Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλικός Προσανατολισμός: Οι βασικοί τύποι

Σεξουαλικός Προσανατολισμός: Οι βασικοί τύποι

Σεξουαλικός Προσανατολισμός: Η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι ρευστή και αλλάζει σε διαφορετικές καταστάσεις για ορισμένους και με την πάροδο των ετών για άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε τη σεξουαλική και ρομαντική έλξη και το ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις σας σχετικά με τις σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις. Ποιος είναι ο σεξουαλικός ή ρομαντικός σύντροφός σας σε μια δεδομένη στιγμή στο χρόνο δεν καθορίζει απαραίτητα το ποιοι είστε. Η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι ρευστή – αλλάζει σε διαφορετικές καταστάσεις για ορισμένους και με την πάροδο των ετών για άλλους.

Αφυλος

Η σεξουαλική ταυτότητα ή προσανατολισμός περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν σεξουαλική έλξη σε άλλους οποιουδήποτε φύλου. Μερικοί άνθρωποι που είναι ασεξουαλικοί βιώνουν ρομαντική έλξη σε άτομα ενός ή πολλαπλών φύλων.

Αμφιφυλόφιλος

Ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει εκείνους που βιώνουν σεξουαλικά, ρομαντικά ή συναισθηματικά με άτομα άνω των ενός φύλου. Επίσης αναφέρεται ως «bi», αμφιφυλόφιλος συνήθως περιλαμβάνει άτομα που προσελκύονται από μια ποικιλία ανθρώπων, με φύλα που είναι παρόμοια και διαφορετικά από τα δικά τους.

Γκέι

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου. Ορισμένες γυναίκες που ταυτίζονται με ομοφυλόφιλους προτιμούν τον όρο λεσβίες, ενώ άλλες προτιμούν τον γκέι. Είναι επίσης καλύτερο να ρωτήσετε ποια λέξη ή όρο χρησιμοποιεί κάποιος για να περιγράψει τον εαυτό του. Οι τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας ανέφεραν προηγουμένως αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως ομοφυλόφιλο. Ο ομοφυλόφιλος θεωρείται πλέον ως ξεπερασμένος και προσβλητικός όρος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αναφορά σε άτομα LGBTQIA +.

Ετερόφυλος

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε άτομα του “αντίθετου” φύλου (π.χ. άντρας έναντι γυναίκας, άντρας έναντι γυναίκας) ή διαφορετικό φύλο. Τόσο τα cisgender όσο και τα transgender μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλα. 

Λεσβία

Μια γυναίκα ή ένα πρόσωπο που ταυτίζεται με γυναίκα που βιώνει σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου. Ορισμένες γυναίκες που είναι λεσβίες μπορούν επίσης να αναφέρονται ως γκέι ή queer, ενώ άλλες προτιμούν την ετικέτα lesbian.

Πανσεξουαλικός

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που μπορούν να βιώσουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο, το φύλο ή τη σεξουαλικότητά του.

Queer

Ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει άτομα που δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλα. Ο όρος queer (το Q στο LBGTQIA +), αναγνωρίζει ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα σε αντίθεση με μια συλλογή ανεξάρτητων και αμοιβαία αποκλειστικών κατηγοριών. Η χρήση της λέξης queer ανοίγει επιλογές πέρα ​​από λεσβίες, γκέι και αμφιφυλόφιλους σε άτομα που δεν ταιριάζουν σωστά σε αυτές τις κατηγορίες ή προτιμούν μια κατηγορία που δεν εξαρτάται από το φύλο και το φύλο. Ενώ αυτός ο όρος είχε κάποτε αρνητικές και υποτιμητικές υπονοήσεις, το queer εμφανίστηκε ξανά ως ένας κοινός και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος για τα άτομα LGBTQIA + να αναφέρονται στον εαυτό τους και στην κοινότητά τους. Παρά την αυξανόμενη χρήση του, ορισμένα άτομα εξακολουθούν να έχουν αρνητικές συσχετίσεις με τη λέξη queer και δεν θέλουν να αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Το Queer, όπως όλοι οι όροι που περιγράφουν τη σεξουαλικότητα, πρέπει να χρησιμοποιείται με ευαισθησία και σεβασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το σεξ μετά την παράλυση ή με σπαστικότητα

Λόγοι που η γυναικεία λίμπιντο επηρεάζεται λιγότερο από την εμμηνόπαυση

Το πορνό τείνει να αντικαταστήσει την σεξουαλική εκπαίδευση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος.

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Sex tips για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Σεξ: Οι γυναίκες έχουν εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αυτό, σε συνδυασμό με αρκετά μπερδεμένα μηνύματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα που πήραν από την παιδική τους ηλικία, τις κάνει να μην απελευθερώνουν όλο το πάθος τους.

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Εάν βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό, με τον οποίον θα νιώθετε αρκετά άνετοι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Εφόσον βεβαιωθείτε πως αιτία του άγχους που βιώνετε σχετικά με το σεξ δεν είναι κάποιο ορισμένο ιατρικό ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες προσεγγίσεις που έχουμε συλλέξει για εσάς για να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην υγιή και απολαυστική ζωή του έρωτα.

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών;

Κάπνισμα και σεξ: Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση ενός άνδρα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για μετρίου και σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.