Σεξουαλική Υγεία

Σεξ: Πώς οι Baby Boomers διατηρούν τη σεξουαλική τους ζωή

Σεξ: Πώς οι Baby Boomers διατηρούν τη σεξουαλική τους ζωή

Σεξ: Κάποτε το σεξ μετά τα 60 ήταν σπάνιο. Οι άνθρωποι υπέφεραν από περισσότερα προβλήματα υγείας τότε και πέθαιναν πολύ νωρίτερα από ό, τι σήμερα.

Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να γερνούν μαζί τείνουν να είναι σύντροφοι και όχι εραστές.

Ωστόσο, οι ιατρικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα μας κάνουν να είμαστε πιο υγιείς και να ζούμε πολύ περισσότερο, έτσι ώστε τα 60 να είναι τα νέα 50, αν όχι ακόμη και τα νέα 40. Καθώς τα χρόνια περνούν και η γενιά των Baby Boomers μεγαλώνει, πολλοί θεωρούν ότι η σωματική επαφή με το σύντροφό τους εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πτυχή στον έγγαμο βίο τους – και έχουν και την αντοχή γι’ αυτό.

Ωστόσο, το σεξ γίνεται πιο προβληματικό καθώς γερνάμε. Η σεξουαλική επιθυμία συχνά εξαφανίζεται μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών. Ομοίως, οι ηλικιωμένοι άνδρες υποφέρουν περισσότερο από στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ξηρότητα ή δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά τη συχνότητα της στενής επαφής, με μερικά να κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ άλλα το κάνουν μία ή δύο φορές το μήνα, αν όχι λιγότερο συχνά. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι παράγοντες στην καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων ζευγαριών καθιστούν πιο πιθανό ότι θα κάνουν σεξ σε μια δεδομένη ημέρα. Αυτό είναι το ερώτημα που διερεύνησαν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Brigham Young Chelom Leavitt και συνεργάτες του σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships.

Γι’ αυτήν τη μελέτη, ο Leavitt και οι συνεργάτες του στρατολόγησαν 191 ζευγάρια «Baby Boomer», όλα στις αρχές της δεκαετίας των εξήντα, για να συμμετάσχουν σε μια μελέτη ημερολογίου δύο εβδομάδων. Κάθε συνεργάτης συμπλήρωνε ξεχωριστά ένα ερωτηματολόγιο με χαρτί και μολύβι κάθε βράδυ πριν από το κρεβάτι για 14 ημέρες. Αυτά τα ερωτηματολόγια ρωτούσαν για ορισμένες πτυχές της καθημερινής έγγαμης ζωής και τη σεξουαλική δραστηριότητα του ζευγαριού.

Είναι ήδη γνωστό ότι η καλή υγεία είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας κανονικής σεξουαλικής ζωής στα τελευταία χρόνια της ζωής μας. Ως εκ τούτου, ο Leavitt και οι συνεργάτες του ακολούθησαν αυτό που είναι γνωστό ως «βιοψυχοκοινωνικό» μοντέλο υγείας. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει ότι η καλή υγεία δεν είναι απλώς ένα φυσικό ή «βιολογικό» ζήτημα. Αντίθετα, περιέχει επίσης πτυχές της υγιούς ψυχολογικής λειτουργίας καθώς και των κοινωνικών σχέσεων. Επιπλέον, αυτές οι τρεις πτυχές της υγείας – βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές – αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η πιθανότητα σεξουαλικής επαφής σε ηλικιωμένους ενήλικες σχετίζεται και με τις τρεις αυτές πτυχές υγείας. Από βιολογική άποψη, ο Leavitt και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ όταν ο σύζυγος αισθάνεται καλά και ξεκούραστος. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι οι «επιδράσεις των αρνητικών γεγονότων» στη ζωή του ή στο γάμο θα μπορούσαν γρήγορα να μειώσουν τη διάθεση για σεξ.

Το πιο σημαντικό από βιολογική άποψη ήταν η καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη διάθεση και τη σεξουαλική επιθυμία, αυτό το εύρημα δεν προκαλεί έκπληξη. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι σωματικά ενεργοί είναι γενικά πιο συντονισμένοι με το σώμα τους και γνωρίζουν περισσότερο τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Είναι ενδιαφέρον ότι μερικοί ερωτηθέντες μετρούν ακόμη και το σεξ ως μέρος της φυσικής τους άσκησης.

Από ψυχολογική άποψη, η θετική διάθεση συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα επιθυμίας για σεξ, ενώ η αρνητική διάθεση συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν ήταν ξεκάθαρο από τα δεδομένα που ήρθαν πρώτα, καλή διάθεση ή σεξ. Σε τελική ανάλυση, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε κάθε έρευνα πριν κοιμηθούν, δείχνοντας το επίπεδο θετικής και αρνητικής διάθεσής τους, καθώς και αν έκαναν σεξ. Θα μπορούσαν να κάνουν σεξ επειδή ήταν σε καλή διάθεση, ή θα μπορούσαν να είναι σε καλή διάθεση επειδή είχαν μόλις κάνει σεξ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοί είναι οι διαφορετικοί τύποι σεξουαλικότητας

Ερωτική επαφή χωρίς ...διείσδυση

Το σεξ μετά την παράλυση ή με σπαστικότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Ευθύνεται και το στρες;

Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και άρα -θεωρητικά τουλάχιστον- θα «έπρεπε» να απολαμβάνουν μια υγιή σεξουαλική ζωή, φέρνει στο φως πιο έντονα από ποτέ τις αιτίες του προβλήματος.

Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα έχει αντιγηραντική δράση

Η υγιής σεξουαλική ζωή, ιδιαίτερα καθώς τα χρόνια περνούν, μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε 5-8 χρόνια νεότεροι από την πραγματική μας ηλικία υποστηρίζει ο ψυχολόγος Δρ. David Weeks από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου.

Sex tips για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Σεξ: Οι γυναίκες έχουν εσωτερικά γεννητικά όργανα. Αυτό, σε συνδυασμό με αρκετά μπερδεμένα μηνύματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα που πήραν από την παιδική τους ηλικία, τις κάνει να μην απελευθερώνουν όλο το πάθος τους.

Ξεπερνώντας το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Εάν βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν ειδικό, με τον οποίον θα νιώθετε αρκετά άνετοι να συζητήσετε για τη σεξουαλική σας ζωή. Εφόσον βεβαιωθείτε πως αιτία του άγχους που βιώνετε σχετικά με το σεξ δεν είναι κάποιο ορισμένο ιατρικό ζήτημα, μπορείτε να δοκιμάστε τις ακόλουθες προσεγγίσεις που έχουμε συλλέξει για εσάς για να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην υγιή και απολαυστική ζωή του έρωτα.

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Αιτίες που συντελούν στο φαινόμενο

Άγχος σεξουαλικής επίδοσης: Το σεξ υποτίθεται πως είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά είναι δύσκολο να το απολαύσετε αν ανησυχείτε συνεχώς για το πόσο καλά κάνετε έρωτα. Εάν θέλετε να επαναφέρετε την ζωντάνια στην ερωτική σας ζωή, μάθετε γιατί μπορεί να βιώνετε άγχος σεξουαλικής επίδοσης και αναζητήστε συμβουλές για να χαλαρώσετε.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών;

Κάπνισμα και σεξ: Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την στύση ενός άνδρα, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα ανεξάρτητα από τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο για μετρίου και σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία.