Δυσκοιλιότητα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D πιθανώς υπερεκτιμάται

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D πιθανώς υπερεκτιμάται

 Σε νέα μελέτη ιατροί προειδοποιούν για τη βιταμίνη D και πάλι, αλλά όχι ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη». Αντ ‘αυτού, ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούνται πάρα πολλές περιττές εξετάσεις και πάρα πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πολλά χάπια για ένα πρόβλημα που λίγοι αντιμετωπίζουν πραγματικά.

Η βιταμίνη D χρήσιμη για γερά οστά και μπορεί να παίξει ρόλο και σε άλλα προβλήματα υγείας, αν και αυτό είναι πολύ λιγότερο βέβαιο. Παρανοήσεις σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D έχουν οδηγήσει σε παρερμηνεία των εξετάσεων αίματος και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη, απ’ ότι  πραγματικά απαιτείται, λένε χαρακτηριστικά ειδικοί στο New England Journal of Medicine. Ερμηνεύοντας τον εργαστηριακό έλεγχο, λιγότερο από το 6% των Αμερικανών ηλικίας 1 έως 70 ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D και μόνο το 13% κινδυνεύει να μην λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D. Αυτό είναι ανησυχητικό, «αλλά αυτά τα επίπεδα ανεπάρκειας δεν αποτελούν πανδημία”, γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να υφίσταται πανδημία έλλειψης βιταμίνης D.

Εξετάσεις αίματος για μέτρηση του επιπέδου της βιταμίνης D δεν συνιστώνται, εκτός αν υπάρχει υποψία προβλήματος όπως απώλεια οστικής πυκνότητας. Στις ΗΠΑ το πλήθος εξετάσεων μέτρησης της βιταμίνης D αυξήθηκε 83 φορές μεταξύ 2000-2010, φτάνοντας τις 8,7 εκατομμύρια μετρήσεις το περασμένο έτος (στοιχίζοντας $ 40 ανά μέτρηση). Είναι η πέμπτη πιο κοινή εργαστηριακή μέτρηση, ακολουθώντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και προηγούμενη της μέτρησης σακχάρου στο αίμα, του ελέγχου για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. «Δεν είμαι σίγουρος για το πότε έγινε δημοφιλές να ελέγχονται άπαντες για ανεπάρκεια βιταμίνης D,”» αλλά οι ασθενείς συχνά ρωτούν για αυτό, δήλωσε ο Δρ Kenny Lin, από το Πανεπιστήμιο Georgetown. Η χρήση βιταμίνης D σε μορφή χαπιού αυξήθηκε επίσης, από το 5 % των Αμερικανών το 1999 σε 19 % το 2012.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλές εργασίες που υποδείκνυαν βλάβη από πολύ λίγη «βιταμίνη του ήλιου», όπως ονομάζεται επειδή το δέρμα μας κάνει παράγει βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο. Είναι δύσκολο να λάβει κανείς αρκετή βιταμίνη D το χειμώνα ή από διαιτητικές πηγές όπως το γάλα και τα λιπαρά ψάρια, αν και πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και οι ετικέτες συσκευασίας στα τυποποιημένα προϊόντα σύντομα θα πρέπει να φέρουν τις εν λόγω πληροφορίες. Πάρα πολύ βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, δυσκοιλιότητα, νεφρολιθίαση, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και άλλα προβλήματα. Έχει υπολογισθεί ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D ημερησίως, και 600 μονάδες για άτομα άνω των 70, είτε από τη διατροφή είτε από συμπληρώματα διατροφής, λέει η Δρ Joann Manson του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης. «Παραλείψετε το τεστ αίματος αν δεν έχετε ειδικούς παράγοντες κινδύνου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα.  Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα. Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν: -Κοιλιακή δυσφορία -Συχνές κινήσεις του εντέρου -Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]