Αυτοφροντίδα

Αυτοσυγκέντρωση: Πώς να ενισχύσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας [vid]

Αυτοσυγκέντρωση: Πώς να ενισχύσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας [vid]

Αυτοσυγκέντρωση: Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες σε ό,τι κάνετε κάθε φορά και αναζητάτε τρόπους να βελτιώσετε την προσοχή σας, σκεφτείτε τις ακόλουθες πρακτικές.

Προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, αλλά το μυαλό σας περιπλανιέται ή αποσπάται εύκολα; Όπως ένας υπολογιστής που επιβραδύνεται με τη χρήση, ο εγκέφαλος με την πάροδο των χρόνων συσσωρεύει “φθορά” που επηρεάζει την γνωστική επεξεργασία. 

Ο Δρ Kirk Daffner, νευρολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Εγκεφάλου / Νου στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard λέει ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό στρεσογόνων παραγόντων όπως φλεγμονή, τραυματισμός στα αιμοφόρα αγγεία (ειδικά εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση), τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών και τη φυσική συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Πώς να ενισχύσετε την ικανότητά σας να παραμένετε συγκεντρωμένοι

  • Ενσυνειδητότητα

“Το mindfulness αφορά την εστίαση της προσοχής στην παρούσα στιγμή και η εξάσκηση της προσοχής έχει αποδειχθεί ότι επανασυνδέει τον εγκέφαλο έτσι ώστε η προσοχή να είναι ισχυρότερη στην καθημερινή ζωή”, λέει η Kim Willment, νευροψυχολόγος στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard. Συνιστά να κάθεστε για λίγα λεπτά κάθε μέρα, να κλείνετε τα μάτια σας και να εστιάζετε στην αναπνοή σας, καθώς και στους ήχους και τις αισθήσεις γύρω σας.

  • Γνωστική εκπαίδευση

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γνωστικής εκπαίδευσης στοχεύουν να βελτιώσουν τους χρόνους απόκρισης και την προσοχή σας. “Ο στόχος του να παίζεις αυτά τα παιχνίδια δεν είναι να νικήσεις, αλλά να γίνεις καλύτερος στις γνωστικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής”, λέει η Willment. “Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ικανότητα ενός ατόμου να προσέχει μπορεί να βελτιωθεί με την προοδευτική ώθηση του σε υψηλότερα επίπεδα απόδοσης”.

  • Ένας υγιέστερος τρόπος ζωής

Πολλές πτυχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν την προσοχή, ξεκινώντας από τον ύπνο και την άσκηση. “Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ άσκησης και γνωστικής ικανότητας, ιδιαίτερα της προσοχή”, λέει ο Δρ Daffner.“Όταν ασκείστε, αυξάνετε τη διαθεσιμότητα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που προωθούν νέες εγκεφαλικές συνδέσεις, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τον ύπνο. Και όταν κοιμόμαστε, μειώνουμε τις ορμόνες του στρες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο”. 

Στοχεύστε για επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ και 150 λεπτά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, όπως το γρήγορο περπάτημα.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση

Το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικές εξετάσεις για τον καρκίνο που μπορούν να σώσουν ζωές

Καρκίνος εξετάσεις: Στην περίπτωση του καρκίνου, η έγκαιρη ανίχνευση μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Πώς μπορούν οι νυχτερινές βάρδιες να επηρεάσουν την υγεία των γυναικών;

Νυχτερινές βάρδιες: Το να κάνεις νυχτερινές βάρδιες απαιτεί τεράστια πειθαρχία και ορμή. Πολλές βιομηχανίες έχουν μετατοπίσεις νεκροταφείων για να εξυπηρετήσουν τις υπηρεσίες τους όλο το εικοσιτετράωρο. 

Εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε την πρόκληση τοκετού στο 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη πρόκληση: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη στο τρίτο τρίμηνο, ειδικά καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία τοκετού. Με την αύξηση βάρους, η συνεχής δυσφορία είναι κοινή.