ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδιά Γονείς: Χαρακτηριστικά που προδίδουν επικινδυνότητα για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι

Παιδιά Γονείς: Χαρακτηριστικά που προδίδουν επικινδυνότητα για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Παιδιά Γονείς: Η γήρανση είναι μια δύσκολη και σκληρή διαδικασία και η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μας γερνούν. Με τα χρόνια οι ρόλοι αλλάζουν και ενώ ο γονέας ήταν αυτός που φρόντιζε το παιδί, συχνά το παιδί καλείται να προστατεύει και να φροντίζει τον γονέα του. Όμως, μια τέτοια αλλαγή είναι περίπλοκη και σχεδόν πάντα αναδύονται πολλών ειδών συναισθήματα και για τους δύο. Οι ηλικιωμένοι θέλουν να μείνουν στο σπίτι τους και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Άλλωστε όλοι αυτό δεν επιθυμούμε; Το ενήλικο παιδί συχνά δεν θέλει να φέρει αντίρρηση στο γονέα του αλλά μπορεί να έρθει μια στιγμή όπου οι ηλικιωμένοι να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω υγείας. Χρειάζεται να έχουμε το νου μας για πιθανά χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι είναι καλύτερα να μην αφήνουμε μόνους τους γονείς μας.

9 προειδοποιητικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ηλικιωμένος γονιός μας δεν πρέπει να μένει μόνος

  1. Έχουν χάσει βάρος απότομα

Αν παρατηρήσετε ότι φαίνονται λεπτότεροι από το σύνηθες, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν τρέφονται καλά, κάτι που ίσως να σημαίνει την αρχή μιας ασθένειας, όπως μιας γνωστικής νόσου. Άνθρωποι που υποφέρουν από ζητήματα μνήμης συχνά μπορεί να ξεχνούν να φάνε συγκεκριμένα γεύματα ή τον τρόπο να τα μαγειρέψουν με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

  1. Έχουν πολλά κλειστά γράμματα

Αν στο σπίτι υπάρχουν πολλά κλειστά γράμματα και ειδοποιήσεις, ίσως επίσης αυτό να υποδεικνύει την ανάπτυξη κάποιας γνωστικής βλάβης ή κατάθλιψης. Επίσης, αν δείτε αποδείξεις από παράλογες αγορές ή δωρεές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανε ο γονέας σας, τότε αυτό μπορεί να δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κρίσης του. Χρειάζεται όμως να μην είμαστε αδιάκριτοι και πριν συμπεράνουμε, να το συζητήσουμε με τον ίδιο.

  1. Αγνοούν την προσωπική τους υγιεινή

Για έναν άνθρωπο με άνοια ή Αλτσχάιμερ, το να θυμάται όλα τα γνωστικά βήματα που απαιτούνται για να κάνει μπάνιο καθημερινά μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Όμως, η έλλειψη προσωπικής υγιεινής μπορεί να δείχνει και κάτι εντελώς διαφορετικό• ένα άτομο σε καταθλιπτικό επεισόδιο θα αμελήσει το μπάνιο.

  1. Χάνονται όταν πηγαίνουν σε γνώριμα μέρη

Συχνοί προορισμοί όπως η αγορά, η τράπεζα ή η εκκλησία είναι εύκολο να θυμηθούμε πού βρίσκονται. Αν αντιληφθείτε ότι οι γονείς σας δεν μπορούν πια να βρουν τη διαδρομή, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν δεν τους εμπιστεύεστε ότι θα βρουν το δρόμο τους, μπορεί να κινδυνεύουν να μένουν και μόνοι τους στο σπίτι.

  1. Παρατηρούμε αλλαγές στο σπίτι τους

Ένα ατακτοποίητο σπίτι δεν είναι απαραιτήτως ένα κακό σημάδι αν ο γονέας σας είναι πάντα λίγο ακατάστατος. Όμως, αν ξαφνικά αρχίζει να αφήνει βρώμικο και ακατάστατο το σπίτι μετά από μια ζωή καθαριότητας, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο γνωστικό πρόβλημα. Επιπλέον, προσέξτε για αντικείμενα που εμφανίζονται σε περίεργα σημεία στο σπίτι, όπως το γάλα στο πλυντήριο πιάτων αντί για το ψυγείο.

  1. Οι κινήσεις τους στο διαδίκτυο έχουν αλλάξει

Για όσους έχουν γονείς που ασχολούνται με την τεχνολογία, προσέξτε περίεργες ή ασυνήθιστες νέες διαδικτυακές συνήθειες, καθώς αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν άνοια ή κάποια άλλη παρόμοια ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, αφήνουν τόσο ακάλυπτους τους κωδικούς τους που πέφτουν θύματα κλοπής. Επίσης, ένα κοινό στοιχείο στα άτομα με γνωστικές δυσκολίες είναι ότι δυσκολεύονται να αντιληφθούν ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός. Έτσι, μπορεί ξαφνικά να διαγράφουν τους πάντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τους θεωρούν επικίνδυνους.

  1. Νιώθουν πάντα κουρασμένοι

Η άνοια, το Αλτσχάιμερ και άλλες χρόνιες παθήσεις μπορούν να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, προκαλώντας αϋπνία. Ο ύπνος είναι ζωτικός τόσο για τη γνωστική όσο και για τη σωματική λειτουργικότητα. Αν φαίνεται να τους λείπει ύπνος, χρειάζεται τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο να μιλήσετε ή/και να επισκεφθείτε έναν ιατρό.

  1. Ασυνήθιστη συλλογή νέων φαρμάκων

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο.

  1. Είναι αμυντικοί

Σε μια ασθένεια όπως η άνοια, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν πιο καχύποπτοι ή εχθρικοί με τους άλλους γύρω τους, αφού δυσκολεύονται να διακρίνουν ποιος θέλει να τους βοηθήσει και ποιος να τους βλάψει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρίτη ηλικία, προβλήματα όρασης και συνέπειες μη πρόληψης

Τρίτη ηλικία: Η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο

Η μοναξιά σκοτώνει

“Έξυπνη” εφαρμογή για τους ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.