Αυτοφροντίδα

Τελειομανία: Ανακαλύψτε 3 τρόπους να αποφύγετε την πίεση

Τελειομανία: Ανακαλύψτε 3 τρόπους να αποφύγετε την πίεση

Τελειομανία: Μπορεί να δημιουργήσει τριβές στις σχέσεις, να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και να σας αφήσει να νιώθετε κουρασμένοι και δυστυχισμένοι.

Μερικοί από εμάς δυσκολεύονται να αναθέτουν και συχνά «υπερλειτουργούν» για λογαριασμό άλλων. Άλλοι δεν μπορούν παρά να μαλώσουν ή να επικρίνουν τους ανθρώπους και τα επιτεύγματά τους. Άλλοι πάλι μπαίνουν σε λειτουργία μάχης ή φυγής αν κάποιος τους αμφισβητήσει ή τις συμπεριφορές τους. Υπάρχει ένα κοινό σε όλα αυτά τα σενάρια και αυτό είναι η τελειομανία. Το Dictionary.com ορίζει ως control freak «κάποιον που είναι αποφασισμένος να κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν ακριβώς με τον τρόπο που θέλει και που προσπαθεί να κάνει τους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν». Ειδικά όσοι έχουν υψηλές επιδόσεις, είναι πιθανό να πέσουν σε αυτήν την παγίδα.

Αλλά η απαίτηση τελειομανίας από τον εαυτό σας και τους άλλους μπορεί να γίνει εξαντλητική με την πάροδο του χρόνου και απίστευτα ενοχλητική. Μπορεί να δημιουργήσει τριβές στις σχέσεις, να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία και να σας αφήσει να νιώθετε κουρασμένοι και δυστυχισμένοι. Αν και το να εγκαταλείψετε το φρικτό σας εσωτερικό έλεγχο δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ακολουθούν μερικά βήματα για να ξεκινήσετε:

  • Προκαλέστε τον τρόπο που σκέφτεστε: Ο φόβος είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε τον έλεγχο, σύμφωνα με μια αναφορά του Σεπτεμβρίου 2018 στον ιστότοπο ειδήσεων ψυχολογίας PsychCentral με έδρα τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι ο έλεγχος και η βεβαιότητα παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης που οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν ενόψει του χάους και της αταξίας. Πολλοί από εμάς επίσης καταστρέφουμε την κατάσταση με άχρηστη αρνητική σκέψη ή αποδεχόμαστε περιττές ευθύνες. Αντί να ενδώσετε σε αυτή τη γραμμή σκέψης, εξουδετερώστε την αρνητικότητα με ρεαλιστική αυτοομιλία. Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως «ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;» ή «είναι χρήσιμη η αντίδρασή μου;» για να καταλήξετε σε μια πιο ισορροπημένη προοπτική.
  • Ξεκινήστε από μικρά: Μην προσπαθήσετε να εγκαταλείψετε κάθε έλεγχο αμέσως, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος. Αντίθετα, κάντε μικρά βήματα. Για παράδειγμα, παραδώστε μια πτυχή ενός έργου σε έναν συνάδελφο και εμπιστευτείτε τον να κάνει καλή δουλειά. Αν δεν το κάνει, να ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να μοιραστείτε σχόλια και να διορθώσετε την κατάσταση. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να τελειώσει αν γίνουν λάθη. Καθώς αρχίζετε να βλέπετε τα οφέλη της συνεργασίας, η ανάθεση θα γίνεται ευκολότερη. Χρησιμοποιήστε την ίδια στρατηγική εάν βλέπετε ότι υπερλειτουργείτε στο σπίτι. Ζητήστε βοήθεια, δώστε προτεραιότητα στις εργασίες και μην λέτε όχι σε ορισμένες ευθύνες, εάν βρίσκονται χαμηλά στη λίστα.

  • Αφιερώστε χρόνο: Ο εθισμός στην παραγωγικότητα είναι πραγματικό πράγμα, σύμφωνα με μια αναφορά του Οκτωβρίου 2015 στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Guardian που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι όσοι επιδιώκουν τον έλεγχο τείνουν να είναι βελτιστοποιητές, αποσπώντας το μέγιστο ποσό παραγωγικότητας από κάθε μέρα, μπορεί τελικά να βρεθούν κουρασμένοι ή καμένοι. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο για τέτοιους ανθρώπους να αφιερώνουν χρόνο για να χαλαρώσουν, να εξερευνήσουν και να παίξουν. Εάν δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε την ανάγκη για αυτοφροντίδα, επαναλάβετε την ανάπαυση ως ανάκαμψη – είναι μια περίοδος παραγωγικής αναψυχής που θα σας προετοιμάσει για την επόμενη μεγάλη πρόκληση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας;

5 Συμβουλές για να δείτε τι σας επηρεάζει στη ζωή σας

Πώς θα οργανώσω τους στόχους μου;

10 Χαρακτηριστικά που έχουν οι τελειομανείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

Δουλειές σπιτιού: Πάνω από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το αλκοόλ και το ένα πέμπτο είπε ότι θα εγκατέλειπε το σεξ για πάντα αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να κάνει ξανά δουλειές.

Πώς μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Αυτογνωσία: Το να αγαπάς τη στάση σου είναι ένα συνεχές ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού, την αυτοσυμπόνια και τη δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.