τροφικά ερεθίσματα όπως το αυγό, τα γαλακτοκομικά, η σόγια, το σιτάρι και οι ξηροί καρποί για την αξιολόγηση της προόδου. Συνεργαστείτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για το πώς να επαναφέρετε αργά και μεθοδικά τα τρόφιμα για να εντοπίσετε μεμονωμένους παράγοντες ενεργοποίησης και ανοχής.

  • Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα σε όλες τις περιοχές του δέρματος μέσα σε 3-5 λεπτά από το μπάνιο ή το ντους για να κλειδώσετε την υγρασία.
  • Αποφύγετε το πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριακά και σκληρά σαπούνια, που μπορεί να διαταράξουν περαιτέρω τον φραγμό του δέρματος.
  • Ενυδάτωση του δέρματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Η χρήση υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα αυξάνει την υγρασία στον αέρα.
  • Εφαρμογή υγρών περιτυλίξεων σε σοβαρά μπαλώματα.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης εγκεκριμένα από την Εθνική Ένωση Εκζέματος ή τουλάχιστον αποφύγετε τα αρώματα και τις βαφές σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Ορισμένοι επαγγελματίες μπορεί επίσης να συστήσουν άλλες θεραπείες όπως κρυοθεραπεία, φωτοθεραπεία, ενέσιμα βιολογικά φάρμακα, λουτρά χλωρίνης, μέλι ιατρικής ποιότητας και βελονισμό. Καλό θα ήταν να φοράτε βαμβακερά ρούχα και να αποφεύγετε συνθετικά υλικά ή υλικά με έντονη υφή και να κάνετε λήψη αντιισταμινικών για τη μείωση των αλλεργικών αποκρίσεων. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δυσάρεστη δερματική πάθηση, κοινή στα παιδιά, η οποία μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει στους ενήλικες. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, αλλά ορισμένα τρόφιμα, κοινά αλλεργιογόνα όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το σιτάρι, η σόγια και οι ξηροί καρποί, είναι γνωστοί δυνητικοί παράγοντες ενεργοποίησης. Η βελτίωση της AΔ περιλαμβάνει μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης παραγόντων όπως συγκεκριμένες τροφές, τη βελτίωση του φραγμού και της υγρασίας του δέρματος και τη μείωση της φλεγμονής και της υπερβολικής αλλεργικής-άνοσης απόκρισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

10 Τρόποι για φροντίσετε την επιδερμίδα σας

Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

Η ατοπική δερματίτιδα παράγοντας κινδύνου για ημικρανία

Tips που θα κάνουν την επιδερμίδα σας πιο νεανική

Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από την ατοπική δερματίτιδα;

Αύξηση κινδύνου για κάταγμα σε παιδιά με ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon