Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Πως ο θυμός επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Αυτοφροντίδα Θυμός: Πως ο θυμός επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Αυτοφροντίδα Θυμός: Ο θυμός είναι μια φυσική και ενστικτώδης απόκριση σε προσλαμβανόμενες απειλές. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν μας "βγάζει" εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να λέμε ή να κάνουμε πράγματα που μετανιώνουμε αργότερα.

Ο θυμός είναι μια φυσική και ενστικτώδης απόκριση σε προσλαμβανόμενες απειλές. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν μας “βγάζει” εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να λέμε ή να κάνουμε πράγματα που μετανιώνουμε αργότερα.

Τι προκαλεί τα προβλήματατα θυμού; Πολλές είναι οι αιτίες πρόκλησης θυμού, όπως το άγχος, τα οικογενειακά προβλήματα ή και τα οικονομικά ζητήματα. Βέβαια, ενώ, ο ίδιος ο θυμός δεν θεωρείται διαταραχή, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι σύμπτωμα που δηλώνει καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Τρόποι βίωσης θυμού

Ως ένα βασικό συναίσθημα, ο θυμός, αλλά και η επιθετικότητα που συχνά συνυπάρχει με τον θυμό, μπορεί να εξωστρέφονται, να ενδοβάλονται και, συνεπώς, να βιώνονται ως εσωτερικές διεργασίες ή να εκφράζονται με πιο παθητικό και έμμεσο τρόπο.

1. Εξωστρέφεια θυμού

Βασικά, πρόκειται για την έκφραση του θυμού με τρόπους που μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, φωνές, προσβολές ή καταχρηστικές πρακτικές που μπορεί να εκδηλώνονται προφορικά ή σωματικά και αφορούν τον έξω κόσμο.

2. Ενδοβολή συναισθήματος θυμού

Αυτός ο τύπος θυμού προσανατολίζεται προς τον εαυτό σας. Περιλαμβάνει αρνητικό και επι-κριτικό αυτο-διάλογο, άρνηση παροχής στον εαυτό σας πραγμάτων που σας κάνουν ευτυχισμένους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει, ακόμη και άρνηση κάλυψης βασικών αναγκών, όπως το φαγητό. Ο αυτοτραυματισμός και η απομόνωση από τους ανθρώπους είναι άλλοι τρόποι με τους οποίους ο θυμός μπορεί να κατευθύνεται προς τα έσω.

3. Παθητική έκφραση θυμού

Αυτή η πρακτική έκφρασης του θυμού αφορά στη χρήση έμμεσων τρόπων έκφρασης του βασικού συναισθήματος (passive-aggressive). Παραδείγματα αυτής της “παθητικής – επιθετικής” συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τη χρήση σιωπηλής μεταχείρισης των άλλων (silent treatment), σαρκαστικά και επικριτά σχόλια.

Ο θυμός προκαλεί συμπτώματα

Ο θυμός προκαλεί σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Ενώ είναι φυσιολογικό να παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα περιστασιακά, ένα άτομο με προβλήματα θυμού τείνει να τα βιώνει πιο συχνά και σε πιο σοβαρό βαθμό. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συνήθη συπτώματα που προκαλούνται από τον θυμό.

1. Φυσικά συμπτώματα

Ο θυμός επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών σας. Σύμφωνα με μελέτη, ο θυμός προκαλεί επίσης αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης.

Ορισμένα από τα φυσικά συμπτώματα του θυμού περιλαμβάνουν:

  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • αυξημένο καρδιακό ρυθμό
  • αίσθημα μυρμηγκιάσματος
  • μυϊκή ένταση

2. Συναισθηματικά συμπτώματα

Μια ποικιλία αισθημάτων συνυπάρχει με το θυμό. Μπορεί να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συναισθηματικά συμπτώματα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα επεισόδιο θυμού:

  • ευερεθιστότητα ή εκνευρισμό
  • ανησυχία
  • οργή
  • στρες
  • αίσθημα ταραχής ή ανησυχίας
  • ενοχή
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί έχει σημασία να μιλάτε τρυφερά στον εαυτό σας

Πως να αγαπήσετε τον εαυτό σας φέτος του Αγίου Βαλεντίνου

Με αυτά τα βήματα θα περιορίσετε το εργασιακό σας άγχος στο ελάχιστο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απελευθερώστε την καταπιεσμένη σας ενέργεια μέσω των πολεμικών τεχνών

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά έχει επίσης ορατές επιπτώσεις στο σώμα. Εάν είστε συνεχώς σε κατάσταση άγχους, οι μύες και το μυαλό σας είναι συνεχώς σε ένταση. Τα καλά νέα είναι πώς μπορείτε να κάνετε κάτι γι' αυτό. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους η εξάσκηση πολεμικών τεχνών μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το άγχος στη ζωή σας.

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Λύσεις για να την πετύχεις

Αυτοφροντίδα συμβουλές: Αν και εσείς ανήκετε στα άτομα με μείζονα κατάθλιψη και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, και νιώθετε ότι έχετε προσπαθήσει να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Τότε διαβάστε συμβουλές για να το επιτύχετε.

10 συμβουλές για να απελευθερωθείτε από τους τοξικούς γονείς

Τοξικοί Γονείς: Οι τοξικοί γονείς μπορεί να ελέγχουν τη ζωή σας και να σας προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική βλάβη. Δεν είναι ασυνήθιστο για πολλά ενήλικα παιδιά να είναι δυσλειτουργικά, αλκοολικά ή να νιώθουν παγιδευμένα από τους τοξικούς γονείς, χωρίς να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να προσπαθούν μάταια να καθησυχάσουν τους γονείς τους.

Τι είναι η διαταραχή κοινωνικού άγχους και πως μπορείς να την ξεπεράσεις οριστικά

Κοινωνικό Άγχος: Η αυτοπεποίθηση είναι μια ιδιότητα που πολλοί από εμάς θα θέλαμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό – ειδικά όταν βρισκόμαστε σε ένα νέο μέρος ή με μια ομάδα ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Για ορισμένους, αυτή η εσωτερική σιγουριά φαίνεται να έρχεται φυσικά. Αλλά τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους;

Αυτοφροντίδα: Οι διάφοροι τύποι που χωρίζετε

Αυτοφροντίδα: Η αυτοφροντίδα, είναι μία έννοια η οποία βρίσκετε σε όλους τους χώρους και που πρέπει να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε και εισχωρούμε στην καθημερινότητα μας για να επιτύχουμε την ευτυχία μας.

Το να είστε δίπλα στο νερό είναι καλό για το σώμα και μυαλό σας

Θάλασσα Οφέλη: Το να ξοδεύουμε χρόνο μέσα και γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί με ότι οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα ψυχικά και σωματικά οφέλη συγκριτικά με τους πράσινους χώρους.

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές για να την πετύχεις

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε σε καθημερινή βάση την αυτοφροντίδα σας και εσάς θα σας κάνουν να νιώσετε πολύ καλύτερα στην καθημερινότητα σας. Επίσης για να μπορέσετε να το επιτύχετε θα πρέπει πρώτα να βρείτε τις ανάγκες σας και να τα εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Σου παρουσιάζουμε κάποιες από τις συμβουλές που […]