Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο Διατροφή: Σε τι διαφέρουν τα αμυλούχα από τα μη αμυλούχα λαχανικά [vid]

Άμυλο Διατροφή: Σε τι διαφέρουν τα αμυλούχα από τα μη αμυλούχα λαχανικά [vid]

Άμυλο Διατροφή: Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καλύτερη συνολική υγεία. Αλλά ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Καταρχάς, ας δούμε τί είναι τα αμυλούχα λαχανικά;


Αμυλούχα λαχανικά: Τι είναι;

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερο άμυλο από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας διασπά σε γλυκόζη. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε θερμίδες από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Έχουν επίσης λιγότερες φυτικές ίνες, οπότε μπορεί να μην σας χορταίνουν το ίδιο με τα μη αμυλούχα λαχανικά. Ωστόσο, τα αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και πρέπει να περιλαμβάνονται στην υγιεινή διατροφή σας. Γενικά, συνίσταται να τα περιορίσετε στο 1/4 περίπου του πιάτου σας. Τούτο διότι, δεδομένου ότι τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν άνοδο του σακχάρου στο αίμα σας.

Ορισμένα παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών περιλαμβάνουν:

  • Καλαμπόκι
  • Λευκές πατάτες
  • Γλυκοπατάτες
  • Αρακάς
  • Παντζάρια
  • Κολοκύθα
  • Γογγύλια
  • Καρότα


Μη αμυλούχα λαχανικά: Τι είναι;

Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε ζάχαρη συγκριτικά με τα αμυλούχα λαχανικά. Συνήθως περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι ένα φλιτζάνι φυλλώδη λαχανικά ή 1/2 φλιτζάνι άλλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να γεμίζουν περίπου το 1/2 του πιάτου σας.

Ορισμένα παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών είναι τα εξής:

  • Μαύρες ελιές
  • Μωβ λάχανο
  • Μελιτζάνα
  • Ρόκα
  • Σπαράγγι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σέλινο
  • Λάχανο
  • Κόκκινες πιπεριές
  • Ντομάτες

Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εντάξετε το άμυλο στη διατροφή σας;

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αμυλούχες τροφές και τη συμβολή τους στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon