Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Κατανοώντας το βασικό συναίσθημα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Κατανοώντας το βασικό συναίσθημα

Αυτοφροντίδα Θυμός: Η παρατεταμένη απελευθέρωση των ορμονών του στρες - που συνοδεύουν τον θυμό - μπορεί να καταστρέψει τους νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι είναι ο θυμός;


Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα. Πρόκειται, για την ακρίβεια, για ένα συναίσθημα που είναι τόσο στοιχειώδες όσο και η ευτυχία, η θλίψη, το άγχος ή η αηδία. Αυτά τα συναισθήματα συνδέονται εξελικτικά με τη βασική μας επιβίωση, ενώ τροποποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.

Ο θυμός σχετίζεται με την απόκριση “μάχης, φυγής ή παγώματος” του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και προετοιμάζει τους ανθρώπους να “πολεμήσουν”. Αλλά η μάχη δε σημαίνει απαραίτητα να μπεις στον αγώνα ρίχνοντας γροθιές! Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να παρακινήσει, μεμονωμένα, ανθρώπους, αλλά και ολόκληρες κοινότητες να διαμαρτυρηθούν έναντι υφιστάμενων αδικίων, ωθώντας σε αλλαγές στους νόμους ή επιβάλλοντας νέους κανόνες συμπεριφοράς.

Φυσικά, ο θυμός – πολύ εύκολα ή συχνά – μπορεί να κινητοποιείται με τρόπους που τελικά υπονομεύουν τις σχέσεις και είναι επιβλαβείς για τους ίδιους τους οργανισμούς μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, η παρατεταμένη απελευθέρωση των ορμονών του στρες – που συνοδεύουν το θυμό – μπορεί να καταστρέψει τους νευρώνες σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κρίση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εάν, λοιπόν, αναρωτιέστε: “πώς μπορείτε να ελέγξετε τον θυμό σας”, ίσως, όσα ακολουθούν σας φανούν χρήσιμα.

Όλοι μας γνωρίζουμε, λίγο ή περισσότερο, το συναίσθημα του θυμού. Κι ενώ συχνά μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι, εάν εκφράσουμε το θυμό μας, ο τελευταίος πρόκειται να διαλυθεί, μόνο και μόνο επειδή “εξαπολύεται”, στην πραγματικότητα, αυτό το ξέσπασμα οργής μπορεί να ενισχύσει και να εμβαθύνει τη βιούμενη εμπειρία του συναισθήματος.

Όπως όλα τα συναισθήματα, ο θυμός πρέπει να παρακολουθείται διαμέσου της αυτογνωσίας, ώστε να μην “εκραγεί” σε εχθρική, επιθετική ή ακόμη και βίαιη συμπεριφορά προς τον εαυτό μας ή τους άλλους. Εάν νιώθετε ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, η διαχείρισή του οποίου σας προκαλεί αμηχανία και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας με τον εαυτό σας ή τους άλλους, έχετε στο νου σας πως υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για τη διαχείριση του θυμού, ενώ το θεραπευτικό πλαίσιο μπορεί να είναι, επίσης, ένας ασφαλής χώρος για να εκφράσετε το θυμό σας και ό,τι σας απασχολεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβουλή να είστε mindful την ώρα που εργάζεστε είναι η καλύτερη που έχουμε ακούσει

Τα θετικά των αρνητικών συναισθημάτων

Κατανόησε τον θυμό σου και απέφυγε τον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η αλκαλική διατροφή και πώς επηρεάζει την υγεία;

Αλκαλική διατροφή: Τα οφέλη αυτής της δίαιτας σχετίζονται κυρίως με την αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Όπως με κάθε πρόγραμμα διατροφής, η ισορροπία και η ποικιλία είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή.

Τα οφέλη της σιωπής στην ευεξία μας

Συνολικά, η σιωπή δεν είναι έλλειψη, αλλά δύναμη. Είναι ένα εργαλείο ευεξίας που όλοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε περισσότερη γαλήνη και πληρότητα στη ζωή μας.

Φροντίδα σώματος εγκυμοσύνη: Όλα τα απαραίτητα βήματα αναλυτικά

Φροντίδα σώματος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών σωματικών και ορμονικών αλλαγών, και η φροντίδα του σώματος είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δέρμα και το σώμα

Μαγειρική: Οι μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων;

Μαγειρική: Ορισμένες τεχνικές, όπως το βράσιμο και το τηγάνισμα, οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, ενώ άλλες, όπως το μαγείρεμα στον ατμό και το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούν να διατηρήσουν πολύτιμα συστατικά των τροφίμων.

Close Icon