Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς να φτιάξετε μια λίστα κάλυψης των φυσικών σας αναγκών

Αυτοφροντίδα: Πώς να φτιάξετε μια λίστα κάλυψης των φυσικών σας αναγκών

Αυτοφροντίδα: Η φροντίδα των φυσικών μας αναγκών βοηθά και ενισχύει τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και, εν γένει, της φυσικής μας υγείας και ευεξίας.

Η φροντίδα των φυσικών μας αναγκών βοηθά και ενισχύει τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και, εν γένει, της φυσικής μας ευεξίας. Εάν προσπαθείτε να συντάξετε μια λίστα φροντίδας των φυσικών σας αναγκών, ξεκινήστε εντοπίζοντας πρώτα ποιες είναι οι φυσικές σας ανάγκες. Ακολούθως, μπορείτε να σημειώσετε τυχόν μέτρα που λαμβάνετε, επί του παρόντος, προκειμένου να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Εφόσον παρατηρήσετε περιοχές που θέλετε να κάνετε αλλαγές ή βελτιώσεις, τονίστε τις στο πρόγραμμα της αυτοφροντίδας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις κοινότερες φυσικές ανάγκες, αλλά και τρόπους για να τις ικανοποιήσετε.


Ύπνος

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την υγεία σας. Εάν και ο ανεπαρκής ύπνος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, μπορείτε συχνά να βελτιώσετε μόνοι σας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε συμβουλές για καλύτερο ύπνο.

Διατροφή

Η καλή διατροφή δεν περιλαμβάνει μόνο τους τύπους τροφίμων που τρώτε. Σίγουρα, τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή και επιλέγοντας – ως επί το πλείστον – τρόφιμα που είναι θρεπτικά βοηθούν στην προστασία της υγείας σας. Αλλά αυτό που αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα, είναι να σκεφτείτε πώς τρώτε. Μια ισορροπημένη και διαισθητική διατροφή – τρώτε όταν, ό,τι, και όσο πεινάτε – μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι με το φαγητό.

Άσκηση

Μελέτες προτείνουν στους ενήλικες που μπορούν να ασκηθούν σωματικά να εξασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Εάν επιλέξετε να προσθέσετε την άσκηση στο πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας, σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει δραστηριότητες που απολαμβάνετε, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το κλειδί για να τις συντηρήσετε στη ρουτίνα σας.

Φυσική οικειότητα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τον όρο “οικειότητα” ως μια ποιότητα που αναφέρεται στο σεξ. Ωστόσο, η φυσική οικειότητα περιλαμβάνει και άλλους τύπους σωματικής επαφής που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ευεξία. Η (επ)αφή είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και η έλλεψη της μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Μερικές ιδέες να εντάξετε την φυσική οικειότητα στην ρουτίνα αυτοφροντίδας σας είναι: η λήψη μασάζ (επαγγελματικού ή ανταλλαγή μασάζ με φίλο ή σύντροφο), η αγκαλιά με ένα αγαπημένο σας άτομο, το αγαπημένο σας κατοικίδιο ή τον εαυτό σας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα συμπτώματα του θυμού στο σώμα και το νου μας

Γιατί έχει σημασία να μιλάτε τρυφερά στον εαυτό σας

Πως να αγαπήσετε τον εαυτό σας φέτος του Αγίου Βαλεντίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η αυτοφροντίδα, γίνεται μέσο για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα Άγχος: Η σημασία ενός καλού ύπνου στην ψυχική υγεία είναι καθοριστική. Και ολοένα και περισσότερες μελέτες δεικνύουν ότι μία καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο.

Φροντίστε τον εαυτό σας...μαγειρεύοντάς σας υγιεινά

Αυτοφροντίδα μαγειρική: Εάν θέλουμε να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η μαγειρική αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειές μας. Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι ένα μέσο έκφρασης αλλά και αυτοφροντίδας.

Τι μας προσφέρει η αυτοάμυνα μακροπρόθεσμα;

Αυτοάμυνα: Πολλές φορές παραλύουμε μπροστά σε έναν άγνωστο κίνδυνο, ενώ πρέπει να αντιδράσουμε. Τα μαθήματα αυτοάμυνας βοηθούν στη σωστή αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή μας.

Τεχνικές αυτοβοήθειας για την διαχείριση του άγχους

Αυτοφροντίδα άγχος: Η αναπνοή είναι το κλειδί στη διαχείριση του άγχους. Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, όταν τα πράγματα πιέζουν, ξαπλώστε κάπου ήσυχα και τοποθετήστε το ένα χέρι στην καρδιά σας και το ένα χέρι πάνω από το στομάχι σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας ως το 7 και εκπνεύστε για 7. Συνεχίστε να κάνετε αυτήν την άσκηση μέχρι να αισθανθείτε ήρεμοι ξανά.

3 βήματα αυτοφροντίδας μετά από έναν τσακωμό

Ζευγάρια καβγάς αυτοφροντίδα: Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα ζευγάρια να τσακώνονται. Η κατάσταση μετά από έναν καβγά θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Πώς να το αντιμετωπίσουμε αναίμακτα;

Πώς η αυτοφροντίδα μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος σου

Αυτοφροντίδα άγχος: Το διάλειμμα σε μια μπανιέρα με ζεστές φυσαλίδες ή κάτω από τα ζεστά χέρια ενός έμπειρου μασέρ μπορεί να σας βοηθήσει χαλαρώσετε και να ξεφύγετε για λίγο από την αγχωτική πραγματικότητα. Η χαλάρωση είναι σημαντική ώστε να επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας νιώθοντας αναζωογονημένοι και πιο δυνατοί.

Η γιόγκα ως φυσικό ανακουφιστικό του άγχους και του στρες

Αθλητισμός οφέλη: Η γιόγκα είναι, μεταξύ άλλων, ένας πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσετε συναισθηματική ενέργεια. Η συναισθηματική ένταση αποθηκεύεται συχνά στους γοφούς και τους ώμους και οι πόζες που απελευθερώνουν αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Μελέτες δείχνουν ότι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους η γιόγκα στοχεύει το άγχος είναι ανεβάζοντας τη διάθεσή σας, αυξάνοντας την συνείδητότητα και την αυτοσυμπόνια.