Αυτοφροντίδα

Lockdown κόπωση ψυχολογία: Τα μυστικά για να βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα

Lockdown κόπωση ψυχολογία: Τα μυστικά για να βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα

Η ανάπτυξη και εγκαθίδρυση ορισμένων πρωινών συνηθειών θα δημιουργήσει σταδιακά αυξημένη ενέργεια που θα διαρκεί περισσότερο. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μιλάμε για συνήθεια• αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή εξάσκηση και επιμονή για να εγκαθιδρυθεί και χρειάζεται να συνίσταται σε ορισμένες καθημερινές κινήσεις και ακολουθίες δραστηριοτήτων.

Lockdown κόπωση ψυχολογία: Η πανδημία και τα συνεχή lockdown έχουν δημιουργήσει μια περίεργη σωματική και ψυχολογική κατάσταση: ενώ δεν κουραζόμαστε μέσα στην ημέρα, νιώθουμε παρ’ όλα αυτά μια βαθιά κόπωση. Οι αιτίες της είναι πολλές, αλλά κύριο γνώρισμα είναι η γενική έλλειψη ενέργειας.

  1. Άνετη αναπνοή

Το στρες έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα, μία εκ των οποίων είναι η μειωμένη ενέργεια. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν να ξεκινάμε την ημέρα με μια εύκολη, επιστημονικά αποδεδειγμένη παρέμβαση: λίγες βαθιές ανάσες. Αν και υπάρχουν πολλές ασκήσεις αναπνοής και ρουτίνες διαθέσιμες μέσω εφαρμογών στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα το επιβεβαιώνει: απλώς το κλείσιμο των ματιών και η εστίαση στη διαδικασία της αναπνοής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιβραδύνουμε και να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια αίσθηση επίγνωσης.

  1. Ενυδάτωση

Το νερό, ακόμα κι αν δεν διψάμε, μας τονώνει κατά την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα, οπότε είναι σοφό να είναι το πρώτο πράγμα που καταναλώνουμε. Γιατί; Επειδή το νερό βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα και όσο πιο αποτελεσματικά φτάνει το οξυγόνο στους μύες και στα όργανά μας, τόσο περισσότερη ενέργεια έχουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το τσάι και ο καφές δεν μας αφυδατώνουν. Ωστόσο και πάλι οι ειδικοί συστήνουν να συνοδεύονται από πολύ νερό.

  1. Έμφαση στη σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες μας, βελτιώνει ακόμη και τη συγκέντρωση. Όσοι κινούν το σώμα τους το πρωί τείνουν να είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζεται να είναι μια έντονη αεροβική. Και μια βόλτα απλώς μέχρι το αγαπημένο σας καφέ θα βοηθήσει.

  1. Επαρκές πρωινό

Γενικά, είναι καλή ιδέα να ακολουθούμε την αίσθηση που μας δίνει ως σήμα το σώμα μας όσον αφορά στο φαγητό για την αύξηση της ενέργειας πρωί. Προτείνεται ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά. Συνηθίζουμε επίσης να πεινάμε κάθε 3 με 4 ώρες. Για να διατηρήσουμε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, είναι σημαντικό να παρέχουμε στον οργανισμό μας αρκετό «καύσιμο», οπότε ίσως χρειαστεί να φάμε και κάτι μικρό αργότερα το πρωί.

  1. Προσοχή στην πρόσληψη ζάχαρης

Η ζάχαρη δεν είναι ο απόλυτος εχθρός μας, αλλά μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα επίπεδα της ενέργειας. Η πολλή ζάχαρη παράγει υψηλές ποσότητες ινσουλίνης για να μπορέσει αποτελεσματικά να μεταφέρει τη ζάχαρη από το αίμα στα κύτταρα. Η υπερπαραγωγή ινσουλίνης οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης, συχνής πείνας και έντονης επιθυμίας για περισσότερη ζάχαρη.

  1. Μακριά από το κινητό τηλέφωνο

Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας αμέσως αφού ξυπνήσετε το πρωί, επιτρέπετε σε κάποιον – κάτι άλλο να υποδείξει ποιες θα είναι οι πρώτες σας σκέψεις και τα συναισθήματα που θα έχετε, είτε επειδή βλέπετε τα μηνύματα που λάβατε κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε επειδή μπαίνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ασχοληθείτε με το κινητό σας, απλώς ιδανικά όχι το πρώτο μισάωρο αφού ανοίξετε τα μάτια σας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Η έλξη ενισχύεται από τη συναισθηματική κατανόηση

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και πως μπορείς να την ξεπεράσεις οριστικά

Κοινωνικό Άγχος: Η αυτοπεποίθηση είναι μια ιδιότητα που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό – ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο μέρος ή με μια ομάδα ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Για ορισμένους, αυτή η εσωτερική σιγουριά φαίνεται να έρχεται φυσικά. Αλλά τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους;

Αυτοφροντίδα: Οι διάφοροι τύποι που χωρίζετε

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα, είναι μία έννοια η οποία βρίσκετε σε όλους τους χώρους και που πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε και εισχωρούμε στην καθημερινότητα μας για να επιτύχουμε την ευτυχία μας.

Το να είστε δίπλα στο νερό είναι καλό για το σώμα και μυαλό σας

Θάλασσα Οφέλη: Το να ξοδεύουμε χρόνο μέσα και γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί με ότι οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα ψυχικά και σωματικά οφέλη συγκριτικά με τους πράσινους χώρους.

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να την πετύχεις

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε σε καθημερινή βάση την αυτοφροντίδα σας και εσάς θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα στην καθημερινότητα σας. Επίσης για να μπορέσετε να το επιτύχετε θα πρέπει πρώτα να βρείτε τις ανάγκες σας και να τα εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Σου παρουσιάζουμε κάποιες από τις συμβουλές που […]

Το να στρώνετε το κρεβάτι σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μέρα

Στρώσιμο Κρεβατιού: Από τον καλύτερο ύπνο και το λιγότερο άγχος έως έναν πιο καθαρό και οργανωμένο νου, τα πιθανά οφέλη του να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί μπορεί να σας εκπλήξουν.

Είναι σημαντικό να εκτιμάτε τον εαυτό σας

Αυτοεκτίμηση Ψυχολογία Σημασία: Η καλλιέργεια υψηλής αυτοεκτίμησης και ανθεκτικότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι σίγουρα δυνατή και μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σας. Ένα σημαντικό συστατικό - "κλειδί" - της αυτοεκτίμησης είναι τα πρότυπα σκέψης σας (σε τι εστιάζετε), καθώς και η υιοθέτηση μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής.

Αυτοφροντίδα: Ορισμοί και σημασία της

Αυτοφροντίδα: Σε αυτό το άρθρο στοχεύουμε να σας μιλήσουμε για το τι είναι αυτοφροντίδα και ποιοι είναι οι ορισμοί της ,όπως τους έδωσαν διάφοροι οργανισμοί για να δείτε ποιος σας ταιριάζει.