Τα μανιτάρια είναι το ελιξίριο της αθανασίας , υποστήριζαν οι Φαραώ , οι όποιοι είχαν θεσπίσει νόμο σύμφωνα με τον οποίο μόνο αυτοί και όχι οι κοινοί άνθρωποι είχαν το δικαίωμα να τα γεύονται.
Η παραπάνω άποψη συμφωνεί και με τους σημερινούς επιστήμονες . Πόσο καλό κάνουν τα μανιτάρια στην υγεία ; . Απαντήσεις μας δίνει η Γεωργία Καπώλη- κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc. Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας .
Aποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
Εχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο). Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος.
- Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες.
- Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας,
- Αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους, εφόσον τους εφοδιάζουν με όλα τα θρεπτικά συστατικά των ζωικών τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες, ασβέστιο).
Η ιδιαίτερη διατροφική αξία των μανιταριών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους και στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: χάρη στις παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας και τονώνουν το μεταβολισμό.
- Περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνη D, φώσφορο και ασβέστιο, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σκελετική υγεία και να χτίζουν γερά δόντια.
- Το υψηλό περιεχόμενο των μανιταριών σε βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ, κάνει απαραίτητη την κατανάλωσή από άτομα που πάσχουν από αναιμία,
- Ενώ η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε σελήνιο προσφέρει αντιοξειδωτική ασπίδα στον οργανισμό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις