Τεχνολογία

Εφαρμογή: Πιο ακριβής από την αξιολόγηση των δειγμάτων κοπράνων από τον ασθενή

Εφαρμογή: Πιο ακριβής από την αξιολόγηση των δειγμάτων κοπράνων από τον ασθενή

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Μια καινοτόμος εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα βρέθηκε ότι είναι εξίσου καλή με τους ειδικούς γαστρεντερολόγους στον χαρακτηρισμό δειγμάτων κοπράνων, σύμφωνα με μελέτη της Cedars-Sinai. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή smartphone ξεπέρασε επίσης τις αναφορές ασθενών που περιέγραφαν τα δείγματα κοπράνων τους. Η αναφορά κοπράνων από ασθενείς, που συνήθως καθοδηγείται από την κλίμακα Bristol Stool Scale, είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τα συμπτώματα για διάγνωση ή για να κρίνουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. “Μερικές φορές οι ασθενείς δεν ξέρουν τι είναι φυσιολογικό ή μη φυσιολογικό όταν προσπαθούν να χαρακτηρίσουν μια κινητικότητα του εντέρου. Αυτή η εφαρμογή αφαιρεί τις εικασίες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και όχι στοιχεία ασθενούς, για να επεξεργαστεί τις εικόνες που λαμβάνονται από το smartphone”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης. Mark Pimentel, MD, εκτελεστικός διευθυντής του Medically Associated Science and Technology Program στο Cedars-Sinai.

“Η εφαρμογή για κινητά παρήγαγε πιο ακριβείς και ολοκληρωμένες περιγραφές δυσκοιλιότητας, διάρροιας και κανονικών κοπράνων από ό,τι θα μπορούσε ένας ασθενής και ήταν συγκρίσιμη με τις αξιολογήσεις δειγμάτων από καλά εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους στη μελέτη”, δήλωσε ο Pimentel, ειδικός στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η μελέτη επικύρωσης δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology και θα παρουσιαστεί στο συνέδριο Digestive Disease Week στο Σαν Ντιέγκο στις 21 Μαΐου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εκπαιδευμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για smartphone που αναπτύχθηκε από τη Dieta Health, απόφοιτη του προγράμματος Cedars-Sinai Accelerator που βοηθά τους επιχειρηματίες να φέρουν στην αγορά τα καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες με IBS που κυριαρχούσε στη διάρροια ή IBS-D να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή AI για να τραβήξουν μια φωτογραφία κάθε κοπράνων για δύο εβδομάδες.

Εκτός από την συνήθως χρησιμοποιούμενη κλίμακα Bristol Stool Scale, η εφαρμογή AI ενσωματώνει επίσης πρόσθετες παραμέτρους ταξινόμησης. Δύο ειδικοί γαστρεντερολόγοι αξιολόγησαν τις εικόνες για να επικυρώσουν την εφαρμογή για κινητά. “Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αφαιρεί την υποκειμενική περιγραφή που μπορεί να είναι μέρος της περιγραφής ενός ασθενούς των δειγμάτων του εντέρου του. Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων”, δήλωσε ο Ali Rezaie, MD, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιατρικός διευθυντής του GI Motility στο Cedars-Sinai.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Καρκίνος πνεύμονα: Kαθυστερεί ο έλεγχος των ομάδων υψηλού κινδύνου

Ενεργοποιήθηκε η αναβαθμισμένη εφαρμογή myΔΥΠΑapp για κινητά

Apps που σχετίζονται με τον γλυκαιμικό έλεγχο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.