Παιδιά

Τα βιβλία βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα βιβλία βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών

 

Το ξεφύλλισμα των σελίδων ενός βιβλίου είναι μια ευκαιρία που δίνεται στο παιδί για χαρά, γνώση, και επικοινωνία.

Σχετικές Πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σπυριδούλα Κυπριτζόγλου- Αποφοίτησε από το τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανωτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Εκπαίδευσης (Α.Τ.Ε.Ι.) Ηπείρου. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.

Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του παιδιού αλλά ταυτόχρονα ένα πολύ καλό βοήθημα για την ανάπτυξή του, την εξέλιξη του λόγου – είτε προφορικού, είτε γραπτού – και της επικοινωνίας του.

Υπάρχουν πολλά για όλες τις ηλικίες και διαφορετικά είδη για κάθε επιθυμία. Ένα βιβλίο εμπλουτίζει τις γνώσεις του παιδιού μας και συμβάλλει στη δημιουργία της προσωπικότητας του. Αποβάλει το άγχος ή κάποιο άσχημο, δυσάρεστο για το παιδί συναίσθημα και το βοηθάει να χαλαρώνει μαζί με αγαπημένα του πρόσωπα. Αυξάνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του και του προσφέρει περισσότερες στιγμές με χαμόγελα. Ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του ώστε να αποκτήσει εφράδεια λόγου. Τα παιδάκια που δε διαβάζουν αλλά ξεφυλλίζουν βιβλία θα βοηθηθούν αργότερα στην ανάγνωση. Τα παιδιά που ήδη γνωρίζουν να διαβάζουν με το βιβλίο βάζουν τον εγκέφαλο σε λειτουργία γιατί η ανάγνωση τον κρατάει σε φόρμα καθώς για να κατανοήσουν το κείμενο που διαβάζουν χρησιμοποιούν περισσότερο την σκέψη και την κριτική τους ικανότητα. Μία πολύ ωραία ιδέα για όλους τους γονείς είναι να ορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου θα είναι η ώρα του βιβλίου, φροντίστε όμως το παιδί να μην είναι πολύ κουρασμένο, νευρικό ή πεινάει. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία μαζί με το παιδί σας να «ξεφύγετε» και εσείς λίγο από τον πραγματικό κόσμο και όλα τα άσχημα της ημέρας, να χαλαρώσετε και πάνω από όλα να μοιραστείτε μοναδικές στιγμές με το παιδί σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τρεις σημαντικές συνήθειες επηρεάζουν τη γνωστική ανάπτυξη στα παιδιά ηλικίας 8 – 11 ετών

Όταν μερικά παιδιά μπορεί να νιώσουν ένα ρομαντικό ενδιαφέρον πολύ πριν την εφηβεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν το ύψος του παιδιού

Εκτός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, το παιδί σας χρειάζεται επίσης τη συνιστώμενη ποσότητα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή του για να εξασφαλίσει ότι θα είναι υγιές και ότι θα αποκτήσει το μέγιστο για τη δική του περίπτωση ύψος. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέγει τροφές που περιέχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά όταν κάνει επιλογές γευμάτων.

H σπουδαιότητα της ποιότητας της σχέσης που αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια ζωής με το άτομο που είναι υπεύθυνο για τη φροντίδα του παιδιού

Η στήριξη, η ευαισθητοποίηση, η ενσυναίσθηση και η παροχή ασφάλειας από μέρους των γονέων αποτελούν σταθερές βάσεις του αισθήματος ασφάλειας που αναπτύσσει μέσα του ο έφηβος ώστε να έχει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, να νιώθει ικανός, να δημιουργεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις, να μην φοβάται την αποτυχία και γενικότερα να  μπορεί καλλιεργεί ένα θετικό μοντέλο τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους άλλους κατά την μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. 

Περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στη σχολική τάξη

"Η ψηφιακή εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί, αλλά είναι σαφές ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση στη μάθηση".

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Δώστε προσοχή στο πρωινό και το μεσημεριανό Ένας εγκέφαλος που τροφοδοτείται καλά θα λειτουργεί καλύτερα, περισσότερο. Ένας καλά τροφοδοτούμενος εγκέφαλος θα βοηθήσει επίσης στη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι το πρωινό είναι υψηλής ποιότητας, γεμάτο πρωτεΐνες. Το πρωινό με ζάχαρη και υδατάνθρακες θα προκαλέσει τελικά εξάντληση του παιδιού σας και αυτό συμβαίνει όταν γίνεται νωθρό και είναι πιο πιθανό να προβεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας ώστε να επιμένουν σε δύσκολες εργασίες προκειμένου να πετύχουν;

– Επιβραβεύστε την προσπάθειά τους καθώς εργάζονται σε μια δύσκολη εργασία (προσέχοντας να επαινέσετε μόνο την προσπάθειά τους και όχι τα αποτελέσματα της εργασίας τους). Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτός ο τύπος επαίνου, που αναφέρεται ως «έπαινος διαδικασίας», ενισχύει τα κίνητρα του παιδιού να επιμένει σε μια δύσκολη εργασία.

Επαναπροσδιορισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κίνα με στόχο την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στους μαθητές

Καθώς η αύξηση του πληθυσμού είναι η πιο αργή εδώ και δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές άρουν το όριο γέννησης δύο παιδιών νωρίτερα φέτος και επιθυμούν να αυξήσουν τα κίνητρα για τους γονείς να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.