Αυτοφροντίδα

Αυτοφροντίδα Ψυχολογία: Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα Ψυχολογία: Μιλήστε όμορφα στον εαυτό σας

Αυτοφροντίδα Ψυχολογία: Τα άτομα που κάνουν θετική συζήτηση με τον εαυτό του μπορεί να έχουν ψυχικές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να επιλύουν προβλήματα, να σκέφτονται διαφορετικά και να είναι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών ή προκλήσεων, καθώς επίσης να υποφέρουν λιγότερο από άγχος και στες.

Η αυτοσυζήτηση είναι ο εσωτερικός σας διάλογος. Επηρεάζεται από το υποσυνείδητο μυαλό και αποκαλύπτει τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις ερωτήσεις και τις ιδέες σας. Η αυτοσυζήτηση μπορεί να είναι τόσο αρνητική όσο και θετική. Μπορεί να είναι ενθαρρυντική και μπορεί να είναι ενοχλητική. Μεγάλο μέρος της αυτοσυζήτησης εξαρτάται από την προσωπικότητά σας. Εάν είστε αισιόδοξος, η αυτοσυζήτηση μπορεί να είναι πιο ελπιδοφόρα και θετική. Το αντίθετο ισχύει γενικά αν τείνετε να είστε απαισιόδοξοι.

Η θετική σκέψη και η αισιοδοξία μπορούν να είναι αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης του άγχους. Πράγματι, έχοντας μια πιο θετική προοπτική για τη ζωή μπορεί να σας προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Εάν πιστεύετε ότι η αυτοσυνομιλία σας είναι πολύ αρνητική ή εάν θέλετε να υπογραμμίσετε τη θετική αυτοσυζήτηση, μπορείτε να μάθετε να αλλάξετε αυτόν τον εσωτερικό διάλογο. Μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο θετικός άνθρωπος και μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Η θετική αυτοσυζήτηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σας και τη γενική ευημερία. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η αυτοσυζήτηση μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές με την απόδοση τους. Μπορεί να τους βοηθήσει με την αντοχή ή τη δύναμη. Επιπλέον, η θετική αυτο-συζήτηση και μια πιο αισιόδοξη προοπτική μπορούν να έχουν άλλα οφέλη για την υγεία, όπως: αυξημένη ζωτικότητα, μεγαλύτερη ικανοποίηση ζωής, βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία, μειωμένο πόνο, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καλύτερη σωματική ευεξία, μειωμένος κίνδυνος θανάτου, λιγότερο άγχος και αγωνία.

Προτού μπορέσετε να μάθετε να ασκείτε περισσότερη θετική αυτοσυζήτηση, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την αρνητική σκέψη. Αυτός ο τύπος σκέψης και αυτοομιλίας εντάσσεται γενικά σε τέσσερις κατηγορίες:

Εξατομίκευση

Κατηγορείτε τον εαυτό σας για τα πάντα.

Διόγκωση

Εστιάζετε στις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης, αγνοώντας οποιοδήποτε θετικό.

Καταστροφολογία

Περιμένετε τα χειρότερα και σπάνια αφήνετε τη λογική να σας πείσει διαφορετικά.

Πόλωση

Βλέπετε τον κόσμο ασπρόμαυρο, ή καλό και κακό, χωρίς ενδιάμεσες καταστάσεις.

Όταν αρχίζετε να αναγνωρίζετε τους τύπους αρνητικής σκέψης, μπορείτε να εργαστείτε για να τους μετατρέψετε σε θετική σκέψη. Αυτή η εργασία απαιτεί εξάσκηση και χρόνο και δεν αναπτύσσεται εν μία νυκτί. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να γίνει. Μια μελέτη του 2012 δείχνει ότι ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να διορθώνουν την αρνητική αυτοσυζήτηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως να αγαπήσετε τον εαυτό σας φέτος του Αγίου Βαλεντίνου

Ποιος ψυχολογικός παράγοντας προβλέπει την ευτυχία

Η λειτουργία του συναισθήματος του "κοινωνικού πόνου" στην εποχή της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

Αθλητισμός: Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Καιρός να κόψετε το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι μία πολύ δύσκολη για να κοπεί συνήθεια. Εκτός από την εξάρτηση που ξεκάθαρα προκαλεί η νικοτίνη, υπάρχει και το συνήθειο της κίνησης του χεριού ή για τους πιο φανατικούς, του στριψίματος του τσιγάρου, που δύσκολα κόβεται. Οπότε πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι που δυσκολεύεστε.

Αναδείξτε τα αρώματα του χειμώνα μέσα από αρμονικούς DIY συνδυασμούς

Ποτ πουρί: Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει σαν σπιτική μηλόπιτα φούρνου, καφετέρια ή φρέσκια ανοιξιάτικη μέρα. Απλώς ρίξτε μερικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να αναζωπυρωθούν τα αρώματα.

Φροντίζοντας το σώμα μας στην ινομυαλγία

Ινομυαλγία αυτοφροντίδα: Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά βιώνουν πόνο που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά εντοπίζεται πιο έντονα στον αυχένα, στους αγκώνες, στους ώμους, στα γόνατα και στους γλουτούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης, της μειωμένης συγκέντρωσης και των πονοκεφάλων.

Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτοφροντίδα: Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, όλη τους τη ζωή. Η κατάσταση αυτή ρίχνει την ψυχολογία μας, έχει κακό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φυσικά, αναπόφευκτα, επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά μας.

Πώς να σταματήσετε να τρώτε συναισθηματικά

Συναισθηματική διατροφή: Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις που πυροδοτούν την συναισθηματική διατροφή στη ζωή σας. Η τήρηση ημερολογίου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταστάσεων όπου κάποιος είναι πιο πιθανό να φάει λόγω συναισθηματικής παρά σωματικής πείνας. Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς σας είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε εικόνα για τις διατροφικές σας συνήθειες.

"Στιγμές" ευτυχίας με αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια Ευτυχία: Yπάρχουν αιθέρια έλαια που προάγουν την ευτυχία. Αυτά τα έλαια επηρεάζουν το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου - το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τα κίνητρα, τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την όσφρηση. Αυτά τα αιθέρια έλαια είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους και της αυτοαμφισβήτησης.