ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Βακτήρια που παράγουν ισταμίνη “ένοχα” για το χρόνιο άλγος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Βακτήρια που παράγουν ισταμίνη “ένοχα” για το χρόνιο άλγος

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster και το Queen's University ανακάλυψαν έναν βακτηριακό «υπερπαραγωγό» ισταμίνης στο έντερο, που μπορεί να προκαλέσει έξαρση του πόνου σε ορισμένους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Το “ένοχο” βακτήριο είναι το Klebsiella aerogenes, το στέλεχος McMaster-Queen (MQ), που εντοπίστηκε σε έως και 25 τοις εκατό των δειγμάτων μικροχλωρίδας του εντέρου ασθενών με IBS. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα μικροχλωρίδας κοπράνων από ομάδες ασθενών σε Καναδά και ΗΠΑ. «Παρακολουθήσαμε αυτούς τους ασθενείς για αρκετούς μήνες και βρήκαμε υψηλά επίπεδα ισταμίνης στα κόπρανα τη στιγμή που οι ασθενείς ανέφεραν έντονο πόνο και χαμηλή ισταμίνη κοπράνων όταν ήταν χωρίς πόνο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Premysl Bercik, καθηγητής ιατρικής του McMaster’s Michael. G. DeGroote School of Medicine και γαστρεντερολόγος.

Η ερευνητική ομάδα του McMaster-Queen εντόπισε το βακτήριο Klebsiella aerogenes ως τον βασικό παραγωγό ισταμίνης, μελετώντας ποντίκια χωρίς μικρόβια αποικισμένα με μικροχλωρίδα του εντέρου από ασθενείς με IBS. Αποίκησαν επίσης μερικά ποντίκια με μικροχλωρίδα του εντέρου από υγιείς εθελοντές ως ομάδα ελέγχου. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το βακτήριο Klebsiella aerogenes μετατρέπει τη διατροφική ιστιδίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που υπάρχει στη ζωική και φυτική πρωτεΐνη, σε ισταμίνη, έναν γνωστό μεσολαβητή του πόνου.

Στη συνέχεια, η βακτηριακή ισταμίνη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου μέσω του υποδοχέα ισταμίνης-4, ο οποίος έλκει τα ιστιοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα έντερα. Αυτά τα ενεργοποιημένα μαστοκύτταρα παράγουν ακόμη περισσότερη ισταμίνη και άλλους μεσολαβητές που σηματοδοτούν τον πόνο, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. «Τώρα που γνωρίζουμε πώς παράγεται η ισταμίνη στο έντερο, μπορούμε να εντοπίσουμε και να αναπτύξουμε θεραπείες που στοχεύουν τα βακτήρια που παράγουν ισταμίνη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Giada de Palma, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο McMaster.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα ποντίκια που αποικίστηκαν με βακτήρια που παράγουν ισταμίνη τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες, η παραγωγή βακτηριακής ισταμίνης μειώθηκε σημαντικά. Αυτό οφειλόταν στην αλλαγή της βακτηριακής ζύμωσης και της οξύτητας εντός του εντέρου, η οποία ανέστειλε το βακτηριακό ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ισταμίνης. Ο Bercik είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα εξηγούν τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας δίαιτας χαμηλής ζύμωσης που παρατηρείται σε ασθενείς με IBS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας 2022: Αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Πώς συνδέεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με το άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.