Υποστήριξη Ασθενών

Νέα τεστ ανίχνευσης σε ασθενείς με Covid-19 για την ταχύτητα ανάπτυξης αντισωμάτων

Νέα τεστ ανίχνευσης σε ασθενείς με Covid-19 για την ταχύτητα ανάπτυξης αντισωμάτων

Υπό ανάπτυξη νέα τεστ για τον κοροναϊό -Θα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα εξάπλωσης του ιού

Νοσοκόμα με στολή προφύλαξης για τον κοροναϊό

Τα σημερινά τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κοροναϊού, είναι ασφαλώς πολύτιμα, αλλά δεν είναι επαρκή για να δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξάπλωσης του πανδημικού κοροναϊού στον πληθυσμό.

Για να γίνει αυτό, χρειάζονται νέου τύπου τεστ αίματος, που ανιχνεύουν κατά πόσον οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει στον οργανισμό τους αντισώματα έναντι του νέου ιού, επειδή έχουν εκτεθεί σε αυτόν (με ή χωρίς συμπτώματα).

Πολλά κρούσματα κοροναϊού δεν ανιχνεύονται

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι πολλά κρούσματα σήμερα δεν ανιχνεύονται, καθώς δεν γίνονται τόσα πολλά τεστ. Επίσης αρκετοί άνθρωποι κολλάνε τον ιό και περνάνε τη νόσο τόσο ήπια σαν ένα κρυολόγημα ή μια αλλεργία, ενώ παραμένει ερωτηματικό κατά πόσον έχουν πια αποκτήσει ανοσία σε νέα λοίμωξη από τον ίδιο ιό στο μέλλον. Αν όντως έχουν, αυτό θα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.

Τα υπάρχοντα τεστ που βασίζονται στο RNA, αναζητούν τα γονίδια του κοροναϊού (σημάδι ενεργού λοίμωξης) στα δείγματα που λαμβάνονται από τη μύτη ή το λαιμό ενός ανθρώπου. Τα υπό ανάπτυξη αιματολογικά τεστ αντισωμάτων μπορούν και αυτά να ανιχνεύσουν την ενεργή λοίμωξη, αλλά -το πιο σημαντικό- μπορούν επίσης να αποκαλύψουν αν ένας άνθρωπος είχε εκτεθεί στον ιό και είχε μολυνθεί στο παρελθόν, καθώς στο σώμα του εμφανίζονται αντισώματα έναντι του ιού.

Διάφορα ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν αποδυθεί σε ένα αγώνα να αναπτύξουν τέτοια τεστ αντισωμάτων. Ήδη λίγα έχουν δοκιμαστεί σε μικρές μελέτες και έχουν λάβει έγκριση, ιδίως στην Κίνα. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει μεγάλης κλίμακας τέτοια τεστ, που π.χ. να δείχνουν ποιο ποσοστό των κατοίκων της Ουχάν, του επικέντρου της πανδημίας, έχει πια ανοσία στον ιό.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοια τεστ αντισωμάτων θα αρχίσουν σταδιακά να χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Την Τετάρτη, ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά, στη Νέα Υόρκη, προδημοσίευσε ένα από τα πρώτα λεπτομερή πρωτόκολλα για ένα νέο τεστ αντισωμάτων του ιού SARS-CoV-2, ώστε και άλλα εργαστήρια να το αξιοποιήσουν. Ήδη, ο Κράμερ άρχισε να χρησιμοποιεί το τεστ στο νοσοκομείο του, για να δει πόσο γρήγορα οι ασθενείς με Covid-19 αρχίζουν να αναπτύσσουν αντισώματα.

Ασθενείς που έχουν αναρρώσει θα βοηθούν άτομα σε σοβαρή κατάσταση

Στο μέλλον, το ίδιο τεστ θα μπορεί να εντοπίσει ασθενείς που έχουν πια αναρρώσει από τη νόσο και οι οποίοι θα μπορούσαν να δωρίσουν τον πλούσιο σε αντισώματα ορό του αίματός τους, ώστε να βοηθηθούν ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, το νέο τεστ θα εντοπίζει όσους (π.χ. στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό) έχουν αναπτύξει ανοσία έναντι του ιού και οι οποίοι πλέον μπορούν χωρίς φόβο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα τεστ αντισωμάτων θα παρέχουν ακόμη στοιχεία-κλειδιά, που θα επιτρέψουν την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας μέσω επιδημιολογικών μοντέλων. Οι σημερινές προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου διαφέρουν πολύ, αν όμως -χάρη στα νέα τεστ- υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη ανοσία λόγω των ήπιων λοιμώξεων που προηγήθηκαν, τότε θα εξαχθούν καλύτερα συμπεράσματα για το πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει να ληφθούν από τις αρμόδιες Αρχές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Ακόμη, τα τεστ αντισωμάτων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σε εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η ανοσία του οργανισμού στον νέο ιό, ένα ζωτικό ζήτημα σε σχέση με το μελλοντικό εμβόλιο. Στις περιπτώσεις των άλλων κοροναϊών, η ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη είναι ισχυρή για αρκετούς μήνες, αλλά μετά εξασθενεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας επί του νομοσχεδίου για την υγεία

Η Λωξάντρα Λούκας ανοίγει τον δρόμο σε άτομα με ειδικές δεξιότητες να μπορούν να συμμετέχουν και να εργάζονται σε κρατικές σκηνές.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

77χρονος συνταξιούχος χάρισε το σπίτι του σε ορφανοτροφείο σε μια γενναία πράξη αλληλεγγύης και όχι μόνο

Πληρώνει το ενοίκιο κάποιου, τα φάρμακα κάποιου άλλου ενώ ο ίδιο ζει με τη σύνταξη του ΝΑΤ μαζί με τη σύζυγό του, δείχνοντάς μας με τον τρόπο ζωής το μεγαλείο της ψυχής του.

Γερμανική κλινική βοηθά ασθενείς που νόσησαν ή νοσούν με μακρά covid-19

"Αυτό δεν υπάρχει ακόμη σε πολλές άλλες χώρες", δήλωσε ο Frommhold. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα πάσχουν από μακροχρόνια COVID-19, εν μέρει επειδή η κατάσταση δεν έχει ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που αναφέρουν οι ασθενείς.

Η Αγγελοπούλου δίπλα στος ασθενεις με δωρεά 18 κινητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία εναντίον της πανδημίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η οικονομική στήριξη της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί "αγκαλιάζει" τα παιδιά του ακριτικού Έβρου

Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό  Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η  Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσέφερε συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor).

ΟΙ κ.κ. Μαρινάκης, Φράγκου και η εταιρεία ΙΟΝ στο πλευρό των ασθενών με δωρεά 12 κλινών ΜΕΘ

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους δωρητές, καθώς, όπως τόνισε, «εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και κρίσης, στήριξαν και βοήθησαν εμπράκτως, και το βλέπετε σήμερα μπροστά σας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με ψωρίαση – Δείτε που

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, Επιδέρμια, με αφορμή τις ιδιαίτερες καταστάσεις που ζούμε λόγω της πανδημίας και με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, εκπόνησε νέο πρόγραμμα με στόχο την έγκυρη ενημέρωση όλων για τις νόσους και τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν. Συγκεκριμένα, υλοποιεί το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης Οne to Οne όπου εξειδικευμένοι […]

Eκστρατεία ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ για το απαραίτητο των εμβολιασμών

Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – ΕΔΔΥΠΠΥ, μετά τη μεγάλη επιτυχία της αντίστοιχης περσινής. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί σε 20 Δήμους σε όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και θα αφορά ειδικότερα την ενημέρωση για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής […]