Δυσκοιλιότητα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας.

Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας.

Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα σας.

Δοκιμάσατε μια τσίχλα, αλλά δυστυχώς αυτή η μεταλλική γεύση δεν φεύγει με τίποτα.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί αυτό που αισθάνεστε μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες που έχετε υιοθετήσει ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί.

Η γλώσσα στέλνει χιλιάδες πληροφορίες στον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του κατηγοριοποιεί την γεύση σε: γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό.

Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε μια μεταλλική γεύση στο στόμα; Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι 8 συνηθέστερες αιτίες.

  1. Κακή στοματική υγεία

Όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά μπορεί να βιώσουν μια μεταλλική γεύση που οφείλεται σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ή λοίμωξη των δοντιών.

  1. Εγκυμοσύνη

Ένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ότι αλλάζει η γεύση και η οσμή μιας γυναίκας που οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές. Έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχουν αναφέρει μια μεταλλική γεύση, μια αλλαγή στην όρεξη ή/και μια απέχθεια για ορισμένες τροφές.

  1. Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να αλλοιώσουν την γεύση μας και κάποια μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία. Όταν ο οργανισμός μας απορροφά ένα φάρμακο, κάποια συστατικά του απελευθερώνονται στο σάλιο, προκαλώντας τη χαρακτηριστική μεταλλική γεύση.

  1. Άνοια

Όταν ένα μέρος του εγκεφάλου δεν λειτουργεί σωστά όπως συμβαίνει στην άνοια, τότε υπάρχει πιθανότητα αλλοίωση της γεύσης.

  1. Θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου 

Πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου επιδρούν στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Παραδόξως, τα γλυκά φαγητά μπορεί να φαίνεται πως έχουν ξινή γεύση και τα ξινά γλυκιά. Το κρέας ίσως έχει πικρή γεύση, επειδή απελευθερώνονται λευκώματα στο στόμα. Μερικές φορές υπάρχει μία μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα. Επίσης ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε στάδιο χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας έχουν μεταλλική γεύση.

  1. Νεφρική ανεπάρκεια

Κάθε φορά που συσσωρεύονται απόβλητα στο αίμα, μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης και κακοσμία. Μερικοί από όσους πάσχουν από νεφροπάθεια αντιλαμβάνονται πως δεν τους αρέσει πια η γεύση του κρέατος, ή χάνουν βάρος επειδή δεν έχουν πια όρεξη για φαγητό.

  1. Αλλεργίες

Αν έχετε παρατηρήσει ότι τρώτε κάποιες συγκεκριμένες τροφές και ύστερα έχετε μετά μια μεταλλική γεύση, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία που έχετε και δεν το γνωρίζετε.

  1. Βιταμίνες

Υπάρχουν βιταμίνες με βαρέα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ή το χρώμιο που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση της γεύσης. Όπως και να έχει, καλό είναι να αναφέρετε στο γιατρό σας το συγκεκριμένο πρόβλημα στη γεύση σας για να δείτε τι συμβαίνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D πιθανώς υπερεκτιμάται

 Σε νέα μελέτη ιατροί προειδοποιούν για τη βιταμίνη D και πάλι, αλλά όχι ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη». Αντ ‘αυτού, ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούνται πάρα πολλές περιττές εξετάσεις και πάρα πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πολλά χάπια για ένα πρόβλημα που λίγοι αντιμετωπίζουν πραγματικά. Η βιταμίνη D χρήσιμη για γερά οστά και μπορεί να παίξει ρόλο και σε άλλα προβλήματα […]