Για την θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης των Παθολόγων-Παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου κ. Γ. Δημητριάδης, πρόεδρος της ΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ στην συνέντευξη ότι  ‘’Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι σημαντικός. Όμως , όταν ο γιατρός συστήνει ένα πιστοποιημένο μετρητή στον ασθενή , δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει στον φαρμακοποιό και να του αντιπροτείνει κάποιο άλλο. Δεν είναι δεοντολογικά σωστό.’’

Ας δούμε αναλυτικά την συνέντευξη επί της οθόνης …

Κύριε Δημητριάδη, τι αλλάζει στην εξειδίκευση των γιατρών στο σακχαρώδη διαβήτη ;

Η ελληνική διαβητολογική εταιρεία έχει ξεκινήσει πάνω από 10 χρόνια μια προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης παθολόγων (στους ενήλικες) και παιδιάτρων (στα παιδιά) στον σακχαρώδη διαβήτη.

Πριν από δύο χρόνια περίπου το ΚΕΣΥ, άρχισε μια προσπάθεια με την επιτροπή εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ ώστε να αναμορφωθεί όλη η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών.

Ήταν η πρώτη προσπάθεια ;

Ήταν η πρώτη φορά που αυτή η προσπάθεια έγινε συστηματικά και συνολικά ώστε να γίνει ριζική αναμόρφωση όλων των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης παθολόγων και παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη. Πριν λίγα χρόνια, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία είχαν φτάσει πολύ κοντά στο να το πετύχουν αλλά λόγω πολιτικών εξελίξεων η διαδικασία σταμάτησε και δεν προχώρησε ποτέ.

Στο ΚΕΣΥ πότε δημιουργήθηκε η επιτροπή εκπαίδευσης;

Πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, έφτιαξε την επιτροπή και προσπάθησε να οργανώσει συστηματικά την μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών.

Τι συζητήσατε ;

Έγιναν προτάσεις που αφορούσαν όλες τις ειδικότητες. Συζητήθηκαν και προτάθηκαν αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης (με εκ περιτροπής εκπαίδευση σε διάφορα νοσοκομεία) και στον τρόπο που θα γίνονται οι τελικές εξετάσεις για τη λήψη της ειδικότητας. Θεσμοθετήθηκαν τα αντικείμενα εκπαίδευσης σε κάθε ειδικότητα. Αυξήθηκε η διάρκεια εκπαίδευσης σε κάποιες ειδικότητες και δημιουργήθηκαν νέες εξειδικεύσεις. Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των γιατρών ήταν μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε και την εξειδίκευση παθολόγων και παιδιάτρων στο σακχαρώδη διαβήτη.

Γιατί δημιουργήθηκε η εξειδίκευση ;

Η αναγκαιότητα της εξειδίκευσης επιβάλλεται από την πραγματικότητα στην Ελλάδα, ώστε να αναπτυχθούν πιστοποιημένα στελέχη για τον χειρισμό του τεράστιου αριθμού των ατόμων με γνωστό ή αδιάγνωστο διαβήτη, αλλά και την εκπαίδευση γιατρών άλλων ειδικοτήτων στη νόσο. Προηγούμενο επιτυχημένο παράδειγμα είναι η εξειδίκευση της «λοιμωξιολογίας» στο πλαίσιο της παθολογίας, η οποία ισχύει εδώ και χρόνια.

O πρόεδρος της ΕΔΕ, Γιώργος Δημητριάδης δίνει συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την δημοσιογράφο Νικολέτα Ντάμπου .

Για ποιο λόγο αντέδρασε η ελληνική ενδοκρινολογική εταιρία;

Έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια με προτάσεις πως θα γίνεται η εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη. Εκεί υπήρξε αντίδραση της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, χωρίς να μπορώ να κατανοήσω τον λόγο.

Ποια ήταν η δική σας πρόταση ;

Η δική μας πρόταση για την εξειδίκευση ήταν, μετά το τέλος της ειδικότητας παθολογίας ή παιδιατρικής, να κάνουμε επιπλέον εκπαίδευση άλλα δύο χρόνια σε διαβητολογικά κέντρα και να δίνουμε στο τέλος εξετάσεις.

Πως έπαιρναν την πιστοποίηση ;

Με την μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, το ΚΕΣΥ αποσπούσε σε ένα διαβητολογικό κέντρο όσους ήθελαν να εκπαιδευτούν στον σακχαρώδη διαβήτη για ένα χρόνο, και έπαιρναν την πιστοποίηση. Οι μέχρι τώρα πιστοποιημένοι παθολόγοι στον διαβήτη είναι γύρω στους 200-250. Από εδώ και πέρα η εξειδίκευση θα γίνεται όπως λέει το υπουργείο με βάση το ΦΕΚ του Σεπτεμβρίου του 2017. Για όλους εμάς που έχουμε μετεκπαιδευτεί στο διαβήτη με τον παλιό το νόμο, θα βγουν μεταβατικές διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης οι οποίες θα λένε τι ακριβώς θα γίνει.

Οι ενδοκρινολόγοι  όμως διαφωνούν

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία αντέδρασε καθώς θεώρησαν οι συνάδελφοι ότι αυτή η προσπάθεια των παθολόγων θα αφαιρούσε ένα κομμάτι της ειδικότητας τους, το σακχαρώδη διαβήτη. Να σημειώσω ότι, ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι αμιγής ενδοκρινοπάθεια και εμπίπτει στα γνωστικά αντικείμενα τεσσάρων ειδικοτήτων, παθολόγων/παιδιάτρων, ενδοκρινολόγων και γενικών γιατρών. Την ίδια μέρα που ψηφίστηκε στην επιτροπή του ΚΕΣΥ η εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ να αλλάξει και η ονομασία της ειδικότητας των ενδοκρινολόγων από «ενδοκρινολογία» σε «ενδοκρινολογία, διαβήτης, μεταβολισμός», άρα το ζητούμενο για τους ενδοκρινολόγους είχε επιτευχθεί. Δεν υπήρχε επομένως κανένας λόγος αντιδράσεων ούτε να γίνει τόση φασαρία αφού, ακόμα και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν την κινητικότητα μέσα στις επιμέρους κύριες ειδικότητες με στόχο την καλύτερη και σε βάθος εκπαίδευση των γιατρών. Θεωρώ ότι η διαμάχη αυτή δεν έχει καμιά βάση και καμιά απολύτως λογική.

Ποια ήταν η διαδικασία;

Από την επιτροπή εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, η πρόταση πηγαίνει στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ και μετά για Υπουργική απόφαση και ΦΕΚ. Την πρώτη φορά που θα γινόταν συζήτηση στην ολομέλεια του ΚΕΣΥ, οι συνάδελφοι ενδοκρινολόγοι έκαναν διαδήλωση με πανό. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τον Ιούλιο 2017, όπου ζητήθηκε να τοποθετηθούν εκ νέου οι Επιστημονικές Εταιρείες των ειδικοτήτων κορμού – Ενδοκρινολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας – αλλά και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Παρά τις αντιδράσεις των συναδέλφων ενδοκρινολόγων, η απόφαση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ ήταν ομόφωνα θετική για την εξειδίκευση παθολόγων και παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη, με αποτέλεσμα την Υπουργική Απόφαση τον Σεπτέμβρη 2017.

Ποια ήταν τα επιχειρήματα σας;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μέσα στα γνωστικά αντικείμενα της Παθολογίας. Προσβάλλει όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα του οργανισμού και προκαλεί επιπλοκές από όλα τα όργανα, στις οποίες εκπαιδεύονται συστηματικά επί 5 χρόνια οι Παθολόγοι στη διάρκεια της ειδικότητας. Ζητήσαμε επιπλέον διετή εκπαίδευση και πιστοποίηση με εξετάσεις, κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Στη χώρα μας, για πάνω από 40 χρόνια, ο σακχαρώδης διαβήτης εξασκείται σχεδόν αποκλειστικά από παθολόγους. Από τους συναδέλφους ενδοκρινολόγους, όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τον σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσοι είναι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη;

Τα άτομα με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα αποτελούν το 11,5% του ελληνικού πληθυσμού, άρα μιλάμε για πάνω από 1.000.000 άτομα. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα άτομα με αδιάγνωστο σακχαρώδη διαβήτη ή προ-διαβήτη ο οποίος δεν εμφανίζεται στις γενικές εξετάσεις και αν δεν έχουν κάνει καμπύλη γλυκόζης δεν τον έχουν ανακαλύψει. Πολύ συχνά, αυτός ο «κρυμμένος» διαβήτης ανακαλύπτεται από τις επιπλοκές του (εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές στα μάτια). Όπως γίνεται κατανοητό, οι αριθμοί είναι τρομακτικοί.

Ο διαβήτης έχει πολλές επιπλοκές;

Ο διαβήτης δεν είναι αμιγής ενδοκρινοπάθεια, έχει μια μοναδικότητα και είναι εξαιρετικά περίπλοκο νόσημα. Εκτός από την θεραπεία, εξαιρετικά σημαντική είναι η πρόληψη και η παρακολούθηση για την αποφυγή ανάπτυξης επιπλοκών από την καρδιά, τα αγγεία, τους νεφρούς, τα μάτια και τα νεύρα. Με όλες αυτές τις παθήσεις ασχολούνται συστηματικά οι παθολόγοι στις παθολογικές κλινικές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι, οι ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές φτάνουν το 40% του συνόλου των νοσηλευομένων. Συμβουλές ειδικών για τον χειρισμό των χρόνιων επιπλοκών ζητούνται στα τελικά στάδια.

Οι γενικοί γιατροί μπορούν να ασχοληθούν με το διαβήτη;

Είναι μέσα στο γνωστικό τους αντικείμενο και έχουν σημαντικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα, άρα εκ των πραγμάτων χειρίζονται άτομα με διαβήτη. Δεν δικαιούνται εξειδίκευσης διότι δεν κάνουν πλήρη ειδικότητα παθολογίας (η επιτροπή εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ αύξησε την εκπαίδευση στην παθολογία από 6 μήνες σε 1 χρόνο) αλλά μπορούν και πρέπει να κάνουν μετεκπαίδευση.

Θα τεθούν περιορισμοί στη συνταγογραφία;

Όχι βέβαια. Δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα στη συνταγογράφηση για καμία ειδικότητα που ασχολείται με τον σακχαρώδη διαβήτη, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά ούτε το έχει συζητήσει ποτέ κανείς σε οποιαδήποτε επιτροπή. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί. Είναι τόσα πολλά τα άτομα με διαβήτη σε όλη τη χώρα και είναι διεσπαρμένα παντού, σε απομακρυσμένες περιοχές και κάθε γωνιά και νησάκι της Ελλάδας, ώστε είναι πρακτικά αδύνατο να βρίσκουν πάντα τον «ειδικό». Όπως είπα, ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στα γνωστικά αντικείμενα παθολόγων/παιδιάτρων, ενδοκρινολόγων και γενικών γιατρών οι οποίοι και τους χειρίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ζητήθηκε από κάποιους ενδοκρινολόγους η παραίτηση του προέδρου του ΚΕΣΥ;

Όταν αποφασίσθηκε η εξειδίκευση των παθολόγων/παιδιάτρων στον σακχαρώδη διαβήτη, έγινε αλλαγή και στον τίτλο ειδικότητας των ενδοκρινολόγων και συμπεριέλαβε τον διαβήτη. Οι συνάδελφοι, αντί να επικεντρωθούν στη δική τους ειδικότητα και να ασχοληθούν με τη βελτίωση της εκπαίδευσης των στελεχών τους, αγωνίζονται από τότε να μην το πετύχουμε εμείς, χωρίς ακόμα να μπορώ να κατανοήσω τον λόγο. Απείλησαν να περάσουν πειθαρχικό και να διαγράψουν τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ξεχνώντας ότι του οφείλουν την αλλαγή στον τίτλο της ειδικότητας τους.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να προτείνουν τον τύπο του μετρητή για τη μέτρηση του σακχάρου που πρέπει να πάρει ο ασθενής;

Ο ρόλος των φαρμακοποιών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι γιατροί σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, ο φαρμακοποιός είναι η δεύτερη γραμμή που θα πάει κάποιος να ζητήσει συμβουλές. Ξέρει τα φάρμακα, ξέρει τις παρενέργειες. Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι σημαντικός. Όμως να ξεχωρίσουμε μερικά πράγματα. Όταν εγώ σαν γιατρός συστήνω ένα πιστοποιημένο μετρητή στον ασθενή μου δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει στον φαρμακοποιό και να του αντιπροτείνει κάποιο άλλο. Δεν είναι δεοντολογικά σωστό.

Υπάρχουν στην αγορά μετρητές για τον διαβήτη χωρίς ISO;

Αυτό είναι μια πάρα πολύ πονεμένη ιστορία. Η έκδοση των ISO έχει ορισμένες προδιαγραφές. Τέτοια πιστοποίηση έχουν ελάχιστοι τύποι μετρητών οι οποίοι μετράνε σωστά. Σε γενικά νοσοκομεία έχουν κατακυρωθεί μετρητές με βάση αποκλειστικά την τιμή και οι μετρήσεις που κάνουν δεν είναι αξιόπιστες. Αυτό γίνεται όταν το κύριο κριτήριο επιλογής είναι η τιμή και όχι η ποιότητα. Δεν είναι όμως ασφαλές για τον ασθενή όσον αφορά τη λήψη κλινικών και θεραπευτικών αποφάσεων.

Επίσημα δεν έχει αμφισβητήσει κανείς τα μηχανήματα που δεν έχουν πιστοποίηση. Γιατί;

Όταν υποβάλλουν μηχανάκια σε ένα διαγωνισμό νοσοκομείου πρέπει να ελέγξει και όχι να πάρει το πιο φθηνό γιατί έχει διαφορά. Παίρνει όμως το πιο φθηνό. Όταν σου προσφέρει κάποιος το προϊόν του σε τέτοια τιμή που είναι τιμή εφημερίδας, πόσο να κατεβάσει την τιμή; Κατεβαίνουν τόσο χαμηλά οι τιμές που δεν μπορούν οι αξιόπιστες φαρμακευτικές εταιρίες να ακολουθήσουν την κάθοδο της τιμής. Σου λέει μέχρι εδώ μπορώ. Αν έρθει αυτός που παίρνει τις αποφάσεις για τις προμήθειες και κάτσει στην θέση του ασθενούς, θα ήθελε να ήταν αναξιόπιστη η τιμή που δίνει στο σάκχαρο;

*Ο κ. Γιώργος Δημητριάδης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής- Μονάδας Έρευνας Πανεπιστημίου Αθηνών- Π.Γ.Ν.Α <<Αττικόν>> .

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι ενδοκρινολόγοι ανέκαθεν ασχολούνταν με τον Διαβήτη καθώς είναι στο γνωστικό τους αντικείμενο κι έχει να κάνει με έναν ενδοκρινή αδένα. Η ένταξη του Σακχαρώδη διαβήτη στην Ενδοκρινολογία αποτελεί μάλιστα το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εξειδίκευσης στην μελέτη των διαφόρων ασθενειών καθώς στο παρελθόν ο παθολόγος «έβλεπε» τα πάντα, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκε η Ενδοκρινολογία ώστε να υπάρχει περισσότερο στοχευμένη θεραπεία των επιμέρους προβλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση ο Παθολόγος θα έβλεπε ακόμα ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή το έλκος του στομάχου, προβλήματα που έχουν «περάσει» στους ρευματολόγους και τους γαστρεντερολόγους αντίστοιχα. Καλό είναι λοιπόν οι εξηγήσεις που δίνουμε κάθε φορά να βασίζονται στη λογική και όχι στα επιμέρους συμφέροντα. Επιπλέον από την εμπειρία μας σε παθολογικές κλινικές φαίνεται ότι ελάχιστα εως καθόλου ασχολούνται με τον σακχαρώδη διαβήτη, με τι προσόντα λοιπόν οι παθολόγοι θέλουν να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα;

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here