Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα: Πώς να φτιάξετε μια λίστα κάλυψης των φυσικών σας αναγκών

Αυτοφροντίδα: Πώς να φτιάξετε μια λίστα κάλυψης των φυσικών σας αναγκών

Αυτοφροντίδα: Η φροντίδα των φυσικών μας αναγκών βοηθά και ενισχύει τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και, εν γένει, της φυσικής μας υγείας και ευεξίας.

Η φροντίδα των φυσικών μας αναγκών βοηθά και ενισχύει τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και, εν γένει, της φυσικής μας ευεξίας. Εάν προσπαθείτε να συντάξετε μια λίστα φροντίδας των φυσικών σας αναγκών, ξεκινήστε εντοπίζοντας πρώτα ποιες είναι οι φυσικές σας ανάγκες. Ακολούθως, μπορείτε να σημειώσετε τυχόν μέτρα που λαμβάνετε, επί του παρόντος, προκειμένου να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Εφόσον παρατηρήσετε περιοχές που θέλετε να κάνετε αλλαγές ή βελτιώσεις, τονίστε τις στο πρόγραμμα της αυτοφροντίδας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις κοινότερες φυσικές ανάγκες, αλλά και τρόπους για να τις ικανοποιήσετε.


Ύπνος

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την υγεία σας. Εάν και ο ανεπαρκής ύπνος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, μπορείτε συχνά να βελτιώσετε μόνοι σας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε συμβουλές για καλύτερο ύπνο.

Διατροφή

Η καλή διατροφή δεν περιλαμβάνει μόνο τους τύπους τροφίμων που τρώτε. Σίγουρα, τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή και επιλέγοντας – ως επί το πλείστον – τρόφιμα που είναι θρεπτικά βοηθούν στην προστασία της υγείας σας. Αλλά αυτό που αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα, είναι να σκεφτείτε πώς τρώτε. Μια ισορροπημένη και διαισθητική διατροφή – τρώτε όταν, ό,τι, και όσο πεινάτε – μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι με το φαγητό.

Άσκηση

Μελέτες προτείνουν στους ενήλικες που μπορούν να ασκηθούν σωματικά να εξασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Εάν επιλέξετε να προσθέσετε την άσκηση στο πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας, σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει δραστηριότητες που απολαμβάνετε, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το κλειδί για να τις συντηρήσετε στη ρουτίνα σας.

Φυσική οικειότητα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τον όρο “οικειότητα” ως μια ποιότητα που αναφέρεται στο σεξ. Ωστόσο, η φυσική οικειότητα περιλαμβάνει και άλλους τύπους σωματικής επαφής που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ευεξία. Η (επ)αφή είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και η έλλεψη της μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Μερικές ιδέες να εντάξετε την φυσική οικειότητα στην ρουτίνα αυτοφροντίδας σας είναι: η λήψη μασάζ (επαγγελματικού ή ανταλλαγή μασάζ με φίλο ή σύντροφο), η αγκαλιά με ένα αγαπημένο σας άτομο, το αγαπημένο σας κατοικίδιο ή τον εαυτό σας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα συμπτώματα του θυμού στο σώμα και το νου μας

Γιατί έχει σημασία να μιλάτε τρυφερά στον εαυτό σας

Πως να αγαπήσετε τον εαυτό σας φέτος του Αγίου Βαλεντίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε.