Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,


Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου, τόσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία, ειδικά για τα άτομα με διαβήτη ή για εκείνους που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Πώς λειτουργεί ο Γλυκαιμικός Δείκτης:

Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 0 έως 100. Τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ (πάνω από 70) προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ (κάτω από 55) προκαλούν πιο αργή και σταδιακή αύξηση. Για παράδειγμα, η λευκή ζάχαρη έχει ΓΔ 100, ενώ τρόφιμα όπως τα λαχανικά και οι ολικής άλεσης τροφές έχουν χαμηλότερο ΓΔ.

Γιατί είναι σημαντικός ο ΓΔ:

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό ΓΔ μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενες από απότομες μειώσεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, η συνεχής κατανάλωση τροφίμων με υψηλό ΓΔ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Συμβουλές για χαμηλότερο ΓΔ:

  • Επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένα.

  • Συνοδέψτε τρόφιμα με υψηλό ΓΔ με πηγές πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών για να μειώσετε την ταχύτητα απορρόφησης της ζάχαρης.

  • Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά με χαμηλό ΓΔ, όπως τα μούρα και τα πράσινα λαχανικά.

Η κατανόηση του γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και του γενικού ευζήνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Κάστανα: Η τροφή που στηρίζει τη ρύθμιση της ινσουλίνης

Πορτοκάλια: Πόσο ασφαλή είναι για τα άτομα με διαβήτη;

Είναι η πράσινη μπανάνα φίλη της ευαισθησίας στην ινσουλίνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι τα χαλαρωτικά mocktails;

Χαλαρωτικά Mocktails: Ταχαλαρωτικά κοκτέιλ δεν είναι απλώς μια τάση, είναι ένας υγιεινός τρόπος για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να βρίσκουμε στιγμές ηρεμίας στην καθημερινότητα.

Ένα φυσικό δώρο για την υγεία των οστών

Πορτοκάλια: Η τακτική κατανάλωσή του βοηθά στην ενδυνάμωση της οστικής δομής χάρη στη βιταμίνη C, το κάλιο, το μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Πώς να τρως μακαρόνια χωρίς τύψεις και χωρίς να παχαίνεις 

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη πέψη, σε διατήρηση του αισθήματος πληρότητας και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Γιατί μας έλκει το ανθυγιεινό φαγητό;

Κακές συνήθειες: Η έλξη που νιώθουμε προς τις ανθυγιεινές τροφές είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού βιολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon