Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Ενδείκτες που διατηρούν τις υγιείς συνήθειες στο νου

Αυτοφροντίδα: Ενδείκτες που διατηρούν τις υγιείς συνήθειες στο νου

Αυτοφροντίδα: Νιώθετε συχνά ότι παρά τις προσπάθειές σας να οργανώσετε τη μέρα και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προγραμματίζετε; Δεν πειράζει! Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για έλλειψη θέλησης ή αναποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, ίσως να χρειάζεστε απλώς υπενθυμίσεις για να θέσετε σε εφαρμογή όσα θέλετε να κάνετε. Με άλλα λόγια, δημιουργείστε μια συνθήκη ώστε να κάνετε τη συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε μια σκέψη που είναι αδύνατο να ξεχαστεί. Η αλήθεια είναι πως φαίνεται πιο εύκολο να κάνουμε πράγματα όταν τα θυμόμαστε και όταν τα συνδέουμε με άλλες δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στην ημέρα.

Νιώθετε συχνά ότι παρά τις προσπάθειές σας να οργανώσετε τη μέρα και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προγραμματίζετε; Δεν πειράζει! Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για έλλειψη θέλησης ή αναποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, ίσως να χρειάζεστε απλώς υπενθυμίσεις για να θέσετε σε εφαρμογή όσα θέλετε να κάνετε. Με άλλα λόγια, δημιουργείστε συνθήκες ώστε να κάνετε τη συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε μια σκέψη που είναι αδύνατο να ξεχαστεί

Στα αγγλικά, η λέξη “trigger” περιγράφει συχνά κάτι που εμφανίζεται ως ανθυγιεινή συμπεριφορά ή μια κατάσταση που μπορεί να ενεργοποιήσει συμπεριφορές που είναι ανθυγιεινές. Αλλά το trigger μπορεί επίσης να είναι μια προτροπή να κάνετε όντως αυτό που θέλετε να κάνετε. Σε αυτή την περίπτωση το trigger λειτουργεί ως ενδείκτης, προτροπή ή υπενθύμιση. Και υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να υιοθετήσετε και να ορίσετε τις προτροπές – ενθυμήσεις σας μέσα στη μέρα. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε ένα ξυπνητήρι ή μια σημείωση.

Η αλήθεια είναι πως φαίνεται πιο εύκολο να κάνουμε πράγματα όταν τα θυμόμαστε και όταν τα συνδέουμε με άλλες δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στην ημέρα. Αυτό που θέλετε να πετύχετε όριζοντας έναν καλό ενδείκτη ή μια υπενθύμιση είναι να συνδέετε την παρουσία του κάθε φορά με μια συνήθεια ή δραστηριότητα που θέλετε να θέσετε σε εφαρμογή. Θέλετε επίσης να συνδέσετε τις δυο δραστηρίοτητες με χρονολογική σειρά, ώστε η ενθύμηση να συμπίπτει χρονολογικά με τη δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να θέσετε τους δικούς σας ενδείκτες – ενθυμήσεις, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και ενδιαφέροντα.

  • Συνήθεια: Θέλετε να κάνετε έναν περίπατο κάθε πρωί.

Υπενθύμιση: Τοποθετήστε τα αθλητικά παπούτσια σας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα σημείο που μπορείτε εύκολα να δείτε από το κρεβάτι σας μόλις ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί. Αν το πρώτο πράγμα που βλέπετε ξυπνώντας είναι τα αθλητικά παπούτσια, αυτό θα σας προκαλέσει να κάνετε το βήμα και να κινηθείτε.

  • Συνήθεια: Θέλετε να πίνετε περισσότερο νερό.

Ενεργοποίηση: Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας να χτυπά, για παράδειγμα, κάθε 2 ώρες για να σας βοηθήσει να θυμάστε να αδειάζετε και να γεμίζετε ξανά το ποτήρι σας. Μια πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να τοποθετείτε από βραδύς ένα μπουκάλι με φρέσκο νερό στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σας, για να θυμάστε μόλις ξυπνάτε να πιείτε μια καλή ποσότητα νερού, πριν κάνετε ό,τιδήποτε άλλο.

  • Συνήθεια: Θέλετε να παιζέτε περισσότερο με το κατοικίδιό σας.

Υπενθύμηση: Συνδέστε το παιχνίδι με κάτι άλλο που ήδη κάνετε. Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε την μπροστινή πόρτα σας στο σπίτι, αφήστε αυτή τη κίνηση να λειτουργεί κάθε φορά ως υπενθύμιση να παίξετε με τον σκύλο ή τη γάτα σας.

  • Συνήθεια: Θέλετε να κάνετε stretching κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Ενεργοποίηση: Συνδέστε το πρώτο άγγιγμα της οδοντόβουρτσας στα δόντια σας με το stretching και αφήστε το βούρτσισμα να σας υπενθυμίσει κάθε βράδυ να κάνετε διατάσεις πριν πέσετε για ύπνο.

  • Συνήθεια: Θέλετε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής.

Υπενθύμιση: Δέστε μια πολύχρωμη, εντυπωσιακή κορδέλα στο ψυγείο σας για να σας υπενθυμίζει κάθε φορά που το ανοίγετε να κάνετε μια υγιεινή επιλογή γεύματος ή σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόσθετε στη μέρα σου απόλαυση με αυτά τα πεντανόστιμα Smoothies

Έξυπνοι τρόποι για να φροντίσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας

Πώς να ζητήσεις ευγενικά "Alone Time" μέσα στη σχέση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κερδίστε πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό σας

Οργάνωση χρόνου: Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μία συνεχή κατάσταση άγχους και έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο, αρκεί να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας καλύτερα.

Πώς να γλιτώσετε από την κακοσμία στόματος

Κακοσμία στόματος: Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να μυρίσουμε την αναπνοή κάποιου και να χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, λόγω της κακοσμίας. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί μήπως το ίδιο συμβαίνει και σε εσάς;

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

Αθλητισμός: Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Καιρός να κόψετε το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι μία πολύ δύσκολη για να κοπεί συνήθεια. Εκτός από την εξάρτηση που ξεκάθαρα προκαλεί η νικοτίνη, υπάρχει και το συνήθειο της κίνησης του χεριού ή για τους πιο φανατικούς, του στριψίματος του τσιγάρου, που δύσκολα κόβεται. Οπότε πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι που δυσκολεύεστε.

Αναδείξτε τα αρώματα του χειμώνα μέσα από αρμονικούς DIY συνδυασμούς

Ποτ πουρί: Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει σαν σπιτική μηλόπιτα φούρνου, καφετέρια ή φρέσκια ανοιξιάτικη μέρα. Απλώς ρίξτε μερικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να αναζωπυρωθούν τα αρώματα.

Φροντίζοντας το σώμα μας στην ινομυαλγία

Ινομυαλγία αυτοφροντίδα: Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά βιώνουν πόνο που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά εντοπίζεται πιο έντονα στον αυχένα, στους αγκώνες, στους ώμους, στα γόνατα και στους γλουτούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης, της μειωμένης συγκέντρωσης και των πονοκεφάλων.

Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτοφροντίδα: Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, όλη τους τη ζωή. Η κατάσταση αυτή ρίχνει την ψυχολογία μας, έχει κακό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φυσικά, αναπόφευκτα, επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά μας.