Αυτοφροντίδα

Προσδόκιμο ζωής: Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του νευροεκφυλισμού.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του νευροεκφυλισμού. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζονται όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ή στο περιφερικό νευρικό σύστημα χάνουν τη λειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου και τελικά πεθαίνουν. Στη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας θα δημοσιευθούν σύντομα, έδειξαν στους συμμετέχοντες σύντομα βίντεο με άτομα σε κατάσταση συναισθηματικής ταλαιπωρίας, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια φυσικής καταστροφής ή κατάστασης αγωνίας, και κλιπ με ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρατηρήθηκε χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές συνέκριναν μια ομάδα αποτελούμενη από 27 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με μια ομάδα 29 ατόμων περίπου 25 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν το ίδιο πείραμα με 127 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ερευνητές βρήκαν διαφορές σε ένα πρότυπο εγκεφαλικής δραστηριότητας και συνδεσιμότητας μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων ατόμων. Η διαφορά ήταν πιο αισθητή στο επίπεδο ενεργοποίησης του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας. Αυτό είναι ένα εγκεφαλικό δίκτυο που ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση ηρεμίας και η δραστηριότητα του οποίου συχνά διακόπτεται από την κατάθλιψη ή το άγχος, υποδηλώνοντας ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Αυτό είναι ένα εγκεφαλικό δίκτυο που ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση ηρεμίας και η δραστηριότητα του οποίου συχνά διακόπτεται από την κατάθλιψη ή το άγχος, υποδηλώνοντας ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Στους ηλικιωμένους, μέρος αυτού του δικτύου, ο οπίσθιος περιφερικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται την αυτοβιογραφική μνήμη, παρουσιάζει αύξηση στις συνδέσεις του με την αμυγδαλή, η οποία επεξεργάζεται σημαντικά συναισθηματικά ερεθίσματα. Αυτές οι συνδέσεις είναι ισχυρότερες σε θέματα με υψηλές βαθμολογίες άγχους, με μηρυκασμό ή με αρνητικές σκέψεις. Οι ερευνητές λένε ότι οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα μεταξύ του οπίσθιου τριχωτού φλοιού και της αμυγδαλής μπορεί να υποδηλώνουν απόκλιση από το φυσιολογικό φαινόμενο της γήρανσης, ειδικά σε άτομα που βιώνουν περισσότερο άγχος, μηρυκασμό και αρνητικά συναισθήματα.

Πώς να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας;

Η ρύθμιση συναισθημάτων αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται σε μια συναισθηματική εμπειρία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ασυνείδητα στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων, αλλά δεν είναι όλες οι τεχνικές υγιείς. Οι υγιεινές στρατηγικές δεν προκαλούν βλάβη και μπορούν να βοηθήσουν στη διάχυση των δυνατών συναισθημάτων. Μπορεί να περιλαμβάνουν συζήτηση με φίλους, άσκηση, σύνταξη ημερολογίου, διαλογισμό, θεραπεία, επαρκή ύπνο, αναγνώριση των συναισθημάτων σας και διαλείμματα όταν χρειάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλά υποσχόμενη η θεραπεία διαχείρισης θυμού μέσω διαδικτύου

Πώς επηρεάζει το σώμα μας η έλλειψη ψυχραιμίας;

Πώς να αντιμετωπίσετε το στρες αποτελεσματικά;

Γιατί η αυτοδιαχείριση είναι το κλειδί για την επιτυχία και πώς να βελτιώσετε τη δική σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της κολύμβησης στο κρύο νερό;

Θαλασσινό νερό: Το κολύμπι σε κρύο θαλασσινό νερό έχει συσχετιστεί με τη στόχευση της φλεγμονής και έτσι τη μείωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας, της αρθρίτιδας, του διαβήτη τύπου 2 και της κατάθλιψης.

Μια βουτιά στη θάλασσα βοηθά το δέρμα σας;

Θαλασσινό νερό: Η θάλασσα προσφέρει πολλά περισσότερα από μια αναζωογονητική δροσιά σε μια γεμάτη μέρα, καθώς η βουτιά στη θάλασσα είναι πραγματικά καλή για το δέρμα σας.

7 Tips για να γίνει διασκεδαστική η γυμναστική

Άσκηση: Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας για να ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης. Σκεφτείτε την καθημερινή σας ζωή και τι είδους προπόνηση σας ταιριάζει.

Πώς να αξιοποιήσετε την άθληση για να τονώσετε τη διάθεσή σας;

Άθληση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο μας, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής ευεξίας.