ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς η σωματική άσκηση προστατεύει την καρδιά

Πώς η σωματική άσκηση προστατεύει την καρδιά

H τακτική σωματική άσκηση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. «Πιστεύουμε όμως πως υπάρχουν παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών προβλημάτων που δεν είναι πλήρως κατανοητοί», δήλωσε ο Δρ. Mathias Nahrendorf. Συγκεκριμένα, ο ερευνητής και η ομάδα του θέλησαν να εξετάσουν περαιτέρω τον ρόλο της χρόνιας φλεγμονής, η οποία συμβάλλει στην απόφραξη των αρτηριών μέσω των πλακών.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη λειτουργία του μυελού των οστών και συγκεκριμένα των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων και προγονικών κυττάρων (HSPCs). Τα HSPCs μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρων του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λευκοκύτταρα, τα οποία προάγουν τη φλεγμονή. Το σώμα χρειάζεται τα λευκά αιμοσφαίρια για να υπερασπιστεί τη μόλυνση και να αφαιρέσει ξένα σώματα. «Όταν αυτά τα κύτταρα αυξάνονται υπερβολικά τότε δημιουργούν φλεγμονές σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των τοιχωμάτων των αρτηριών», δήλωσε ο Δρ. Nahrendorf.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε μία ομάδα πειραματόζωων (ποντίκια). Ορισμένα από τα ποντίκια έτρεχαν μέχρι και έξι μίλια στους περιστρεφόμενους τροχούς. Μία δεύτερη ομάδα πειραματόζωων μπήκε σε κλουβιά χωρίς περιστρεφόμενους τροχούς. Μετά από έξι εβδομάδες, τα πειραματόζωα που έτρεχαν στους τροχούς είχαν μειωμένη δραστικότητα στα HSPCs και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών λευκοκυττάρων συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν γυμνάζονταν κατά την παραμονή τους στα κλουβιά.

Ο Δρ. Nahrendorf εξήγησε ότι η άσκηση μείωσε την παραγωγή λεπτίνης, μίας ορμόνης που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την παραγωγή περισσότερων λευκοκυττάρων από τα HSPCs. Σε δύο μεγάλες μελέτες, η ομάδα εντόπισε υψηλά επίπεδα λεπτίνης και λευκοκυττάρων σε ανθρώπους που έκαναν καθιστική ζωή και έπασχαν από καρδιαγγειακές νόσους που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

«Η μελέτη αυτή εντοπίζει μία νέα μοριακή σχέση μεταξύ της άσκησης και της φλεγμονής που λαμβάνει χώρα στο μυελό των οστών και υπογραμμίζει έναν νέο ρόλο της λεπτίνης στην καρδιαγγειακή προστασία», δήλωσε η Δρ. Michelle Olive. Αυτή η εργασία προσθέτει ένα νέο κομμάτι στο παζλ του πώς η καθιστική ζωή επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της εκγύμνασης.

Ευτυχώς, η μελέτη διαπίστωσε πως η μείωση των επιπέδων των λευκοκυττάρων μέσω της άσκησης δεν καθιστούσε ευάλωτα τα ποντίκια σε ενδεχόμενη λοίμωξη. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής εκγύμνασης, αλλά επικεντρώνεται και περαιτέρω στο πώς η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. «Ευελπιστούμε πως αυτή η έρευνα θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες που θα προσεγγίζουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις από μία εντελώς νέα οπτική γωνία», δήλωσε καταληκτικά ο Δρ. Nahrendorf.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος που παίζουν τα πλασμίδια βακτηρίων στη μικροβιακή αντοχή

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.

Εύκολα Pancakes σε λίγα μόλις λεπτά

Brunch: Θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο για τα παιδιά σας; Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τα πιο εύκολα pancakes.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Έμμηνος ρύση: Το χρονικό διάστημα που κρατά η περίοδος δεν εύκολο. Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποια σερβιέτα ή κάποιο ταμπόν. Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν ξέγνοιαστες και χωρίς διαρροές; Αυτό σας υπόσχεται το κύπελλο περιόδου!

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.