Διατροφή

Διατροφή : Τα οφέλη από τον χυμό παντζαριού στον οργανισμό

Διατροφή : Τα οφέλη από τον χυμό παντζαριού στον οργανισμό

Διατροφή : Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η κατανάλωση χυμού παντζαριών, που είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά άλατα, μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα υπέρ ειδών που προάγουν την καλύτερη γνωστική και καρδιαγγειακή υγεία. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης εξηγούν τα αποδεδειγμένα οφέλη του χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.

Χυμός με ή χωρίς νιτρικά

 • Η μελέτη περιελάμβανε 26 άτομα ηλικίας 70-80 ετών.
 • Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία αυτούς τους συμμετέχοντες σε μία από τις δύο ομάδες. Ενώ ζήτησαν από τις δύο ομάδες να πίνουν 140 χιλιοστόλιτρα χυμού παντζαριών την ημέρα για 10 ημέρες, η πειραματική ομάδα έπινε χυμό πλούσιο σε νιτρικά άλατα, ενώ η ομάδα ελέγχου έπινε χυμό χωρίς νιτρικά άλατα.
 • Η μυρωδιά και η γεύση των δύο ποτών ήταν ίδια.
 • Μετά από μια περίοδο έκπλυσης 3 ημερών, οι ομάδες άλλαξαν και οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το άλλο ποτό για 10 ημέρες.

Πως έγινε το πείραμα

 • Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.
 • Κατά τη διάρκεια και μετά το πείραμα, έκαναν μια σειρά φυσιολογικών και γνωστικών δοκιμών. Προσδιόρισαν επίσης βακτηριακά είδη με αλληλουχία γενετικού υλικού σε δείγματα σάλιου από τους συμμετέχοντες.
 • Τα άτομα που έπιναν συνηθισμένο χυμό παντζαριών είχαν μεγαλύτερο αριθμό στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία.
 • Το σάλιο τους περιείχε επίσης μικρότερο αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή.
 • Κατά μέσο όρο, η συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε κατά 5 χιλιοστά υδραργύρου μετά από 10 ημέρες κατανάλωσης χυμού παντζαριών πλούσιων σε νιτρικά άλατα. Επιπλέον, οι δοκιμές έδειξαν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οξειδίου του αζώτου στο αίμα τους.
 • Εκείνοι που έπιναν χυμό πλούσιο σε νιτρικά άλατα είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές συνεχούς προσοχής.

Ομάδες βακτηριακών ειδών
 • Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική για να εντοπίσουν δύο ξεχωριστές ομάδες βακτηριακών ειδών που άνθισαν στο στόμα των συμμετεχόντων όταν έπιναν κανονικό χυμό παντζαριών.
 • Αυτά τα δύο σμήνη ή «ενότητες» (με την ένδειξη MM5 και MM6) όχι μόνο είχαν την τάση να συν
 • υπάρχουν στα ίδια στόματα, αλλά επίσης συσχετίστηκαν με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και την αρτηριακή πίεση.

Ακολουθεί βίντεο για τον χυμό παντζαριού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ

Τα ορυκτά της Νεκράς Θάλασσας και οι ωφέλειες τους στο δέρμα

Διατροφή : Πως να αναγνωρίσετε τις αλλεργίες από τις φράουλες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωινό χωρίς πολλούς υδατάνθρακες: Γίνεται; (Keto friendly edition)

Keto πρωινό συνταγές: Ιδέες για εύκολα και γρήγορα πρωινά, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να σας γεμίσουν με κενές θερμίδες και υπερβολικούς υδατάνθρακες. Ενέργεια και γεύση για το πρωινό σας ξύπνημα!

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Η μείωση της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατ. καρδιαγγειακά νοσήματα

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.

Δημιουργικοί τρόποι να εντάσσουμε σταφύλια στην καθημερινότητά μας

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Family Medicine τον Ιανουάριο του 2021 σημείωσε ότι τα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (και τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας τα κατάλληλο σνακ για άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση).

Διατροφικό σχήμα για πιο αποτελεσματικά εμβόλια

Η χορήγηση καθημερινών συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε σε άτομα άνω των 65 ετών βρέθηκε να αυξάνει την ποσότητα αντισωμάτων που παρήγαγαν μετά τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β και του τετάνου.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.