Ψυχική Υγεία

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.

Η ψυχολογία της τέχνης είναι ένας κλάδος της ψυχολογίας αφιερωμένη στη μελέτη των φαινομένων της δημιουργίας και της καλλιτεχνικής εκτίμησης από ψυχολογική άποψη. Υπάρχουν πολλές πτυχές που συνδέουν την ψυχολογία της τέχνης με την ψυχολογία γενικά, όπως η αντίληψη, το συναίσθημα, η μνήμη, η σκέψη και η γλώσσα.

Πολλοί ψυχοθεραπευτές έχουν επαληθεύσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της τέχνης για να βοηθήσουν τους ασθενείς που έρχονται στο γραφείο με ψυχολογικά παράπονα, καθώς η τέχνη σε όλες τις εκφράσεις της (ζωγραφική, χορός, μουσική, γραφή, θέατρο κ.λπ.) ελευθερώνει την υποκειμενικότητα του ατόμου. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίλυση συγκρούσεων, προβλήματα επικοινωνίας, δυσκολίες έκφρασης και πολλές άλλες ψυχολογικές πτυχές. Η ζωγραφική σε καμβά, σε χαρτί ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια που μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε μπορεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Ειδικά για άτομα που πρέπει να τα επικοινωνήσουν και δεν είναι σε θέση να το κάνουν με άλλο τρόπο.

Επιπλέον, είναι ένας τύπος εναλλακτικής και φυσικής θεραπείας που μπορεί να έχει πολλά οφέλη, όπως τα ακόλουθα:

  • Βελτιωμένη επικοινωνία. Όσοι ξεκινούν τη θεραπεία ζωγραφικής είναι συχνά ντροπαλοί και αποσύρονται. Επιπλέον, συχνά έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλους. Ωστόσο, με τη ζωγραφική καταφέρνουν να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να εκφράσουν συναισθήματα.
  • Αυξημένη αυτοεκτίμηση. Όταν η θεραπεία ζωγραφικής πραγματοποιείται σε ένα μη ανταγωνιστικό, χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον , ένας ασθενής μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά προσωπικά επιτεύγματα . Με αυτόν τον τρόπο, υπό την επίβλεψη του ψυχοθεραπευτή, θα σας βοηθήσει να εκφραστείτε και να εξαλείψετε τα προβλήματά σας. Αυτή η πτυχή μπορεί να είναι σημαντική για άτομα με προβλήματα αλληλεξάρτησης, τραύματος και που πρέπει να ενισχύσουν την αυτονομία τους και να μάθουν να αγαπούν και να εκτιμούν τον εαυτό τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος των γονιών στη μετατροπή δύσκολων στιγμών του παιδιού σε δημιουργία

Μετέτρεψε σε τέχνη την θλίψη σου

Πως θα τονώσετε με απλές ασκήσεις τη μνήμη σας

Εργασιομανία: Έχει σαν αποτέλεσμα τη «μόνωση» και τον εγκλωβισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Πλήξη του lockdown που παγιδεύει δημιουργικά και καταστροφικά πολλές φορές

Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας - αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του.

Απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα για να απαλλαγείτε από το στρες

Στρες: Είναι από τις πιο χρήσιμες διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Χωρίς το στρες, θα ήμασταν ανίκανοι να λειτουργήσουμε υπό πίεση. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η πίεση φαίνεται να αυξάνεται, και μαζί της τα επίπεδα του στρες μας, σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμο.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Αυτοεκτίμηση Εφηβεία: Η υγιής αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο σε όλα όσα κάνετε. Οι έφηβοι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερες σχέσεις με συνομηλίκους και ενήλικες, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι για τα επιτεύγματά τους και βρίσκουν ευκολότερο να αντιμετωπίσουν απογοητεύσεις και αποτυχίες στη ζωή.