Αυτοφροντίδα

Καθιστική Ζωή: Οι βλαβερές συνέπειες της εργασίας γραφείου

Καθιστική Ζωή: Οι βλαβερές συνέπειες της εργασίας γραφείου

Αν κάνετε καθιστική ζωή, οι ελεύθερες ώρες χρειάζεται να περιλαμβάνουν κίνηση, ώστε να ξυπνά το σώμα σας. Εκτός από τα συχνά διαλείμματα, αφιερωθείτε σε μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο, ξεκινήστε ένα άθλημα και εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα, ειδικά όταν είναι ηλιόλουστα.

Καθιστική Ζωή: Θα έχετε ήδη διαβάσει αρκετά «τρομακτικά» ίσως άρθρα για την επίδραση της καθιστικής ζωής στον οργανισμό σας. Οι τίτλοι φαίνεται να θέλουν να σας ταρακουνήσουν, προειδοποιώντας ότι «η καθιστική ζωή είναι τόσο βλαβερή όσο το κάπνισμα». Πολλά από αυτά τα «τρομακτικά» άρθρα φτάνουν σε ένα συμπέρασμα: η δραστήρια ζωή είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας.

Η ακινησία και αδράνεια ως τρόποι ζωής έχουν συνδεθεί με τόσα πολλά προβλήματα υγείας και, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα αντιστοιχούν σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε όμως. Αν καταλάβουμε τις βλαβερές συνέπειες, θα μπορέσουμε να τις αντιστρέψουμε.

Ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής;

Έχει αναφερθεί ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους σε σύγκριση με όσους περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους όρθιοι. Σε αυτά τα στοιχεία, χρειάζεται να προσθέσουμε αναφορές αυξημένων ποσοστών αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και ανθυγιεινών επιπέδων σακχάρου.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί η καθιστική ζωή σχετίζεται με τη στάση του σώματός μας. Οι περισσότεροι καμπουριάζουμε ή σκύβουμε προς τα εμπρός, τοποθετώντας το σώμα μας σε άβολες και ανθυγιεινές στάσεις. Κατά συνέπεια, ασκούμε πίεση στον λαιμό και στη μέση μας, προκαλώντας πόνο στους ώμους και στον αυχένα και πονοκεφάλους.

Ορισμένα άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την καθιστική ζωή περιλαμβάνουν τους αποδυναμωμένους μύες, τη μειωμένη ικανότητα κίνησης των γλουτών και τη μειωμένη καύση θερμίδων. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας.

Μια σημαντική παρατήρηση που χρειάζεται να αναφέρουμε είναι ότι αυτά τα προβλήματα υγείας δεν εμφανίζονται μόνο σε άτομα που κάθονται στην εργασία τους. Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν και όσους περνούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή στον υπολογιστή.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιδράσεις

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε εργασία, επειδή απλά είναι καθιστική. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνουμε μια πιο δραστήρια ζωή, ακόμα και μέσα από μικρές αλλαγές.

Προσπαθήστε να εγκαθιδρύσετε μια συνήθεια: να σηκώνεστε για λίγα λεπτά ανά κάποιες ώρες και να περπατάτε. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να συνηθίσετε αυτά τα μικρά διαλείμματα: βάλτε αφύπνιση στο κινητό σας τηλέφωνο, συνδυάστε το γεύμα σας με μια μικρή βόλτα σε εξωτερικό χώρο ή κάντε μια μικρή βόλτα κάθε φορά που σηκώνεστε για τουαλέτα.

Ακόμα και το να σηκωθείτε απλά για λίγο όρθιοι, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και θέτει σε κίνηση τους μυς σας. Η γιόγκα είναι ένας φανταστικός τρόπος να βελτιώσουμε την κινητικότητα της σπονδυλικής μας στήλης, η οποία δικαίως πιάνεται με τόσες ώρες καθιστικής ζωής.

Γιατί η συχνή γυμναστική είναι πιο σημαντική αν κάνετε καθιστική ζωή

Οι διατάσεις και γενικά η σωματική άσκηση είναι πραγματικά σημαντική για όλους. Βασικά, όσο πιο πολύ κινούμαστε, τόσο το καλύτερο. Αυτές οι λίγες ώρες που αφιερώνουμε σε μια δραστηριότητα εκτός της εργασίας μας προσθέτουν κυριολεκτικά χρόνια.

Αν κάνετε καθιστική ζωή, οι ελεύθερες ώρες χρειάζεται να περιλαμβάνουν κίνηση, ώστε να ξυπνά το σώμα σας. Εκτός από τα συχνά διαλείμματα, αφιερωθείτε σε μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο, ξεκινήστε ένα άθλημα και εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα, ειδικά όταν είναι ηλιόλουστα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν οι ηλικιωμένοι να κάνουν προπόνηση Crossfit;

Πώς η σωματική άσκηση προστατεύει την καρδιά

Ειδικού τύπου γραφεία για μείωση της καθιστικής ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναγνωρίστε τα σημάδια του έρπητα και φροντίστε τον εαυτό σας

Έρπης αυτοφροντίδα: Ο έρπης αποτελεί σίγουρα μια ενοχλητική κατάσταση, καθώς ο ιός υπάρχει στον οργανισμό μας εφ' όρου ζωής. Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη θεραπεία όμως όλα γίνονται πιο εύκολα.

Βότανα που μειώνουν το άγχος

Άγχος αντιμετώπιση: Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους.

Πώς βοηθούν τον ύπνο μας οι ζεστές κάλτσες λίγο πριν ξαπλώσουμε;

Tips για καλό ύπνο: Το σώμα σας λειτουργεί φυσικά για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας τη νύχτα για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Ζεσταίνοντας τα πόδια σας, ανοίγετε τα αιμοφόρα αγγεία για να βοηθήσετε να δροσιστεί το υπόλοιπο σώμα.

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη κάθε μέρα

Αυτοφροντίδα: Ειδικότερα, μέσα στη σύγχυση και τη συνεχή ροή πληροφοριών λόγω του COVID-19, αλλά και τη ρευστότητα των πραγμάτων εξαιτίας της έκτακτης πανδημικής συνθήκης, ένα σχέδιο αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε καλύτερα, να πάρετε καλύτερες αποφάσεις και να παραμείνετε υγιείς.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία που σχετίζεται με το άγχος

Άγχος αϋπνία: Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Χρήσιμα tips από την επέμβαση στην ανάρρωση

Αυτοφροντίδα υστερεκτομή: Η υστερεκτομή ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη. Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς και την πορεία της ανάρρωσης από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.