Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Κατανοώντας το βασικό συναίσθημα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Κατανοώντας το βασικό συναίσθημα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Η παρατεταμένη απελευθέρωση των ορμονών του στρες - που συνοδεύουν τον θυμό - μπορεί να καταστρέψει τους νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Πρόκειται, για την ακρίβεια, για ένα συναίσθημα που είναι τόσο στοιχειώδες όσο και η ευτυχία, η θλίψη, το άγχος ή η αηδία. Αυτά τα συναισθήματα συνδέονται εξελικτικά με τη βασική μας επιβίωση, ενώ τροποποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο θυμός σχετίζεται με την απόκριση “μάχης, φυγής ή παγώματος” του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και προετοιμάζει τους ανθρώπους να “πολεμήσουν”. Αλλά η μάχη δε σημαίνει απαραίτητα να μπεις στον αγώνα ρίχνοντας γροθιές! Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να παρακινήσει, μεμονωμένα, ανθρώπους, αλλά και ολόκληρες κοινότητες να διαμαρτυρηθούν έναντι υφιστάμενων αδικίων, ωθώντας σε αλλαγές στους νόμους ή επιβάλλοντας νέους κανόνες συμπεριφοράς.

Φυσικά, ο θυμός – πολύ εύκολα ή συχνά – μπορεί να κινητοποιείται με τρόπους που τελικά υπονομεύουν τις σχέσεις και είναι επιβλαβείς για τους ίδιους τους οργανισμούς μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η παρατεταμένη απελευθέρωση των ορμονών του στρες – που συνοδεύουν το θυμό – μπορεί να καταστρέψει τους νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εάν, λοιπόν, αναρωτιέστε: “πώς μπορείτε να ελέγξετε τον θυμό σας”, ίσως, όσα ακολουθούν σας φανούν χρήσιμα.

Όλοι μας γνωρίζουμε, λίγο ή περισσότερο, το συναίσθημα του θυμού. Κι ενώ συχνά μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι, εάν εκφράσουμε το θυμό μας, ο τελευταίος πρόκειται να διαλυθεί, μόνο και μόνο επειδή “εξαπολύεται”, στην πραγματικότητα, αυτό το ξέσπασμα οργής μπορεί να ενισχύσει και να εμβαθύνει τη βιούμενη εμπειρία του συναισθήματος.

Όπως όλα τα συναισθήματα, ο θυμός πρέπει να παρακολουθείται διαμέσου της αυτογνωσίας, ώστε να μην “εκραγεί” σε εχθρική, επιθετική ή ακόμη και βίαιη συμπεριφορά προς τον εαυτό μας ή τους άλλους. Εάν νιώθετε ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, η διαχείρισή του οποίου σας προκαλεί αμηχανία και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας με τον εαυτό σας ή τους άλλους, έχετε στο νου σας πως υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για τη διαχείριση του θυμού, ενώ το θεραπευτικό πλαίσιο μπορεί να είναι, επίσης, ένας ασφαλής χώρος για να εκφράσετε το θυμό σας και ό,τι σας απασχολεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβουλή να είστε mindful την ώρα που εργάζεστε είναι η καλύτερη που έχουμε ακούσει

Τα θετικά των αρνητικών συναισθημάτων

Κατανόησε τον θυμό σου και απέφυγε τον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε διαλογισμό

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας πιο ήπιας, πιο συμπονετικής στάσης. Λέγεται συχνά ότι η πραγματική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαλογισμού είναι όταν παρατηρείτε ότι έχετε γίνει λιγότερο αντιδραστικοί σε περισπασμούς στην καθημερινή ζωή, όταν δεν κάνετε διαλογισμό.

Η δύναμη των εναλλακτικών θεραπειών στην καθημερινότητά σας

Ρέικι: Το Ρέικι είναι μια τεχνική ενεργειακής θεραπείας που προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το στρες και το άγχος μέσω του απαλού αγγίγματος και βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ενεργειακά ισορροπημένοι σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά. 

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

Πλάτη πόνος: Όπως καταλαβαίνουμε η αυτοφροντίδα για πόνους στην πλάτη ακόμα και χρόνιους είναι μονόδρομος. Ξεκλέψτε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και φροντίστε τον όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποκτήσετε μια ποιότητα ζωής που θα ζήλευαν πολλοί.

Η αυτοφροντίδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών στις γυναίκες

Αυτοφροντίδα: Οι γυναίκες που είναι ευγενικές με τον εαυτό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δυσκολεύονται να φροντίσουν εαυτές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Τι τρώμε και πίνουμε όταν είμαστε κρυωμένοι;

Αυτοφροντίδα κρυολόγημα: Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικές τροφές περισσότερο από ποτέ. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας ενάντια σε εισβολείς.