Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Ακόμη και μικρή καθημερινή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ακόμη και μικρή καθημερινή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

 Οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας υπολείπονταν των συνιστώμενων οδηγιών εξακολουθούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.

Ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ενός ατόμου σε σύγκριση με το να είναι ένας πλήρης καναπές, δείχνει μια νέα επισκόπηση. Οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας υπολείπονταν των συνιστώμενων κατευθυντήριων οδηγιών εξακολουθούσαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν, αναφέρουν ερευνητές. Σε σύγκριση με τη μη άσκηση, η υψηλότερη «ιδανική» ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ακόμη και η δραστηριότητα «κάτω από τον στόχο» εξακολουθεί να μειώνει τον κίνδυνο κατά 18%, δείχνουν τα αποτελέσματα. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, όλα τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο μπορούν να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη του εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων που σήμερα θεωρούνται χαμηλά ή ανεπαρκή», δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής τον ανώτερο ερευνητή Raffaele Ornello, μεταδιδακτορικό ερευνητή εφαρμοσμένων κλινικών επιστημών και βιοτεχνολογίας. στο Πανεπιστήμιο της L’Aquila στην Ιταλία.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα», κατέληξαν οι ερευνητές. Για την εργασία τους, η ομάδα συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 15 προηγούμενων μελετών σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 752.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία, κατά μέσο όρο. Συνολικά, τα μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που έπεσαν κάτω από τα συνιστώμενα επίπεδα εξακολουθούν να μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ 27% και 29%, σε σύγκριση με τη μη άσκηση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία, είπαν οι ερευνητές. Ουσιαστικά, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από όποια φυσική δραστηριότητα μπορεί να διαχειριστεί στον ελεύθερο χρόνο του. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Μαρτίου στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry. Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν 150 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά ή περισσότερο έντονης δραστηριότητας, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου.

Παραδείγματα δραστηριότητας μέτριας έντασης περιλαμβάνουν:

 • γρήγορο περπάτημα,
 • αερόμπικ στο νερό,
 • χορό στην αίθουσα χορού,
 • κηπουρική,
 • διπλό τένις,
 • και περιστασιακή ποδηλασία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

 

Η δραστηριότητα έντονης έντασης περιλαμβάνει:

 • τρέξιμο,
 • γύρους κολύμβησης,
 • σχοινάκι,
 • γρήγορη ποδηλασία,
 • και βαριά εργασία στην αυλή με φτυάρι ή σκαπάνη, λέει η AHA.

«Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με μια βασική αρχή των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2020 που βασίζονται σε στοιχεία για τη σωματική δραστηριότητα, δηλαδή ότι κάποια σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία», έγραψαν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείς να πάθεις έμφραγμα ενώ τρέχεις;

Πώς μπορείτε να γίνετε πρωινοί τύποι;

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οσφυαλγία: Ένας επίμονος πόνος στη μέση που διαρκεί μέχρι και χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να προσέξετε στα απωθητικά κουνουπιών;

Εντομοαπωθητικά: Όταν ένα κουνούπι σας δαγκώνει, τρυπάει το δέρμα χρησιμοποιώντας ένα στοματικό εξάρτημα που ονομάζεται προβοσκίδα για να απορροφήσει αίμα.

Σιέστα: Πόσο ωφέλιμη είναι η ανάπαυση του μεσημεριού για την υγεία;

Σιέστα: Η ενσωμάτωση της σιέστα στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και βελτίωση της διάθεσης έως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και αυξημένη παραγωγικότητα.

Τι να κάνετε για να καταφέρετε να ξεχαστείτε;

Ανησυχία μυαλό: Η ανησυχία μπορεί να είναι ένα επίμονο και εξαντλητικό μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του ψυχικού φόρτου

Ποια είναι τα οφέλη της ρεφλεξολογίας;

Ρεφλεξολογία οφέλη: Η Ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική θεραπεία που περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια ή τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του σώματος.

Close Icon