Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο λαχανικά: Η συμβολή των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία – Πόσα πρέπει να τρώμε [vid]

Άμυλο λαχανικά: Η συμβολή των αμυλούχων λαχανικών στην υγεία – Πόσα πρέπει να τρώμε [vid]

Άμυλο λαχανικά: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι εκείνα με σχετικά υψηλή ποσότητα υδατανθράκων ανά μονάδα βάρους. Ενδεικτικά, τα λαχανικά με περιεκτικότητα υδατανθράκων που υπερβαίνει τα 5g ανά 100g βάρους μπορούν να θεωρηθούν αμυλούχα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνουνται: το παντζάρι, ο αρακάς, οι πατάτες, η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι: Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, τα αμυλούχα τρόφιμα γενικά συνίσταται να περιορίζονται στο ένα τέταρτο του πιάτου σας στα κύρια γεύματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης αμυλούχων λαχανικών για την υγεία

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, μετάλλων και βιταμινών. Παρέχουν επίσης επάρκεια βιταμίνης C, βιταμινών Β και καλίου. Οι υδατάνθρακες γενικά μας παρέχουν ενέργεια αλλά αυξάνουν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σχετικά γρήγορα και σημαντικά, γι ‘αυτό και συνίσταται η κατανάλωσή τους με μέτρο. Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι δρα αντιοξειδωτικά, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Την ίδια στιγμή, το κάλιο είναι χρήσιμο για τα νεύρα και τους μύες μας, ενώ οι βιταμίνες Β παίζουν διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας των λιπών και των υδατανθράκων.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση αμυλούχων λαχανικών

Είναι σημαντικό τα αμυλούχα λαχανικά να πλένονται καλά πριν το μαγείρεμα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης. Επιπλέον, να θυμάστε ότι τα τηγανητά αμυλούχα λαχανικά, όπως για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες ή τα τσιπς είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες και για τον λόγο αυτό η πρόσληψή τους θα πρέπει να περιορίζεται με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης βάρους, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαίτα κολλαγόνου: Η διατροφή που υπόσχεται νεανικό δέρμα και υγιείς αρθρώσεις

Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται άμυλο

Η κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς είναι υγιεινή & πλούσια σε γεύση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γεύματα 30 λεπτών για πολυάσχολες ημέρες

Γεύματα 30 λεπτών: Η προετοιμασία γρήγορων, θρεπτικών γευμάτων δεν χρειάζεται να είναι πρόκληση. Με απλά υλικά και λίγη οργάνωση, μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα γεύματα ακόμα και τις πιο πολυσύχναστες μέρες.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό χούμους για μεσογειακά πιάτα;

Hummus :Το σπιτικό χούμους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε μια γεύση από τη Μεσόγειο στο τραπέζι σας. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νόστιμο, υγιεινό συνοδευτικό που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα.

Κρέμα καλαμπόκι - Μια απλή συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο

Κρέμα καλαμπόκι: Η κρέμα καλαμποκιού είναι μια εξαιρετικά εύκολη και νόστιμη επιλογή για κάθε περίσταση. Το καλαμπόκι προσφέρει μια φυσική γλυκύτητα που δένει τέλεια με την κρεμώδη υφή της σάλτσας.

Μια νόστιμη συνταγή χωρίς ενοχές

Υγιεινή πίτσα: Η πίτσα δεν είναι πλέον εχθρός της διατροφής σας. Δοκιμάστε τη συνταγή, πειραματιστείτε με τα υλικά και απολαύστε νόστιμη πίτσα χωρίς ενοχές.

Ένας θησαυρός υγείας που δεν πρέπει να πετάτε

Σπόροι πεπονιού: Αντί να πετάτε τους σπόρους καρπουζιού, σκεφτείτε να τους καθαρίσετε, να τους ψήσετε ελαφρά και να τους προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι μια απλή, φυσική προσθήκη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Close Icon