Αυτοφροντίδα

Προσδόκιμο ζωής: Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του νευροεκφυλισμού.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καλύτερη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό του νευροεκφυλισμού. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζονται όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ή στο περιφερικό νευρικό σύστημα χάνουν τη λειτουργία τους με την πάροδο του χρόνου και τελικά πεθαίνουν. Στη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας θα δημοσιευθούν σύντομα, έδειξαν στους συμμετέχοντες σύντομα βίντεο με άτομα σε κατάσταση συναισθηματικής ταλαιπωρίας, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια φυσικής καταστροφής ή κατάστασης αγωνίας, και κλιπ με ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρατηρήθηκε χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές συνέκριναν μια ομάδα αποτελούμενη από 27 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με μια ομάδα 29 ατόμων περίπου 25 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν το ίδιο πείραμα με 127 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ερευνητές βρήκαν διαφορές σε ένα πρότυπο εγκεφαλικής δραστηριότητας και συνδεσιμότητας μεταξύ ηλικιωμένων και νεότερων ατόμων. Η διαφορά ήταν πιο αισθητή στο επίπεδο ενεργοποίησης του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας. Αυτό είναι ένα εγκεφαλικό δίκτυο που ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση ηρεμίας και η δραστηριότητα του οποίου συχνά διακόπτεται από την κατάθλιψη ή το άγχος, υποδηλώνοντας ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Αυτό είναι ένα εγκεφαλικό δίκτυο που ενεργοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση ηρεμίας και η δραστηριότητα του οποίου συχνά διακόπτεται από την κατάθλιψη ή το άγχος, υποδηλώνοντας ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Στους ηλικιωμένους, μέρος αυτού του δικτύου, ο οπίσθιος περιφερικός φλοιός, ο οποίος επεξεργάζεται την αυτοβιογραφική μνήμη, παρουσιάζει αύξηση στις συνδέσεις του με την αμυγδαλή, η οποία επεξεργάζεται σημαντικά συναισθηματικά ερεθίσματα. Αυτές οι συνδέσεις είναι ισχυρότερες σε θέματα με υψηλές βαθμολογίες άγχους, με μηρυκασμό ή με αρνητικές σκέψεις. Οι ερευνητές λένε ότι οι αλλαγές στη συνδεσιμότητα μεταξύ του οπίσθιου τριχωτού φλοιού και της αμυγδαλής μπορεί να υποδηλώνουν απόκλιση από το φυσιολογικό φαινόμενο της γήρανσης, ειδικά σε άτομα που βιώνουν περισσότερο άγχος, μηρυκασμό και αρνητικά συναισθήματα.

Πώς να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας;

Η ρύθμιση συναισθημάτων αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται σε μια συναισθηματική εμπειρία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ασυνείδητα στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων, αλλά δεν είναι όλες οι τεχνικές υγιείς. Οι υγιεινές στρατηγικές δεν προκαλούν βλάβη και μπορούν να βοηθήσουν στη διάχυση των δυνατών συναισθημάτων. Μπορεί να περιλαμβάνουν συζήτηση με φίλους, άσκηση, σύνταξη ημερολογίου, διαλογισμό, θεραπεία, επαρκή ύπνο, αναγνώριση των συναισθημάτων σας και διαλείμματα όταν χρειάζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλά υποσχόμενη η θεραπεία διαχείρισης θυμού μέσω διαδικτύου

Πώς επηρεάζει το σώμα μας η έλλειψη ψυχραιμίας;

Πώς να αντιμετωπίσετε το στρες αποτελεσματικά;

Γιατί η αυτοδιαχείριση είναι το κλειδί για την επιτυχία και πώς να βελτιώσετε τη δική σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβουλές αυτοφροντίδας μετά τον χωρισμό

Χωρισμός: Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας μετά από έναν χωρισμό είναι απαραίτητη για τη θεραπεία, την ανακάλυψη του εαυτού και, τελικά, για να προχωρήσουμε με ανανεωμένη δύναμη και ανθεκτικότητα.

Tips για την αντιμετώπιση του hangover

Hangover: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να φροντίσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας μετά από ένα hangover και να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματός σας.

Προφυλάξεις για τον πόνο του νεύρου ισχιαλγίας στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ισχιαλγία: Το κλασικό ενδεικτικό σύμπτωμα της ισχιαλγίας είναι ο ακτινοβολούμενος πόνος που ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς ή τους γλουτούς και πέφτει στους μηρούς, φτάνοντας μέχρι τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. 

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια προπόνησης;

Άσκηση: Μην ψάχνεις για την τέλεια διάρκεια αλλά βρες το δικό σου ρυθμό, προσαρμόσου το πρόγραμμα στα μέτρα σου και κάνε τη γυμναστική ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Καλή προπόνηση!