ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδιά Γονείς: Χαρακτηριστικά που προδίδουν επικινδυνότητα για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι

Παιδιά Γονείς: Χαρακτηριστικά που προδίδουν επικινδυνότητα για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Παιδιά Γονείς: Η γήρανση είναι μια δύσκολη και σκληρή διαδικασία και η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μας γερνούν. Με τα χρόνια οι ρόλοι αλλάζουν και ενώ ο γονέας ήταν αυτός που φρόντιζε το παιδί, συχνά το παιδί καλείται να προστατεύει και να φροντίζει τον γονέα του. Όμως, μια τέτοια αλλαγή είναι περίπλοκη και σχεδόν πάντα αναδύονται πολλών ειδών συναισθήματα και για τους δύο. Οι ηλικιωμένοι θέλουν να μείνουν στο σπίτι τους και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Άλλωστε όλοι αυτό δεν επιθυμούμε; Το ενήλικο παιδί συχνά δεν θέλει να φέρει αντίρρηση στο γονέα του αλλά μπορεί να έρθει μια στιγμή όπου οι ηλικιωμένοι να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω υγείας. Χρειάζεται να έχουμε το νου μας για πιθανά χαρακτηριστικά που προδίδουν ότι είναι καλύτερα να μην αφήνουμε μόνους τους γονείς μας.

9 προειδοποιητικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο ηλικιωμένος γονιός μας δεν πρέπει να μένει μόνος

  1. Έχουν χάσει βάρος απότομα

Αν παρατηρήσετε ότι φαίνονται λεπτότεροι από το σύνηθες, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν τρέφονται καλά, κάτι που ίσως να σημαίνει την αρχή μιας ασθένειας, όπως μιας γνωστικής νόσου. Άνθρωποι που υποφέρουν από ζητήματα μνήμης συχνά μπορεί να ξεχνούν να φάνε συγκεκριμένα γεύματα ή τον τρόπο να τα μαγειρέψουν με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

  1. Έχουν πολλά κλειστά γράμματα

Αν στο σπίτι υπάρχουν πολλά κλειστά γράμματα και ειδοποιήσεις, ίσως επίσης αυτό να υποδεικνύει την ανάπτυξη κάποιας γνωστικής βλάβης ή κατάθλιψης. Επίσης, αν δείτε αποδείξεις από παράλογες αγορές ή δωρεές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανε ο γονέας σας, τότε αυτό μπορεί να δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κρίσης του. Χρειάζεται όμως να μην είμαστε αδιάκριτοι και πριν συμπεράνουμε, να το συζητήσουμε με τον ίδιο.

  1. Αγνοούν την προσωπική τους υγιεινή

Για έναν άνθρωπο με άνοια ή Αλτσχάιμερ, το να θυμάται όλα τα γνωστικά βήματα που απαιτούνται για να κάνει μπάνιο καθημερινά μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Όμως, η έλλειψη προσωπικής υγιεινής μπορεί να δείχνει και κάτι εντελώς διαφορετικό• ένα άτομο σε καταθλιπτικό επεισόδιο θα αμελήσει το μπάνιο.

  1. Χάνονται όταν πηγαίνουν σε γνώριμα μέρη

Συχνοί προορισμοί όπως η αγορά, η τράπεζα ή η εκκλησία είναι εύκολο να θυμηθούμε πού βρίσκονται. Αν αντιληφθείτε ότι οι γονείς σας δεν μπορούν πια να βρουν τη διαδρομή, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν δεν τους εμπιστεύεστε ότι θα βρουν το δρόμο τους, μπορεί να κινδυνεύουν να μένουν και μόνοι τους στο σπίτι.

  1. Παρατηρούμε αλλαγές στο σπίτι τους

Ένα ατακτοποίητο σπίτι δεν είναι απαραιτήτως ένα κακό σημάδι αν ο γονέας σας είναι πάντα λίγο ακατάστατος. Όμως, αν ξαφνικά αρχίζει να αφήνει βρώμικο και ακατάστατο το σπίτι μετά από μια ζωή καθαριότητας, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει κάποιο γνωστικό πρόβλημα. Επιπλέον, προσέξτε για αντικείμενα που εμφανίζονται σε περίεργα σημεία στο σπίτι, όπως το γάλα στο πλυντήριο πιάτων αντί για το ψυγείο.

  1. Οι κινήσεις τους στο διαδίκτυο έχουν αλλάξει

Για όσους έχουν γονείς που ασχολούνται με την τεχνολογία, προσέξτε περίεργες ή ασυνήθιστες νέες διαδικτυακές συνήθειες, καθώς αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτούν άνοια ή κάποια άλλη παρόμοια ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, αφήνουν τόσο ακάλυπτους τους κωδικούς τους που πέφτουν θύματα κλοπής. Επίσης, ένα κοινό στοιχείο στα άτομα με γνωστικές δυσκολίες είναι ότι δυσκολεύονται να αντιληφθούν ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός. Έτσι, μπορεί ξαφνικά να διαγράφουν τους πάντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τους θεωρούν επικίνδυνους.

  1. Νιώθουν πάντα κουρασμένοι

Η άνοια, το Αλτσχάιμερ και άλλες χρόνιες παθήσεις μπορούν να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, προκαλώντας αϋπνία. Ο ύπνος είναι ζωτικός τόσο για τη γνωστική όσο και για τη σωματική λειτουργικότητα. Αν φαίνεται να τους λείπει ύπνος, χρειάζεται τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο να μιλήσετε ή/και να επισκεφθείτε έναν ιατρό.

  1. Ασυνήθιστη συλλογή νέων φαρμάκων

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο.

  1. Είναι αμυντικοί

Σε μια ασθένεια όπως η άνοια, οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν πιο καχύποπτοι ή εχθρικοί με τους άλλους γύρω τους, αφού δυσκολεύονται να διακρίνουν ποιος θέλει να τους βοηθήσει και ποιος να τους βλάψει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τρίτη ηλικία, προβλήματα όρασης και συνέπειες μη πρόληψης

Τρίτη ηλικία: Η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε πρόωρο θάνατο

Η μοναξιά σκοτώνει

“Έξυπνη” εφαρμογή για τους ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Ο οργασμός σχετίζεται με τη γυμναστική

Οργασμός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν βιώσει ερωτική ικανοποίηση ή οργασμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής τουλάχιστον 11 φορές στη ζωή τους.

Κουρκουμίνη: Ο φυσικός σας σύμμαχος στην προστασία του θυρεοειδούς

Κουρκουμάς Οφέλη Θυρεοειδής: Μάθετε πώς ο κουρκουμάς σας ωφελεί και συμβάλει στη διατήρηση της καλής συνολικής υγείας, προλαμβάνοντας και μειώνοντας τα συμπτώματα των επιπλοκών του θυρεοειδούς.

Φυτικές πηγές που μας δίνουν την απαραίτητη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρία, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται μόνο 0.8 g πρωτεΐνης ανά κιλό. Έτσι, ένα άτομο 59 κιλών για παράδειγμα χρειάζεται το πολύ 47g πρωτεΐνης την ημέρα – λιγότερη δηλαδή απ’ όση νομίζαμε.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.