Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Αυτοεκτίμηση: Πέντε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε ότι είστε σημαντικοί, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά σας

Αυτοφροντίδα Αυτοεκτίμηση: Πέντε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε ότι είστε σημαντικοί, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά σας

Αυτοφροντίδα Αυτοεκτίμηση: Όταν επιβραδύνουμε, μπαίνουμε σε αυτόν τον χώρο που είναι η απλή ύπαρξη. Είναι στην ευρυχωρία αυτής της εμπειρίας, που μπορούμε να ανακαλύψουμε την ηρεμία και την αυθεντικότητα του ποιοι πραγματικά είμαστε, με ή χωρίς τα επιτεύγματά μας δεν έχει σημασία.

Ζούμε ξεκάθαρα σε κοινωνίες που τείνουν να προσδιορίζουν την αξία μας ανάλογα με την επιτυχία μας να τσεκάρουμε, καθημερινά, υποχρεώσεις στην to-do list. Και παρά το ότι μπορεί να συνειδητοποιούμε πως είμαστε πολλά περισσότερα από αυτά που παράγουμε, όταν τα πράγματα γίνονται “δύστροπα” είναι εύκολο να ξεχάσουμε την αξία μας. Ακολουθούν μερικές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με το ποιοι είστε, ανεξάρτητα από το πόσο παραγωγικοί ή μη αισθάνεστε τη δεδομένη στιγμή.

1. Δημιουργήστε μια λίστα με πέντε άτομα που αγαπάτε

Περιγράψτε πώς αισθάνεστε όταν βρίσκεστε κοντά σε αυτά τα άτομα. Τι είναι σε αυτούς αυτούς που αγαπάτε; Παρατηρήστε πώς κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν κάνει τίποτα αυτή τη στιγμή – παρά μόνον υπάρχει στην καρδιά και το μυαλό σας. Αναγνωρίστε πώς απλά και μόνο η ύπαρξή τους στον κόσμο σας επηρεάζει και σας χαροποιεί. Παρόμοια, κι εσείς μπορείτε να έχετε αυτό το αντίκτυπο στις ζωές των άλλων.

2. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τον εαυτό μας μέσα από το βλέμμα του αγαπημένου σας κατοικίδιου ή ενός παιδιού που σας αγαπά

Φανταστείτε να μπαίνουν στο δωμάτιο που κάθεστε. Παρατηρήστε πώς αυτό το παιδί θα ήθελε να μπει στην αγκαλιά σας ή πώς το κατοικίδιό σας έρχεται σε σας για χάδια και τρυφερότητα, απλώς και μόνο, εξαιτίας του ποιοι είστε και όχι για αυτά που έχετε επιτύχει.

3. Ζητήσετε από στενούς σας φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας να μοιραστούν μαζί σας τι αγαπούν και εκτιμούν σε εσάς

Προσκαλέστε τους να σας μιλήσουν για όσα βλέπουν σε σας. Ρωτήστε τους πώς αισθάνονται όταν είναι μαζί σας. Τι νιώθουν όταν απλώς σας φέρνουν στο νου τους; Παρατηρήστε πώς εμφανίζονται οι εκδοχές του εαυτού σας στα λόγια τους.

4. Γράψτε στον εαυτό σας ένα γράμμα αγάπης

Αριθμήστε τι είναι αυτό που αγαπάτε σε εσάς. Ορισμένες ιδιότητες που βρίσκετε σημαντικές και όμορφες στη ζωή σας. Ευχαριστήστε τον εαυτό σου για αυτό που είναι. Αφιερώστε σας λέξεις ή δηλώσεις αγάπης που έχετε ανάγκη να ακούτε.

5. Μη βιάζεστε. Η αγάπη είναι μια μακροχρόνια διαδικασία

Όταν επιβραδύνουμε, μπαίνουμε σε αυτόν τον χώρο που είναι η απλή ύπαρξη. Είναι στην ευρυχωρία αυτής της εμπειρίας, που μπορούμε να ανακαλύψουμε την ηρεμία και την αυθεντικότητα του ποιοι πραγματικά είμαστε, με ή χωρίς τα επιτεύγματά μας δεν έχει σημασία.

Όταν παίρνουμε χρόνο για να απολαύσουμε αυτήν την επίγνωση, ό,τι κάνουμε ή δημιουργούμε έρχεται έναν τόπο αγάπης και απόλαυσης. Κάνουμε ό,τι κάνουμε φυσικά και όχι από ανάγκη να αποδείξουμε ότι αξίζουμε, σε εμάς ή στους άλλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναισθηματική απώθηση: Όταν τα συναισθήματά μας δεν είναι συνειδητά προσβάσιμα

Το πληγωμένο παιδάκι μέσα μου: Πώς εκδηλώνεται στη σχέση μου με το σύντροφό μου

Πέντε tips που θα σας βοηθήσουν να θέσετε καλύτερα όρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η αυτοφροντίδα, γίνεται μέσο για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα Άγχος: Η σημασία ενός καλού ύπνου στην ψυχική υγεία είναι καθοριστική. Και ολοένα και περισσότερες μελέτες δεικνύουν ότι μία καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο.

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Αυτοφροντίδα μαγειρική: Εάν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η μαγειρική αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειές μας. Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι ένα μέσο έκφρασης αλλά και αυτοφροντίδας.

Τι μας προσφέρει η αυτοάμυνα μακροπρόθεσμα;

Αυτοάμυνα: Πολλές φορές παραλύουμε μπροστά σε έναν άγνωστο κίνδυνο, ενώ πρέπει να αντιδράσουμε. Τα μαθήματα αυτοάμυνας βοηθούν στη σωστή αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή μας.

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα άγχος: Η αναπνοή είναι το κλειδί στη διαχείριση του άγχους. Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, όταν τα πράγματα πιέζουν, ξαπλώστε κάπου ήσυχα και τοποθετήστε το ένα χέρι στην καρδιά σας και το ένα χέρι πάνω από το στομάχι σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας ως το 7 και εκπνεύστε για 7. Συνεχίστε να κάνετε αυτήν την άσκηση μέχρι να αισθανθείτε ήρεμοι ξανά.

3 βήματα αυτοφροντίδας μετά από έναν τσακωμό

Ζευγάρια καβγάς αυτοφροντίδα: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα ζευγάρια να τσακώνονται. Η κατάσταση μετά από έναν καβγά θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πώς να το αντιμετωπίσουμε αναίμακτα;

Πώς η αυτοφροντίδα μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος σου

Αυτοφροντίδα άγχος: Το διάλειμμα σε μια μπανιέρα με ζεστές φυσαλίδες ή κάτω από τα ζεστά χέρια ενός έμπειρου μασέρ μπορεί να σας βοηθήσει χαλαρώσετε και να ξεφύγετε για λίγο από την αγχωτική πραγματικότητα. Η χαλάρωση είναι σημαντική ώστε να επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας νιώθοντας αναζωογονημένοι και πιο δυνατοί.

Η γιόγκα ως φυσικό ανακουφιστικό του άγχους και του στρες

Αθλητισμός οφέλη: Η γιόγκα είναι, μεταξύ άλλων, ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσετε συναισθηματική ενέργεια. Η συναισθηματική ένταση αποθηκεύεται συχνά στους γοφούς και τους ώμους και οι πόζες που απελευθερώνουν αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Μελέτες δείχνουν ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους η γιόγκα στοχεύει το άγχος είναι ανεβάζοντας τη διάθεσή σας, αυξάνοντας την συνείδητότητα και την αυτοσυμπόνια.