ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Fitness

Η γυμναστική μετά το φαγητό μας αδυνατίζει

Η γυμναστική μετά το φαγητό μας αδυνατίζει


Το περπάτημα και η ελαφριάς μορφής γυμναστική μια ώρα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τα λιπαρά του αίματος που αυξάνονται μετά την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων, σύμφωνα με τους ερευνητές του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο.

Επίσης η γυμναστική μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει και τις αυξήσεις των επιπέδων των τριγλυκεριδίων αποτελεσματικότερα, απ’ ότι η γυμναστική πριν το φαγητό.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της γυμναστικής στα επίπεδα των λιπαρών του αίματος αμέσως μετά το φαγητό.

Οι Ιάπωνες ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε 10 άνδρες και γυναικές μετά από ένα λιπαρό γεύμα (38% λίπος). Σε δύο διαφορετικές ημέρες οι εθελοντές είχαν γυμναστεί είτε μια ώρα πριν το φαγητό είτε μια ώρα μετά. Την τρίτη ημέρα, οι εθελοντές δεν γυμνάστηκαν καθόλου.

Όταν λοιπόν δεν είχαν αθληθεί, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είχαν αυξηθεί από 66 mg/dL σε 172 mg/dL, δύο ώρες μετά το φαγητό. Τα φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων νηστείας είναι κάτω από 150 mg/dL.

Όταν οι εθελοντές είχαν κάνει γυμναστική πριν το φαγητό, τα τριγλυκερίδια ανέβηκαν στα 148 mg/dL, εντός δύο ωρών από το γεύμα (25% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης). Όταν όμως είχαν κάνει γυμναστική μετά το φαγητό, τα τριγλυκερίδια αυξήθηκαν στα 131 mg/dL (72% μείωση συγκριτικά με την απουσία άθλησης).

Έξι ώρες μετά το παχυντικό γεύμα, όλων των συμμετεχόντων τα τριγλυκερίδια ήταν πλέον όμοια, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει γυμναστική ή όχι. Όμως, ακόμη και η προσωρινή αύξηση τους μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η άθληση μετά από ένα λιπαρό γεύμα μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό του οργανισμού να κάνει χρήση του λίπους, άρα να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Επειδή όμως η μελέτη είναι μικρής κλίμακας, απαιτείται η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό.

Πάντως ξεχωριστή μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 1998 είχε καταλήξει στο αντίθετο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η γυμναστική 10-12 ώρες πριν από ένα πολύ λιπαρό γεύμα ήταν αποτελεσματικότερη στην μείωση των αυξήσεων των τριγλυκεριδίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να χτίσετε μύες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.