Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα: Επιστήμονες αναδεικνύουν τον ρόλο των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό που πλήττει τους καρκινοπαθείς

Μικροβίωμα: Επιστήμονες αναδεικνύουν τον ρόλο των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό που πλήττει τους καρκινοπαθείς

"Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατροφή, οι μεταβολίτες και η βλέννα του παχέος εντέρου συνδέουν το μικροβίωμα με τον ουδετεροπενικό πυρετό και μπορούν να καθοδηγήσουν μελλοντικές προληπτικές στρατηγικές με βάση το μικροβίωμα".

Μικροβίωμα: Ένα αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου είναι μια απροσδόκητη αιτία του πυρετού που πλήττει πολλούς ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανακάλυψαν επίσης ότι η κακή όρεξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να πυροδοτήσει τις βιολογικές δυνάμεις που μπορούν επίσης να αυξήσουν δυσμενώς τη θερμοκρασία του σώματος. Το φαινόμενο ντόμινο που οδηγεί σε επικίνδυνους πυρετούς στους καρκινοπαθείς οφείλεται στην απώλεια των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, μια κατάσταση που ονομάζεται ουδετεροπενία. Η χημειοθεραπεία μειώνει τα ουδετερόφιλα του αίματος – τα λευκά αιμοσφαίρια και βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος – με αποτέλεσμα τον πυρετό σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους, τους καρκινοπαθείς.

Η νέα έρευνα ρίχνει φως στο ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου και στο πώς μπορεί να προάγει τον ουδετεροπενικό πυρετό.

Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση ενός συγκεκριμένου είδους επιβλαβών βακτηρίων μπορεί να κατακλύσει το έντερο μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Η έρευνα προσθέτει μια νέα δελεαστική διάσταση κατανόησης του ρόλου του μικροβιώματος του εντέρου μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε μία από τις πιο ευρέως χορηγούμενες μορφές θεραπείας για τον καρκίνο. “Δεν αναπτύσσουν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο και σοβαρή ουδετεροπενία πυρετό, αλλά το μικροβίωμα των κοπράνων μπορεί να παίζει ρόλο” στην επιπλοκή της προόδου των ασθενών, αναφέρει ο Δρ Zaker Schwabkey, του τμήματος γονιδιωματικής ιατρικής στο MD Anderson. Ως επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας ανάλυσης σχετικά με την ουδετεροπενία και τον πυρετό σε ασθενείς με καρκίνο, ο Schwabkey και οι συνεργάτες του επισημαίνουν μερικούς τρόπους με τους οποίους τα επιβλαβή μικρόβια του εντέρου μπορούν να αυξηθούν ως συνέπεια της χημειοθεραπείας.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ουδετεροπενία και τον πυρετό είναι σημαντικές, διότι εκτιμάται ότι τα μισά άτομα με καρκίνο που λαμβάνουν χημειοθεραπεία αναπτύσσουν κάποιου βαθμού ουδετεροπενία. Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για λευχαιμία, πρόκειται για μια συχνή παρενέργεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής ορίζει τον πυρετό σε ουδετεροπενικούς ασθενείς ως μία μόνο από του στόματος θερμοκρασία 101 βαθμών Φαρενάιτ, δηλαδή περίπου 38,3 C- ή, θερμοκρασία 100,4 βαθμών Φαρενάιτ (38,0 C) που διατηρείται επί μία ώρα. Ο ουδετεροπενικός πυρετός σε οποιονδήποτε υποβάλλεται σε θεραπεία καρκίνου θεωρείται επείγον περιστατικό, επειδή οι ασθενείς αυτοί είναι ανοσοκατασταλμένοι και η υποκείμενη λοίμωξη μπορεί να μετατραπεί σε απειλητική για τη ζωή σήψη. Οι ογκολόγοι υπογραμμίζουν επίσης ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν ουδετεροπενία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν. Η ευπάθεια στις λοιμώξεις μπορεί να αποδοθεί άμεσα στη μη ύπαρξη επαρκούς πληθυσμού ουδετερόφιλων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και σκοτώνουν τους διεισδυτικούς οργανισμούς που προκαλούν τις λοιμώξεις.

Η έρευνα του MD Anderson εμβάθυνε στο πώς η κυτταροτοξική χημειοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ορισμένων μεταβολιτών του εντέρου, να αυξήσει το επίπεδο των επιβλαβών βακτηρίων και να μειώσει την προστατευτική βλεννώδη επένδυση του εντέρου. Στρεφόμενη σε ένα ζωικό μοντέλο στο εργαστήριο, η ομάδα ανακάλυψε ότι όταν μετέφεραν τον εντερικό μικροβιόκοσμο από 119 ασθενείς με καρκίνο που ανέπτυξαν ουδετεροπενικό πυρετό σε ποντίκια που είχαν ακτινοβοληθεί, ορισμένα από τα ζώα ανέπτυξαν αναπόφευκτα επίσης πυρετό. Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα κατά την ανάλυση του εντερικού μικροβιόκοσμου των ποντικών ήταν μια περίσσεια βακτηρίων Akkermansia που αποικοδομούν τη βλεννογόνο, τα ίδια βακτήρια που υπήρχαν και στους ασθενείς με ουδετεροπενικό πυρετό. Η μελέτη των δειγμάτων κοπράνων επιβεβαίωσε ότι το Akkermansia muciniphila αναπαράγεται παραγωγικά ελλείψει επαρκών ουδετερόφιλων και συνδέεται με τον επακόλουθο πυρετό. Τα βακτήρια είναι επίσης αξιοσημείωτα επειδή είναι βλεννοδιασπαστικά, πράγμα που σημαίνει ότι απομειώνουν ενεργά το προστατευτικό στρώμα βλεννίνης του εντέρου. Συνολικά 63 ασθενείς – 53% – ανέπτυξαν πυρετό και το μικροβίωμα των κοπράνων τους εμφάνισε αυξημένη συσσώρευση του Akkermansia muciniphila, του ίδιου είδους που αναπτύχθηκε υπερβολικά στα ποντίκια.

Αναφέροντας στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, ο Schwabkey και οι συνεργάτες του μελέτησαν επίσης ζώα που δεν έλαβαν μεταμοσχεύσεις του εντερικού μικροβιόκοσμου των ασθενών. Αυτά τα ποντίκια, όπως και τα αντίστοιχα που έλαβαν ανθρώπινο εντερικό μικροβιόκοσμο, ακτινοβολήθηκαν και υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία. Όμως και σε αυτή τη δεύτερη ομάδα ζώων μειώθηκε η πρόσληψη τροφής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο εντερικός φραγμός και, παραδόξως, οδήγησε στην υπερβολική ανάπτυξη των βακτηρίων A. muciniphila. Στα ποντίκια, η στόχευση της ανάπτυξης των βακτηρίων A. muciniphila με προπιονικό ή ένα αντιβιοτικό βοήθησε στη διατήρηση του στρώματος της εντερικής βλέννας και μείωσε τη φλεγμονή και τον πυρετό. Αυτές οι παρεμβάσεις υποδεικνύουν πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές κατά του ουδετεροπενικού πυρετού σε ασθενείς με καρκίνο, κατέληξε η ομάδα. “Η θεραπεία ακτινοβολημένων ποντικών με προπιονικό ή ένα αντιβιοτικό που στοχεύει το A. muciniphila διατήρησε τη στιβάδα βλέννας, κατέστειλε τη μετατόπιση της flagellin, μείωσε τις φλεγμονώδεις κυτταροκίνες στο παχύ έντερο και βελτίωσε τη θερμορύθμιση”, σημείωσε ο Schwabkey. “Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διατροφή, οι μεταβολίτες και η βλέννα του παχέος εντέρου συνδέουν το μικροβίωμα με τον ουδετεροπενικό πυρετό και μπορούν να καθοδηγήσουν μελλοντικές προληπτικές στρατηγικές με βάση το μικροβίωμα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση αντιβιοτικών με ανοσοθεραπεία και προσδόκιμο ζωής καρκινοπαθών

Νέα μέθοδος χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων

Η σωστή φροντίδα των ασθενών με καρκίνο αυξάνει τις πιθανότητες για την καταπολέμησή του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".