Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον εθισμό στο πορνό

Σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον εθισμό στο πορνό

Σεξ: Ο εθισμός στην πορνογραφία αναφέρεται σε ένα άτομο που εξαρτάται συναισθηματικά από την πορνογραφία στο σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, τις σχέσεις και την ικανότητά του να λειτουργεί.

Αυτός ο τύπος εθισμού μπορεί να είναι αρκετά κοινός. Μερικοί γιατροί θεωρούν ότι ο εθισμός στο πορνό είναι μια υπερσεξουαλική διαταραχή – ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως ο υπερβολικός αυνανισμός.

Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι ο επιπολασμός αυτών των διαταραχών μπορεί να είναι περίπου 3-6%. Ωστόσο, τα ποσοστά ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν λόγω έλλειψης επίσημης κατάταξης. Ο εθισμός στο πορνό παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι δεν είναι καθόλου πραγματική κατάσταση.

Τι είναι ο εθισμός;

Ένας εθισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα έντονο ενδιαφέρον για κάτι. Είναι μια ιατρική κατάσταση που αλλάζει τον εγκέφαλο και το σώμα και προκαλεί το άτομο να αισθάνεται υποχρεωμένο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια ουσία ή να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα, ακόμη και αν όταν το κάνει μπορεί να του προκαλέσει βλάβη. Οι περισσότερες έρευνες για τον εθισμό υποδηλώνουν ότι ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με κίνητρα και ανταμοιβή.

Συγκεκριμένα, ο εθισμός μεταβάλλει το σύστημα ντοπαμίνης του σώματος. Όταν ένα άτομο με εθισμό χρησιμοποιεί αρχικά την ουσία ή ασχολείται με τη συμπεριφορά, λαμβάνει γρήγορα πολύ ντοπαμίνη, προκαλώντας συναισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα τους μπορεί να παράγει λιγότερη ντοπαμίνη και να βασίζεται στην ουσία ή τη συμπεριφορά για να αισθανθεί την ύπαρξή της. Το σεξ μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική συμπεριφορά, όσον αφορά τη ντοπαμίνη. Η χρήση πορνογραφίας μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σύστημα ντοπαμίνης, ενδεχομένως οδηγώντας σε εθισμό.

Ο εθισμός επηρεάζει και άλλες πτυχές του εγκεφάλου, αλλάζοντας σταθερά και καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για το άτομο να αποφύγει την εθιστική ουσία ή τη συμπεριφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος του σεξ και της αγάπης στις ερωτικές σχέσεις

Η σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία

Αυτοί είναι οι διαφορετικοί τύποι σεξουαλικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Αποχή από το σεξ: Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.