Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Δυσκοιλιότητα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Υπάρχουν κάποια τρόφιμα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας όταν πάσχουμε από δυσκολοιότητα. 

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ιατρικώς ως λιγότερες από τρεις κενώσεις του εντέρου την εβδομάδα και η σοβαρή δυσκοιλιότητα ως λιγότερες από μία κένωση την εβδομάδα.

Μερικά από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:
-Κοιλιακή δυσφορία
-Συχνές κινήσεις του εντέρου
-Δυσκολία κατά την κένωση του εντέρου
-Σκληρά ή μικρά κόπρανα
-Αιμορραγία από το ορθό ή/και πρωκτικές μικροσχισμές που προκαλούνται από τα σκληρά κόπρανα και την πίεση κατά την κένωση του εντέρου

Υπάρχουν πολλές αιτίες της δυσκοιλιότητας συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της διατροφής που είναι ανεπαρκής σε ίνες, της κατάχρησης καθαρτικών, των ορμονικών διαταραχών και ορισμένων παθήσεων από άλλα μέρη του σώματος που επηρεάζουν επίσης την εντερική λειτουργία.

Μία από τις αιτίες, λοιπόν, είναι η κακή διατροφή. Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να μην έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας:

1. Σοκολάτα
Η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται ειδικά από τους ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αλλά πιστεύεται ότι η μεγάλη ποσότητα του λίπους στη σοκολάτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Θεωρείται ότι επιβραδύνει τις μυϊκές συσπάσεις και ως εκ τούτου και τη μετακίνηση των τροφών μέσω του εντέρου.

2. Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Σε μεγάλες ποσότητες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, μπορεί να φέρουν δυσκοιλιότητα σε πολλούς ανθρώπους. Είναι άγνωστο αν είναι τα ίδια τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ή αν είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, που το προκαλεί αυτό. Ωστόσο, η λακτόζη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή αερίων και φούσκωμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα αν είστε επιρρεπείς στην δυσκοιλιότητα.

3. Κόκκινο Κρέας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην τρώτε πολύ κόκκινο κρέας. Ένας από αυτούς είναι ότι η κατανάλωση μιας μεγάλης μερίδας κόκκινου κρέατος μπορεί να σας φέρει δυσκοιλιότητα. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το πεπτικό σύστημα να το επεξεργαστεί. Περιέχει επίσης σκληρές ίνες πρωτεϊνών που μπορεί να είναι δύσκολο για το στομάχι σας να τις αφομοιώσει.

4. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι ένα… αίνιγμα, όταν πρόκειται για τα τροφές που φέρνουν δυσκοιλιότητα. Είναι θέμα χρόνου: οι άγουρες μπανάνες μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, αλλά οι ώριμες μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Οι άγουρες μπανάνες προκαλούν δυσκοιλιότητα, επειδή εξακολουθούν να έχουν πολύ άμυλο, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα να το αφομοιώσει. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης πηκτίνη (φυτικές ίνες) που αντλεί νερό από τα έντερα και αφυδατώνει τα κόπρανα, τα οποία έτσι γίνονται πιο σκληρά.

5. Καφεΐνη
Όπως και οι μπανάνες, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει είτε υπέρ, είτε κατά της δυσκοιλιότητας. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να φέρει περισσότερη “ενεργητικότητα” στο έντερο. Αλλά εάν είστε ήδη αφυδατωμένοι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καφεΐνη στον καφέ, στο μαύρο τσάι, ή την σοκολάτα θα σας κάνει ακόμα πιο δυσκοίλιους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Πως θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσγευσία – 8 πιθανές αιτίες

Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας. Έχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας. Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα […]

Αντιμετωπίστε άμεσα και με φυσικό τρόπο την σπαστική κολίτιδα

  Ενοχλήσεις και πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή, όπως λέγεται αλλιώς, τοσύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πρόκειται, για μια καλοήθη λειτουργική διαταραχή του εντέρου, η οποία ταλαιπωρεί περίπου το 20% των ενηλίκων παγκοσμίως και εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η σπαστική κολίτιδα […]

Σπιτικά γιατροσόφια κατά της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό γαστρεντερικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, υπάρχουν όμως κάποια  γιατροσόφια που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματά της. Χαρακτηρίζεται από τη μικρή συχνότητα κενώσεων –λιγότερες από τρεις την εβδομάδα– ή τη δυσκολία κατά τις κενώσεις. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, συνοδεύεται συχνά από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ο πόνος στην περιοχή […]

Δυσκοιλιότητα και ευερέθιστο έντερο: Πώς συνδέονται;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα, το οποίο πολλές φορές, δύναται να προκληθεί από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Tι ακριβώς είναι το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», πώς εκδηλώνεται και ποιες θεραπείες συνιστούν οι ειδικοί; Yπάρχουν εναλλακτικές λύσεις; Ποιες τροφές θεωρούνται «ύποπτες»; Eνημερωθείτε για μια ασθένεια που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες! Σχεδόν όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει […]

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι το άγχος σας έχει καταβάλλει

  Η καθημερινή πίεση λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων δημιουργεί ένα διαρκές άγχος που μας κάνει πολλές φορές να βγαίνουμε εκτός ορίων. Πως θα καταλάβετε ότι η κούρασή σας δεν είναι μόνο σωματική αλλά έχετε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το στρες; Τα παρακάτω σημάδια είναι τα πιο συχνά. 1. Είστε μονίμως […]

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστηριακά έντερα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν στο εργαστήριο ιστούς ανθρωπίνου εντέρου με λειτουργικά νεύρα, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Το εργαστηριακό μίνι-έντερο, ένας από τους πιο πολύπλοκους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί ποτέ εργαστηριακά, είναι σχεδόν όμοιο με το πραγματικό έντερο. Πρόκειται για ένα ακόμη επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργεί […]

Γάλα αμυγδάλου: ο άγνωστος υγιεινός μας σύμμαχος

Το γάλα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό. Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη […]

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D πιθανώς υπερεκτιμάται

 Σε νέα μελέτη ιατροί προειδοποιούν για τη βιταμίνη D και πάλι, αλλά όχι ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη». Αντ ‘αυτού, ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούνται πάρα πολλές περιττές εξετάσεις και πάρα πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν πολλά χάπια για ένα πρόβλημα που λίγοι αντιμετωπίζουν πραγματικά. Η βιταμίνη D χρήσιμη για γερά οστά και μπορεί να παίξει ρόλο και σε άλλα προβλήματα […]