Αυτοφροντίδα

Διαχείριση άγχους: Πώς να αντιμετωπίσετε το στρες αποτελεσματικά;

Διαχείριση άγχους: Πώς να αντιμετωπίσετε το στρες αποτελεσματικά;

Διαχείριση άγχους: Το να αισθάνεστε συναισθηματικά και νευρικά ή να έχετε προβλήματα με τον ύπνο και το φαγητό είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες. Πώς να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις;

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έντονες και επίμονες αντιδράσεις. Η εκμάθηση υγιεινών τρόπων αντιμετώπισης και η σωστή φροντίδα και υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αγχωτικών συναισθημάτων και των συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σωματικά ή συναισθηματικά. Οι συνήθεις αντιδράσεις σε ένα στρεσογόνο γεγονός μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δυσπιστία
 • Αισθήματα φόβου, σοκ, θυμού, λύπης, ανησυχίας, μουδιάσματος ή απογοήτευσης
 • Αλλαγές στην όρεξη, την ενέργεια, τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα
 • Δυσκολία στον ύπνο ή εφιάλτες, συγκέντρωση και λήψη αποφάσεων
 • Σωματικές αντιδράσεις, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στο σώμα, προβλήματα στο στομάχι και δερματικά εξανθήματα
 • Επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων υγείας
 • Επιδείνωση των συνθηκών ψυχικής υγείας
 • Αυξημένη χρήση  καπνού ,  αλκοόλ και άλλων ουσιών

Υγιείς Τρόποι Αντιμετώπισης του Στρες

Το να αισθάνεστε συναισθηματικά και νευρικά ή να έχετε προβλήματα με τον ύπνο και το φαγητό μπορεί να είναι φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες. Ακολουθούν μερικοί υγιεινοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος:

 • Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι καλό να ενημερώνεστε, αλλά το να ακούτε συνεχώς για το τραυματικό γεγονός μπορεί να σας αναστατώσει. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε τις ειδήσεις σε μερικές μόνο φορές την ημέρα και να αποσυνδεθείτε από τις οθόνες τηλεφώνου, τηλεόρασης και υπολογιστή για λίγο.
 • Να προσέχετε τον εαυτό σας. Τρώτε υγιεινά, ασκείστε, κοιμηθείτε πολύ και κάντε ένα διάλειμμα εάν αισθάνεστε αγχωμένοι.
 • Φροντίστε το σώμα σας

Συμβουλές για γονείς και φροντιστές

Είναι φυσικό τα παιδιά να ανησυχούν όταν συμβαίνουν τρομακτικά ή αγχωτικά γεγονότα στη ζωή τους. Η συζήτηση στα παιδιά σας για αυτά τα γεγονότα μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τρομακτικές πληροφορίες σε ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον. Παρακολουθήστε τι βλέπουν και ακούνε τα παιδιά για αγχωτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν:

 • Διατηρήστε μια κανονική ρουτίνα. Βοηθώντας τα παιδιά να ξυπνήσουν, να κοιμηθούν και να τρώνε γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους παρέχει μια αίσθηση σταθερότητας.
 • Μιλήστε, ακούστε και ενθαρρύνετε την έκφραση. Ακούστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού σας και μοιραστείτε μερικές από τις δικές σας. Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, είναι σημαντικό για τα παιδιά να αισθάνονται ότι μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και ότι κατανοείτε τους φόβους και τις ανησυχίες τους.
 • Δείτε και ακούστε. Να είστε σε εγρήγορση για οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδια ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα και μπορεί να χρειάζεται υποστήριξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματικές στρατηγικές ανακούφισης από το άγχος

Η ψυχολογική ευεξία συμβάλλει στην διάθεσή σας

Άμεση σύνδεση του άγχους με την υψηλή αρτηριακή πίεση

Το ψυχοκοινωνικό στρες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πόζες δύναμης ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας;

Πόζες δύναμης: Το πώς στέκεστε ή κάθεστε μπορεί να σας δώσει ανατροφοδότηση για το πώς αισθάνεστε και τα συναισθήματά σας συχνά αποκαλύπτονται από τον τρόπο που κρατάτε τον εαυτό σας.