Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:”Γαύρος στο φούρνο”με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας:”Γαύρος στο φούρνο”με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

 

Η γευστική αυτή συνταγή απόλαυσης του γαύρου είναι πολύ απλή και αξίζει να την καθιερώσουμε καθημερινά και πέρα από τη δίαιτα. Είναι πολύ εύκολη ακόμη και για ανθρώπους που δεν τους αρέσει να μαγειρεύουν ψάρι καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Προετοιμασία : 10 λεπτά

Μαγείρεμα : 20 – 25 λεπτά

Υλικά για 4 Μερίδες

  • ½ κιλό γαύρο καθαρισμένο
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ρίγανη
  • Πιπέρι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο

 Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το γαύρο. Τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

2. Λαδώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε το γαύρο ακτινωτά (ή ακολουθώντας το σχήμα του ταψιού)

3. Στρώνουμε πάνω από το γαύρο τις φέτες λεμονιού, μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, μαϊντανό και ολοκληρώνουμε με το ελαιόλαδο.

4. Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200οC. Αν χρειαστεί στην πορεία του ψησίματος προσθέτουμε λίγο νερό.

Διατροφικό σχόλιο: Μπορεί ο γαύρος να είναι μικρό ψάρι, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό: πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας για δυνατούς μύες, ω-3 λιπαρά για γερή καρδιά και ασβέστιο για δυνατά οστά. Ο συνδυασμός του με τα μυρωδικά, το λεμόνι και το ελαιόλαδο παρέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC από ουσίες όπως οι βιταμίνες C και Ε, αλλά και τα φλαβονοειδή, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.454

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 61.3%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε όλα τα βιβλιοπωλεία, Αθήνα 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλόπιτα με άσπρο γλάσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Γιορτινή Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιορτινές τυροκροκέτες με σάλτσα πορτοκάλι για μικρούς και μεγάλους

Tip: Στο μείγμα της πολέντας από το πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας ξερά ή ψιλοκομμένα φρέσκα και ακόμα και μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, πάπρικα, κάρυ, κουρκουμά, κρόκο κ.ά.

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Απολαυστικό μπέργκερ σολομού

Ανοίγεις τα ψωμάκια, τοποθετείς τη δροσερή σάλτσα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπιφτέκι, λίγα πράσινα λαχανικά, λίγη δροσερή σάλτσα, το ψωμάκι και απολαμβάνεις!

Δύο συνταγές για σάντουιτς που θα σας λύσουν τα χέρια

Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.