Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Ενδείκτες που διατηρούν τις υγιείς συνήθειες στο νου

Αυτοφροντίδα: Ενδείκτες που διατηρούν τις υγιείς συνήθειες στο νου

Αυτοφροντίδα: Νιώθετε συχνά ότι παρά τις προσπάθειές σας να οργανώσετε τη μέρα και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προγραμματίζετε; Δεν πειράζει! Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για έλλειψη θέλησης ή αναποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, ίσως να χρειάζεστε απλώς υπενθυμίσεις για να θέσετε σε εφαρμογή όσα θέλετε να κάνετε. Με άλλα λόγια, δημιουργείστε μια συνθήκη ώστε να κάνετε τη συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε μια σκέψη που είναι αδύνατο να ξεχαστεί. Η αλήθεια είναι πως φαίνεται πιο εύκολο να κάνουμε πράγματα όταν τα θυμόμαστε και όταν τα συνδέουμε με άλλες δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στην ημέρα.

ADMAN

Νιώθετε συχνά ότι παρά τις προσπάθειές σας να οργανώσετε τη μέρα και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως προγραμματίζετε; Δεν πειράζει! Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για έλλειψη θέλησης ή αναποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, ίσως να χρειάζεστε απλώς υπενθυμίσεις για να θέσετε σε εφαρμογή όσα θέλετε να κάνετε. Με άλλα λόγια, δημιουργείστε συνθήκες ώστε να κάνετε τη συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε μια σκέψη που είναι αδύνατο να ξεχαστεί

Στα αγγλικά, η λέξη “trigger” περιγράφει συχνά κάτι που εμφανίζεται ως ανθυγιεινή συμπεριφορά ή μια κατάσταση που μπορεί να ενεργοποιήσει συμπεριφορές που είναι ανθυγιεινές. Αλλά το trigger μπορεί επίσης να είναι μια προτροπή να κάνετε όντως αυτό που θέλετε να κάνετε. Σε αυτή την περίπτωση το trigger λειτουργεί ως ενδείκτης, προτροπή ή υπενθύμιση. Και υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να υιοθετήσετε και να ορίσετε τις προτροπές – ενθυμήσεις σας μέσα στη μέρα. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε ένα ξυπνητήρι ή μια σημείωση.

Η αλήθεια είναι πως φαίνεται πιο εύκολο να κάνουμε πράγματα όταν τα θυμόμαστε και όταν τα συνδέουμε με άλλες δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στην ημέρα. Αυτό που θέλετε να πετύχετε όριζοντας έναν καλό ενδείκτη ή μια υπενθύμιση είναι να συνδέετε την παρουσία του κάθε φορά με μια συνήθεια ή δραστηριότητα που θέλετε να θέσετε σε εφαρμογή. Θέλετε επίσης να συνδέσετε τις δυο δραστηρίοτητες με χρονολογική σειρά, ώστε η ενθύμηση να συμπίπτει χρονολογικά με τη δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν να θέσετε τους δικούς σας ενδείκτες – ενθυμήσεις, ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και ενδιαφέροντα.

  • Συνήθεια: Θέλετε να κάνετε έναν περίπατο κάθε πρωί.

Υπενθύμιση: Τοποθετήστε τα αθλητικά παπούτσια σας από το προηγούμενο βράδυ σε ένα σημείο που μπορείτε εύκολα να δείτε από το κρεβάτι σας μόλις ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί. Αν το πρώτο πράγμα που βλέπετε ξυπνώντας είναι τα αθλητικά παπούτσια, αυτό θα σας προκαλέσει να κάνετε το βήμα και να κινηθείτε.

  • Συνήθεια: Θέλετε να πίνετε περισσότερο νερό.

Ενεργοποίηση: Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας να χτυπά, για παράδειγμα, κάθε 2 ώρες για να σας βοηθήσει να θυμάστε να αδειάζετε και να γεμίζετε ξανά το ποτήρι σας. Μια πολύ καλή ιδέα είναι επίσης να τοποθετείτε από βραδύς ένα μπουκάλι με φρέσκο νερό στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι σας, για να θυμάστε μόλις ξυπνάτε να πιείτε μια καλή ποσότητα νερού, πριν κάνετε ό,τιδήποτε άλλο.

  • Συνήθεια: Θέλετε να παιζέτε περισσότερο με το κατοικίδιό σας.

Υπενθύμηση: Συνδέστε το παιχνίδι με κάτι άλλο που ήδη κάνετε. Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε την μπροστινή πόρτα σας στο σπίτι, αφήστε αυτή τη κίνηση να λειτουργεί κάθε φορά ως υπενθύμιση να παίξετε με τον σκύλο ή τη γάτα σας.

  • Συνήθεια: Θέλετε να κάνετε stretching κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Ενεργοποίηση: Συνδέστε το πρώτο άγγιγμα της οδοντόβουρτσας στα δόντια σας με το stretching και αφήστε το βούρτσισμα να σας υπενθυμίσει κάθε βράδυ να κάνετε διατάσεις πριν πέσετε για ύπνο.

  • Συνήθεια: Θέλετε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής.

Υπενθύμιση: Δέστε μια πολύχρωμη, εντυπωσιακή κορδέλα στο ψυγείο σας για να σας υπενθυμίζει κάθε φορά που το ανοίγετε να κάνετε μια υγιεινή επιλογή γεύματος ή σνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόσθετε στη μέρα σου απόλαυση με αυτά τα πεντανόστιμα Smoothies

Έξυπνοι τρόποι για να φροντίσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας

Πώς να ζητήσεις ευγενικά "Alone Time" μέσα στη σχέση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απαλλάξτε τον οργανισμό σας από την κατακράτηση

Κατακράτηση: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει πολλές συνέπειες - αυξάνει την αρτηριακή πίεση, κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά και αυτό το έντονο φούσκωμα δεν είναι διασκεδαστικό.

Χάστε βάρος φροντίζοντας τον εαυτό σας

Selfcare tips: Συμπεριλάβετε αυτά τα hacks στη βραδινή σας ρουτίνα για να αυξήσετε την επιτυχία σας στην απώλεια βάρους και να αισθάνεστε το απόλυτο καλύτερο κάθε μέρα.