Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Πως ο θυμός επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Αυτοφροντίδα Θυμός: Πως ο θυμός επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Αυτοφροντίδα Θυμός: Ο θυμός είναι μια φυσική και ενστικτώδης απόκριση σε προσλαμβανόμενες απειλές. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν μας "βγάζει" εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να λέμε ή να κάνουμε πράγματα που μετανιώνουμε αργότερα.

Ο θυμός είναι μια φυσική και ενστικτώδης απόκριση σε προσλαμβανόμενες απειλές. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, το οποίο, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όταν μας “βγάζει” εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να λέμε ή να κάνουμε πράγματα που μετανιώνουμε αργότερα.

Τι προκαλεί τα προβλήματατα θυμού; Πολλές είναι οι αιτίες πρόκλησης θυμού, όπως το άγχος, τα οικογενειακά προβλήματα ή και τα οικονομικά ζητήματα. Βέβαια, ενώ, ο ίδιος ο θυμός δεν θεωρείται διαταραχή, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι σύμπτωμα που δηλώνει καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Τρόποι βίωσης θυμού

Ως ένα βασικό συναίσθημα, ο θυμός, αλλά και η επιθετικότητα που συχνά συνυπάρχει με τον θυμό, μπορεί να εξωστρέφονται, να ενδοβάλονται και, συνεπώς, να βιώνονται ως εσωτερικές διεργασίες ή να εκφράζονται με πιο παθητικό και έμμεσο τρόπο.

1. Εξωστρέφεια θυμού

Βασικά, πρόκειται για την έκφραση του θυμού με τρόπους που μπορεί να περιλαμβάνουν συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, φωνές, προσβολές ή καταχρηστικές πρακτικές που μπορεί να εκδηλώνονται προφορικά ή σωματικά και αφορούν τον έξω κόσμο.

2. Ενδοβολή συναισθήματος θυμού

Αυτός ο τύπος θυμού προσανατολίζεται προς τον εαυτό σας. Περιλαμβάνει αρνητικό και επι-κριτικό αυτο-διάλογο, άρνηση παροχής στον εαυτό σας πραγμάτων που σας κάνουν ευτυχισμένους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει, ακόμη και άρνηση κάλυψης βασικών αναγκών, όπως το φαγητό. Ο αυτοτραυματισμός και η απομόνωση από τους ανθρώπους είναι άλλοι τρόποι με τους οποίους ο θυμός μπορεί να κατευθύνεται προς τα έσω.

3. Παθητική έκφραση θυμού

Αυτή η πρακτική έκφρασης του θυμού αφορά στη χρήση έμμεσων τρόπων έκφρασης του βασικού συναισθήματος (passive-aggressive). Παραδείγματα αυτής της “παθητικής – επιθετικής” συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τη χρήση σιωπηλής μεταχείρισης των άλλων (silent treatment), σαρκαστικά και επικριτά σχόλια.

Ο θυμός προκαλεί συμπτώματα

Ο θυμός προκαλεί σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Ενώ είναι φυσιολογικό να παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα περιστασιακά, ένα άτομο με προβλήματα θυμού τείνει να τα βιώνει πιο συχνά και σε πιο σοβαρό βαθμό. Ακολουθούν ορισμένα από τα πιο συνήθη συπτώματα που προκαλούνται από τον θυμό.

1. Φυσικά συμπτώματα

Ο θυμός επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών σας. Σύμφωνα με μελέτη, ο θυμός προκαλεί επίσης αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης.

Ορισμένα από τα φυσικά συμπτώματα του θυμού περιλαμβάνουν:

  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • αυξημένο καρδιακό ρυθμό
  • αίσθημα μυρμηγκιάσματος
  • μυϊκή ένταση

2. Συναισθηματικά συμπτώματα

Μια ποικιλία αισθημάτων συνυπάρχει με το θυμό. Μπορεί να παρατηρήσετε τα ακόλουθα συναισθηματικά συμπτώματα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα επεισόδιο θυμού:

  • ευερεθιστότητα ή εκνευρισμό
  • ανησυχία
  • οργή
  • στρες
  • αίσθημα ταραχής ή ανησυχίας
  • ενοχή
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί έχει σημασία να μιλάτε τρυφερά στον εαυτό σας

Πως να αγαπήσετε τον εαυτό σας φέτος του Αγίου Βαλεντίνου

Με αυτά τα βήματα θα περιορίσετε το εργασιακό σας άγχος στο ελάχιστο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κερδίστε πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό σας

Οργάνωση χρόνου: Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μία συνεχή κατάσταση άγχους και έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο, αρκεί να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας καλύτερα.

Πώς να γλιτώσετε από την κακοσμία στόματος

Κακοσμία στόματος: Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να μυρίσουμε την αναπνοή κάποιου και να χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, λόγω της κακοσμίας. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί μήπως το ίδιο συμβαίνει και σε εσάς;

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

Αθλητισμός: Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Καιρός να κόψετε το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι μία πολύ δύσκολη για να κοπεί συνήθεια. Εκτός από την εξάρτηση που ξεκάθαρα προκαλεί η νικοτίνη, υπάρχει και το συνήθειο της κίνησης του χεριού ή για τους πιο φανατικούς, του στριψίματος του τσιγάρου, που δύσκολα κόβεται. Οπότε πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι που δυσκολεύεστε.

Αναδείξτε τα αρώματα του χειμώνα μέσα από αρμονικούς DIY συνδυασμούς

Ποτ πουρί: Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει σαν σπιτική μηλόπιτα φούρνου, καφετέρια ή φρέσκια ανοιξιάτικη μέρα. Απλώς ρίξτε μερικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να αναζωπυρωθούν τα αρώματα.

Φροντίζοντας το σώμα μας στην ινομυαλγία

Ινομυαλγία αυτοφροντίδα: Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά βιώνουν πόνο που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά εντοπίζεται πιο έντονα στον αυχένα, στους αγκώνες, στους ώμους, στα γόνατα και στους γλουτούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης, της μειωμένης συγκέντρωσης και των πονοκεφάλων.

Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτοφροντίδα: Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, όλη τους τη ζωή. Η κατάσταση αυτή ρίχνει την ψυχολογία μας, έχει κακό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φυσικά, αναπόφευκτα, επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά μας.