Αυτοφροντίδα

Self care:Συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Self care:Συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Self care: Υπάρχουν μερικές συμβουλές που λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων και θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Οι συμβουλές αυτοφροντίδας για την ψυχική υγεία φαίνονται διαφορετικές για τον καθένα. Αυτό που είναι καταπραϋντικό για ένα άτομο μπορεί να είναι αγχωτικό για ένα άλλο.  Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συμβουλές που λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων και θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας;

1. Προγραμματίστε τη φροντίδα σας. Γνωρίζουμε την απάντηση στο «Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα;», αλλά πολύ συχνά δικαιολογούμαστε γιατί δεν μπορούμε να την ασκήσουμε: δεν έχουμε χρόνο, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, Μάλλον μαραθώνιο Netflix ή καθαρισμός του σπιτιού. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να φροντίζετε τον εαυτό σας, μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να καταλάβετε ποιες συμβουλές αυτοφροντίδας λειτουργούν για εσάς. Εάν συμβαίνει αυτό, θα επωφεληθείτε από τον προγραμματισμό σε “χρόνο μου” σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Κλείστε 20 λεπτά το πρωί για να διαβάσετε ή να διαλογιστείτε. Αποκλείστε ένα βράδυ την εβδομάδα για να κάνετε ένα μεγάλο μπάνιο ή να επισκεφθείτε έναν φίλο. Αυτοί είναι υπέροχοι τρόποι για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε καλό δρόμο και να κάνετε την αυτοφροντίδα μέρος της τακτικής σας ρουτίνας. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τους κοντινούς σας ανθρώπους τι κάνετε, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες σας πρακτικές αυτοεξυπηρέτησης. 

2. Γίνετε σωματικοί εξασκώντας συμβουλές αυτοφροντίδας. Συχνά παραβλέπουμε τη σωματική μας υγεία όταν συζητάμε για την ψυχική και συναισθηματική υγεία, αλλά η σύνδεση μυαλού-σώματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όταν το σώμα σας αισθάνεται υγιές και δυνατό, η διάθεσή σας εκτινάσσεται στα ύψη και όταν είστε σε εξαιρετική συναισθηματική κατάσταση, φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο κινείτε το σώμα σας. Φροντίστε να ασχολείστε τακτικά με σωματικές δραστηριότητες που αγαπάτε ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Είτε πρόκειται για τρέξιμο, είτε για κολύμπι είτε για παρακολούθηση μαθήματος γιόγκα, η αλλαγή της φυσικής σας κατάστασης από καθιστική ζωή σε ενεργό είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Μπορεί ακόμη και να είναι κάτι τόσο γρήγορο όσο να κάνετε μια βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας γεύματος ή να κάνετε δέκα λεπτά διατάσεις πριν από τη δουλειά. Όποιες συμβουλές αυτοφροντίδας κι αν αποφασίσετε να ενσωματώσετε, βεβαιωθείτε ότι σας φέρνουν τουλάχιστον κάποιο επίπεδο ευτυχίας. Το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να κάνει τζόκινγκ κάθε πρωί αν είσαι μίζερος όλη την ώρα δεν είναι αυτοφροντίδα.

3. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας. Είναι δύσκολο να νιώθεις πληρότητα όταν εστιάζεις συνεχώς στα αρνητικά της ζωής. Γιατί; Γιατί εκεί που πηγαίνει η εστίασή σας, η ενέργειά σας ρέει. Ας πούμε ότι βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο σε ένα απίστευτο ραντεβού με κάποιον που σας ενδιαφέρει πολύ. Όλα πάνε καλά μέχρι ο σερβιτόρος σας να ανακατέψει την παραγγελία σας και να καταλήξετε να πάρετε το λάθος πιάτο. Αποφασίζετε να φάτε τη λανθασμένη σειρά, αλλά κρυφά θυμώνετε γι’ αυτό. Όταν κοιτάζετε πίσω το βράδυ, δύσκολα θυμάστε τη σύνδεσή σας με το ραντεβού σας, αλλά εξακολουθείτε να θυμάστε ότι λάβατε λάθος παραγγελία. Αντί να εστιάζετε στο τι είναι λάθος, μάθετε να υιοθετείτε μια νοοτροπία αφθονίας. Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές ιδέες αυτοφροντίδας που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας. Το να επαναπροσδιορίσετε τις σκέψεις σας και να αλλάξετε την εστίασή σας είναι μια σκόπιμη πρακτική που απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, εάν είστε σε θέση να το πετύχετε, θα βιώσετε μεγαλύτερη χαρά και πληρότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

4. Διαλογιστείτε. Μια πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη νοοτροπία σας είναι ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός σας βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας και να εστιάσετε στο παρόν. Έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της ρύθμισης της διάθεσης και ακόμη και της αύξησης της παραγωγικότητας. Και τι είναι η αυτοφροντίδα, αν όχι ένας τρόπος να σε βοηθήσει τελικά να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι διαλογισμού: ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας εστιάζει στην παρουσία, ο διαλογισμός χαλάρωσης χαλαρώνει σωματικά το σώμα σας και ο διαλογισμός στοργικής καλοσύνης (ή μάντρα) εστιάζει στην αγάπη προς τον εαυτό και την αγάπη των άλλων. Μπορείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα αυτών στο διαδίκτυο, επομένως μάθετε για διάφορους τύπους για να δείτε τι ταιριάζει σε εσάς. Όπως η αυτοφροντίδα, ο αποτελεσματικός διαλογισμός είναι διαφορετικός για τον καθένα. 

5. Τρώτε θρεπτικά τρόφιμα. Όταν σκέφτεστε για φαγητά άνεσης για την αυτο-φροντίδα, μπορεί να οραματιστείτε λιχουδιές όπως cupcakes ή τεράστια, πλούσια και αλμυρά γεύματα. Αν και είναι σίγουρα ωφέλιμο να περιποιείστε τον εαυτό σας μια στο τόσο, οραματιστείτε την αυτοφροντίδα με τη μορφή πιο βιώσιμων τροφών που σας κάνουν να νιώθετε καλά όπως τα πράσινα φυλλώδη, τα αλκαλικά τρόφιμα και τα είδη που τονώνουν. Αντί να βλέπετε το φαγητό ως ανταμοιβή, επαναπλαισιώστε το ως καύσιμο για το σώμα σας. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως να αφιερώσετε μια ώρα στον εαυτό σας για να διαβάσετε ή να δείτε ένα νέο βίντεο προπόνησης. Όταν πρόκειται για φαγητό, περιποιηθείτε τον εαυτό σας πηγαίνοντας σε ένα τοπικό κατάστημα χυμών και βρίσκοντας ένα smoothie που σας καλεί ή μαγειρεύοντας μια υγιεινή νέα συνταγή στο σπίτι. Κατανοήστε ότι η τροφή που βάζετε στο σώμα σας έχει άμεση επίδραση όχι μόνο στη διάθεσή σας και στο ενεργειακό σας επίπεδο, αλλά και στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής σας. Η υγιεινή διατροφή δεν είναι απλώς μια από τις καλύτερες συμβουλές αυτοφροντίδας που μπορείτε να ενσωματώσετε, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας δραστήριας, ικανοποιητικής ζωής και μιας που μαστίζεται από ασθένειες και περιορισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για την υγεία σας

Πόσες κατηγορίες αυτοφροντίδας υπάρχουν;

Μάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας

Ποια είναι τα τέσσερα είδη διαλογισμού;

Έχετε πλήρη συνείδηση ή το μυαλό σας βρίσκεται στα σύννεφα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 βήματα για να φροντίσετε τον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα: Από τον διαλογισμό, μέχρι τη σημασία της άσκησης και τη δύναμη της αναπνοής, Εδώ δείτε έναν οδηγό self-care για να ξαναβρείτε τις ισορροπίες σας αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες.

10 Tips αυτοφροντίδας για χορευτές

Χορός: Οι παραδοσιακές δραστηριότητες αυτοφροντίδας δεν είναι απαραίτητα κατάλληλες για χορευτές, γι' αυτό φτιάξαμε μια λίστα με κορυφαίες συμβουλές για την αυτοφροντίδα που καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες των χορευτών.