Υποστήριξη Ασθενών

“Έξυπνη” εφαρμογή για τους ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ

“Έξυπνη” εφαρμογή για τους ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ

H χρήση μιας έξυπνης εφαρμογής εικονικού σούπερ μάρκετ παρέχει νέες δυνατότητες για τον εξ αποστάσεως εντοπισμό των πρώιμων νοητικών διαταραχών σε ηλικιωμένους. Ομάδα επιστημόνων, για πρώτη φορά, κατάφερε να εντοπίσει την ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ) αναλύοντας την επίδοση ηλικιωμένων που χρησιμοποιούσαν εφαρμογή εικονικού σούπερ μάρκετ στο σπίτι τους, χωρίς παρουσία εξεταστή.

Η συγκεκριμένη έρευνα που ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, αποτελεί συνέχεια παλαιότερης μελέτης, όπου ο εντοπισμός της ΗΝΔ επιτεύχθηκε με μία χορήγηση εφαρμογής εικονικού σούπερ μάρκετ από εξεταστή (νευρολόγο ή νευροψυχολόγο). Στη νέα έρευνα οι ηλικιωμένοι χειρίστηκαν την εφαρμογή, η οποία αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ), μόνοι στο σπίτι τους, χωρίς να υπάρχει εξεταστής και αναλύθηκε η μέση επίδοση σε διάστημα ενός μηνός για τον εντοπισμό της ΗΝΔ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 ηλικιωμένοι (6 υγιείς & 6 ασθενείς με ΗΝΔ), με μέσο όρο ηλικίας τα 63,75 έτη και εκπαίδευσης κατά μέσο όρο τα 11,08 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που επισκέπτονταν τα κέντρα ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Από την έρευνα αυτή, που εκπονήθηκε από επιστήμονες από τον Τομέα Νευροεπιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το ΙΠΤΗΛ, την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και το Network Aging Research (NAR) του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, προέκυψε ότι η διαχρονική επίδοση στην αυτόνομη χρήση του εικονικού σούπερ μάρκετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εντοπισμού της ΗΝΔ.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η έρευνα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό στην προληπτική νοητική ιατρική. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πολλοί «νέοι ηλικιωμένοι» 60-65 ετών, αποφεύγουν την προληπτική εξέταση των νοητικών λειτουργιών τους σε ιατρεία μνήμης, καθώς θεωρούν τον εαυτό τους υγιή και τη διαδικασία της εξέτασης χρονοβόρα. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα θετικοί ως προς την αυτόνομη χρήση «έξυπνων» παιχνιδιών στο σπίτι τους, με στόχο την εξάσκηση της νόησής τους.

«Εφαρμογές όπως το εικονικό σούπερ μάρκετ που συνδυάζουν τη νοητική εξάσκηση με τον εξ αποστάσεως εντοπισμό πρώιμων διαταραχών θα επιτρέψουν την προληπτική εξέταση αυτού του πληθυσμού που μέχρι σήμερα απέφευγε να εξεταστεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό των νοητικών διαταραχών σε προχωρημένο στάδιο. Ο έγκαιρος εντοπισμός πιθανών διαταραχών θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπισή τους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Λωξάντρα Λούκας ανοίγει τον δρόμο σε άτομα με ειδικές δεξιότητες να μπορούν να συμμετέχουν και να εργάζονται σε κρατικές σκηνές.

77χρονος συνταξιούχος χάρισε το σπίτι του σε ορφανοτροφείο σε μια γενναία πράξη αλληλεγγύης και όχι μόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γερμανική κλινική βοηθά ασθενείς που νόσησαν ή νοσούν με μακρά covid-19

"Αυτό δεν υπάρχει ακόμη σε πολλές άλλες χώρες", δήλωσε ο Frommhold. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα πάσχουν από μακροχρόνια COVID-19, εν μέρει επειδή η κατάσταση δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που αναφέρουν οι ασθενείς.

Η Αγγελοπούλου δίπλα στος ασθενεις με δωρεά 18 κινητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία εναντίον της πανδημίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η οικονομική στήριξη της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί "αγκαλιάζει" τα παιδιά του ακριτικού Έβρου

Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η  Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσέφερε συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor).

ΟΙ κ.κ. Μαρινάκης, Φράγκου και η εταιρεία ΙΟΝ στο πλευρό των ασθενών με δωρεά 12 κλινών ΜΕΘ

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους δωρητές, καθώς, όπως τόνισε, «εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και κρίσης, στήριξαν και βοήθησαν εμπράκτως, και το βλέπετε σήμερα μπροστά σας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με ψωρίαση – Δείτε που

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, Επιδέρμια, με αφορμή τις ιδιαίτερες καταστάσεις που ζούμε λόγω της πανδημίας και με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, εκπόνησε νέο πρόγραμμα με στόχο την έγκυρη ενημέρωση όλων για τις νόσους και τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν. Συγκεκριμένα, υλοποιεί το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης Οne to Οne όπου εξειδικευμένοι […]

Νέα τεστ ανίχνευσης σε ασθενείς με Covid-19 για την ταχύτητα ανάπτυξης αντισωμάτων

Υπό ανάπτυξη νέα τεστ για τον κοροναϊό -Θα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα εξάπλωσης του ιού Νοσοκόμα με στολή προφύλαξης για τον κοροναϊό Τα σημερινά τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κοροναϊού, είναι ασφαλώς πολύτιμα, αλλά δεν είναι επαρκή για να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξάπλωσης του πανδημικού κοροναϊού στον πληθυσμό. Για να γίνει […]

Eκστρατεία ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ για το απαραίτητο των εμβολιασμών

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – ΕΔΔΥΠΠΥ, μετά τη μεγάλη επιτυχία της αντίστοιχης περσινής. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε 20 Δήμους σε όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και θα αφορά ειδικότερα την ενημέρωση για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής […]