Αυτοφροντίδα

Διαλογισμός: Ποια είναι τα τέσσερα είδη διαλογισμού;

Διαλογισμός: Ποια είναι τα τέσσερα είδη διαλογισμού;

Διαλογισμός: Η ομορφιά του διαλογισμού είναι ότι σε αντίθεση με την προσπάθεια να στριμώξετε στο πρόγραμμά σας το γυμναστήριο, ο διαλογισμός μπορεί να εισχωρήσει σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα απρόσκοπτα.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να περάσει από το μυαλό σας η προσπάθεια διαλογισμού, πιθανώς την ίδια εποχή του χρόνου που υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη συνδρομή στο γυμναστήριο. Η ομορφιά του διαλογισμού είναι ότι σε αντίθεση με την προσπάθεια να στριμώξετε στο πρόγραμμά σας το γυμναστήριο, ο διαλογισμός μπορεί να εισχωρήσει σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα απρόσκοπτα. Μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, οπουδήποτε ενώ ακολουθείτε την καθημερινή σας ρουτίνα. Είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος της συνολικής αυτοφροντίδας.

Τύποι διαλογισμού

Εάν είστε νέοι στον διαλογισμό και δεν είστε σίγουροι ποιες τεχνικές διαλογισμού θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς, ακολουθούν ορισμένοι δημοφιλείς τύποι για εξερεύνηση:

  • Διαλογισμός ενσυνειδητότητας: Αυτή είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής μορφή διαλογισμού και εξαιρετική για αρχάριους. «Συστήνω στους ανθρώπους να ξεκινήσουν με πράγματα που φυσικά φέρνουν την προσοχή στο εδώ και τώρα. Μπορεί να είναι μια βόλτα, μπορεί να είναι ένα φλιτζάνι καφέ στη σιωπή ή μπορεί να κάθεσαι ακίνητος και να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να μην κάνεις τίποτα», λέει ο Δρ Roberto Benzo, διευθυντής του Mindful Breathing Lab στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας είναι να ηρεμήσετε το μυαλό σας με τρόπο που λειτουργεί για εσάς, ώστε να μπορείτε να είστε πλήρως παρόντες. «Αν είμαστε με την αναπνοή μας, δίνοντας προσοχή στην αίσθηση της αναπνοής, δεν ανησυχούμε για το μέλλον ή μετανιώνουμε για το παρελθόν», λέει ο Tong. Συνήθως, οι άνθρωποι εξασκούν τον ενσυνείδητο διαλογισμό κατευθύνοντας την επίγνωσή τους σε αισθητηριακές λεπτομέρειες όπως η αναπνοή τους ή άλλες φυσικές αισθήσεις όπως το πώς αισθάνονται τα πόδια τους όταν κάνουν μια βόλτα ή κάτι εντελώς διαφορετικό όπως τα συναισθήματά τους. Υπάρχουν μέτριες ενδείξεις ότι ο διαλογισμός επίγνωσης μπορεί να βελτιώσει το άγχος, την κατάθλιψη και τον πόνο.
  • Καθοδηγούμενος διαλογισμός: Εάν αισθάνεστε πιο άνετα με την καθοδήγηση βήμα προς βήμα, αυτός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε. Ένας προπονητής σας καθοδηγεί σε μια προηχογραφημένη συνεδρία διαλογισμού. Αυτό δεν είναι μια μορφή διαλογισμού από μόνη της, αλλά ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί άνθρωποι εξασκούν. Υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών που προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς που κυμαίνονται από λίγα λεπτά έως πάνω από μία ώρα. Μια μελέτη σε περίοδο οκτώ εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή διαλογισμού παρουσίασαν βελτιωμένη ευεξία και μειωμένη εργασιακή πίεση σε σύγκριση με μια ομάδα που δεν χρησιμοποιούσε την εφαρμογή.
  • Διαλογισμός σάρωσης σώματος: Αυτό περιλαμβάνει την εστίαση και στη συνέχεια τη χαλάρωση ενός μέρους του σώματος κάθε φορά. Πολλοί ξεκινούν με τα πόδια τους και κινούνται προς τα πάνω προς το κεφάλι τους, αν και η αντίθετη κατεύθυνση λειτουργεί επίσης. Παρατηρήστε πώς αισθάνονται τα πόδια σας σε όποια θέση κι αν επιλέξετε να βρίσκεστε και καθώς εκπνέετε και τα χαλαρώνετε. Μετακινήστε απαλά προς τα πάνω το σώμα κάνοντας αυτό με κάθε μέρος του σώματος. “Παρατηρείτε τις σωματικές αισθήσεις καθώς φέρνετε την προσοχή σας από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο με μια συγκεκριμένη σειρά με αποδοχή και περιέργεια. Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται χαλαροί καθώς το μυαλό τους επικεντρώνεται στις σωματικές αισθήσεις αντί να περιπλανάται σε σκέψεις ή συναισθήματα,” Tong σημειώσεις.

  • Διαλογισμός μάντρα: Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού μάντρα, τα άτομα επικεντρώνονται σε μια λέξη-κλειδί ή φράση που επαναλαμβάνεται είτε στο μυαλό είτε δυνατά. Ο Υπερβατικός Διαλογισμός είναι μια κοινή μορφή διαλογισμού μάντρα που βοηθά στη βελτίωση της ηρεμίας. Για άτομα που δυσκολεύονται να εστιάσουν, ο διαλογισμός μάντρα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν τη σωστή νοοτροπία. Μελέτες έχουν δείξει κάποιες μικρές έως μέτριες μειώσεις στο άγχος, το στρες και μικρές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην κατάθλιψη και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την ψυχική υγεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα στο πρόγραμμά σας αυτό το εξάμηνο

Δημιουργήστε μια καλύτερη σεξουαλική επαφή

Πόσο βοηθάει ο διαλογισμός τη ψυχική μας υγεία;

Πώς η αυτοφροντίδα βοηθά στην σκέψη και στον έλεγχο του άγχους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το πικ-νικ είναι ένας από τους λόγους που η οικογένεια έρχεται πιο κοντά

Πικ-νικ: Μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, για να μην αναφέρουμε μια εξαντλητική χρονιά, ένα πικνίκ είναι ακριβώς αυτό που θα συνταγογραφούσε ο γιατρός για όλη την οικογένεια.

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.