Αυτοφροντίδα

Αυτοσυγκέντρωση: Έχετε πλήρη συνείδηση ή το μυαλό σας βρίσκεται στα σύννεφα;

Αυτοσυγκέντρωση: Έχετε πλήρη συνείδηση ή το μυαλό σας βρίσκεται στα σύννεφα;

Αυτοσυγκέντρωση: Οι δυσκολίες εστίασης και συγκέντρωσης επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά. Μερικά άτομα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά ή στο σχολείο, ενώ άλλα δυσκολεύονται να διαβάσουν ή να ασχοληθούν με άλλες ασχολίες αναψυχής.

Πόσο συχνά μια ειδοποίηση εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης σας αποσπά την προσοχή από μια εργασία; Με τόσους πολλούς περισπασμούς στον σημερινό γρήγορο, τεχνολογικά προηγμένο κόσμο, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να εστιάσετε. Ας εντοπίσουμε μερικές καθημερινούς ψηφιακούς περισπασμούς: Μια αγαπημένη διασημότητα μοιράζεται ένα βίντεο στο Facebook. μια στενή φίλη ενημέρωσε την ιστορία της στο Instagram. Ένα μήνυμα κειμένου διαφήμιζε έκπτωση σε γνωστή εταιρεία, μια ειδοποίηση ειδήσεων προγράμματος περιήγησης ιστού. και πολλές ειδοποιήσεις μέσω email.

Κάθε ακουστικό σήμα τηλεφώνου διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Η σωρευτική επίδραση αυτών των μικροδόσεων βλάπτει την υγεία μας, προκαλώντας εσωτερική πίεση και ελλείμματα προσοχής. Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούν να παρεμποδίσουν, όπως τα παιδιά, ο σύζυγος ή οι συνάδελφοι που μιλούν πολύ κ.λπ. Τι είναι η εστίαση; Η εστίαση είναι η ικανότητα συγκέντρωσης σε μια εργασία και αποφυγής περισπασμών. Ένα συγκεντρωμένο μυαλό αγνοεί άσχετες σκέψεις και εμπλέκεται πλήρως σε μια δραστηριότητα. Δυστυχώς, απορρίπτουμε εντελώς, παραβλέπουμε και αγνοούμε την εστίαση όταν συζητάμε για τις πτυχές της επιτυχίας.

Σημάδια ότι είστε συγκεντρωμένοι

Η εστίαση επηρεάζει την επιτυχία της ζωής, επομένως τα επιτυχημένα άτομα δεν την υποτιμούν ποτέ. Όπως μια ακτίνα λέιζερ, τα άτομα που εστιάζουν στο λέιζερ συγκεντρώνουν πάντα τις προσπάθειές τους σε ένα μόνο βασικό έργο. Τα ακόλουθα είναι σημάδια συγκεντρωμένων ανθρώπων:

 • Επιλέγετε τις μάχες σας και αποφεύγετε την πολυάσχολη εργασία, ώστε να μπορείτε να βάλετε προτεραιότητα σε κάθε ενέργεια. Για παράδειγμα: ως συγγραφέας, κάθεστε και γράφετε αντί να χάνετε χρόνο σε τυπικές διαδικασίες, ως σεφ, προετοιμάζετε και πειραματίζεστε με γεύσεις, ως εργαζόμενη μητέρα, παραγγέλνετε φαγητό το Σαββατοκύριακο για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας κ.λπ.
 • Ξοδεύετε λιγότερο χρόνο συζητώντας μελλοντικές προσπάθειες, προηγούμενα επιτεύγματα και αναβλητικότητα. Είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι στους μελλοντικούς στόχους και επιδιώκετε συνεχώς να βελτιώνετε τον εαυτό σας.
 • Ο χρόνος σας φυλάσσεται. Απορρίπτετε άχρηστα αιτήματα και εργασίες. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να εστιάσετε στη βελτίωση του εαυτού σας και στην επίτευξη των στόχων σας.
 • Κάνετε τακτικά διαλείμματα, φροντίζετε για την υγεία σας και αναγνωρίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τους στόχους σου.
 • Αντί να παίρνετε τα όπλα σας, αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας επηρεάσουν και κρατάτε το βλέμμα σας στο βραβείο.

Σημάδια ότι δεν έχετε συγκέντρωση

Οι δυσκολίες εστίασης και συγκέντρωσης επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά. Μερικά άτομα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά ή στο σχολείο, ενώ άλλα δυσκολεύονται να διαβάσουν ή να ασχοληθούν με άλλες ασχολίες αναψυχής. Συνήθη σημάδια έλλειψης εστίασης είναι:

 • Αδυναμία ανάληψης τυπικών καθημερινών δραστηριοτήτων
 • Ανησυχία
 • Γνωστική ομίχλη ή «ομίχλη του εγκεφάλου»
 • Προβλήματα ανάκλησης γεγονότων που συνέβησαν πρόσφατα
 • Το να κάνεις επιλογές είναι δύσκολο
 • Ενεργειακό έλλειμμα
 • Απρόσεκτα λάθη
 • Έλλειψη κρίσιμων συναντήσεων, προθεσμιών και ραντεβού, καθυστερημένη σταθερή άφιξη στο γραφείο, το σχολείο κ.λπ.
 • Αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων
 • Συχνές περιπτώσεις λανθασμένης τοποθέτησης αντικειμένων ή ξεχνώντας πού βρίσκονται

Απλές συμβουλές για τη βελτίωση της εστίασης:

 • Μην κάνετε πολλαπλές εργασίες: Η εργασία σε ένα πράγμα τη φορά” βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας και την προσοχή. Για παράδειγμα, μην στέλνετε μηνύματα πριν από μια συνάντηση ή παίζετε βιντεοπαιχνίδια ενώ διαβάζετε έγγραφα. Απενεργοποιείτε τα βίντεο όταν γράφετε ένα σημαντικό άρθρο και μην ελέγχετε το τηλέφωνό σας ενώ κάποιος σας μιλάει, καθώς θα χάσετε κάτι σημαντικό και θα κάνετε το άλλο άτομο να αισθάνεται ασήμαντο. Η εργασία σε διαστήματα 90 λεπτών ακολουθούμενη από διαλείμματα 20 λεπτών μεγιστοποιεί την παραγωγικότητα. Καθένας από εμάς έχει μοναδικές προτιμήσεις και καθημερινές ρουτίνες. Αντίθετα τηρώντας αυστηρά το μοντέλο 90-20, αλλάξτε τους χρόνους ώστε να ταιριάζουν με τον τρόπο εργασίας σας, διατηρώντας παράλληλα τον κύκλο εργασίας και ανάπαυσης.
 • Εξαλείψτε τους περισπασμούς: Ορισμένοι περισπασμοί είναι αναπόφευκτοι (όπως ο θόρυβος από την κυκλοφορία), αλλά άλλοι επιβάλλονται από τον εαυτό σας (όπως να έχετε το smartphone σας πάντα δίπλα σας στο γραφείο σας). Ξεκινήστε ρυθμίζοντας το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία και βάζοντάς το στο συρτάρι του γραφείου σας. Κλείστε την πόρτα του γραφείου ή του δωματίου σας και ενημερώστε οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σας ότι χρειάζεστε προστασία της ιδιωτικής ζωής για να κάνετε μια σημαντική εργασία. Βρείτε τρόπους να εξαλείψετε τους περισπασμούς, ακόμα κι αν απαιτεί μια περίοδο καθημερινής απομόνωσης.

 • Δημιουργήστε μια εστιασμένη προσπάθεια: Εάν εστιάσετε στην παραγωγή και αυξήσετε τα στοιχήματα, θα επενδύσετε αμέσως περισσότερο στη διαδικασία και θα κάνετε ό,τι χρειάζεται για να εστιάσετε. Σκεφτείτε το αναμενόμενο βραβείο που θα χαρίσετε στον εαυτό σας μετά την ολοκλήρωση μιας σημαντικής προσπάθειας. Μπορεί να είναι κάτι που πάντα θέλατε να αγοράσετε. Θα μπορούσε να είναι ένα ζευγάρι μοντέρνα αθλητικά παπούτσια, ένα ρολόι, γυαλιά ηλίου, ένα ζευγάρι μπότες, ένα όχημα, ένα σπίτι κ.λπ.
 • Μάθετε τι είναι σημαντικό: Μην δίνετε προτεραιότητα στο επείγον έναντι του σημαντικού. Το “επείγον” είναι το μήνυμα κειμένου από τον συνάδελφό σας που σας υπενθυμίζει να παραλάβετε τα στεγνοκαθαριστήρια σας στο δρόμο για το σπίτι.” ικανότητα να επεκτείνετε την επιχείρησή σας και να φέρετε μακροπρόθεσμες ανταμοιβές. Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων μπαίνει στο παιχνίδι σε αυτό το σημείο. Ξεκινήστε κάθε μέρα ταξινομώντας τις ευθύνες σας με σειρά σπουδαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο χρόνος, η προθεσμία και οι πιθανές επιπτώσεις στη ζωή σας. Το χρονόμετρο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας και αυτορρύθμισης, λειτουργώντας ως εξωτερικός φύλακας που εγγυάται ότι δεν θα χάσετε την εστίαση.
 • Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα: Μην ξεχνάτε να αποκαθιστάτε τους πνευματικούς και σωματικούς πόρους του σώματός σας μέσω της άσκησης, της ζωής στην παρούσα στιγμή, του βαθύ ύπνου, της αυτοπεποίθησης, του μασάζ, του διαλογισμού και της ενεργητικής ανάπαυσης. Όταν παίρνετε καθημερινές αποφάσεις, το να έχετε υψηλό επίπεδο συναισθηματικής αυτογνωσίας και αυτοελέγχου μπορεί να σας βοηθήσει να ανεφοδιάζετε τους δικούς σας πόρους και να παραμένετε συγκεντρωμένοι, παρόλο που η ζωή είναι γεμάτη περισπασμούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βρείτε χρόνο για αυτοφροντίδα στο πρόγραμμά σας αυτό το εξάμηνο

Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα;

Πώς βοηθάει η αυτοφροντίδα την διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας

5 συνήθειες αυτοφροντίδας κάθε επιτυχημένου επιχειρηματία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνετε;

Περπάτημα: Αν και τα στοιχεία είναι περιορισμένα για το πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσετε βάρος, οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να κάνετε περίπου 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Πώς θα πετύχετε την ισορροπία στο σπίτι σας;

Feng Shui: Για να επιτύχετε αρμονία με το Φενγκ Σούι, πρέπει να φέρετε τα πέντε φυσικά στοιχεία στο σπίτι σας - νερό, μέταλλο, φωτιά, ξύλο, γη - και να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ όλων αυτών.

5 αποτελεσματικές ασκήσεις για τη μείωση του πονοκεφάλου

Άσκηση: Είτε υποφέρετε από περιστασιακούς πονοκεφάλους είτε από χρόνιες ημικρανίες, η ενσωμάτωση αυτών των ασκήσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.