Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Σεξουαλική Υγεία

Σεξ κάψιμο: Αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια του σεξ

Σεξ κάψιμο: Αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια του σεξ

Σεξ κάψιμο: Το σεξ δεν πρέπει να βλάπτει και εάν αισθανθείτε ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες και να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Η σεξουαλική επαφή συχνά συνδέεται με ευχαρίστηση και οικειότητα, αλλά για ορισμένα άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και αίσθημα καύσου στην οικεία τους περιοχή. Το σεξ δεν πρέπει να βλάπτει και εάν αισθανθείτε ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, είναι απαραίτητο να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες και να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Ας διερευνήσουμε μερικούς πιθανούς λόγους για την αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια του σεξ και πώς να το αποτρέψετε.

1. Ξηρότητα κόλπου

Μια κοινή φυσική αιτία καψίματος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η κολπική ξηρότητα . Η ανεπαρκής λίπανση του κόλπου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως ορμονικές ανισορροπίες, διαφορετικές φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου, εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός, περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση. Ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιαλλεργικά φάρμακα, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά κατά τη διάρκεια του σεξ,  καθώς βοηθούν στη μείωση της τριβής και ενισχύουν την άνεση.

2. Λοιμώξεις

Διάφορες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα καύσου κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι βακτηριακές κολπικές λοιμώξεις, οι μολύνσεις ζύμης και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνοί ένοχοι. Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει κολπικό κάψιμο στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν προστατίτιδα. «Οι μολύνσεις ζύμης χαρακτηρίζονται από φαγούρα, λευκές εκκρίσεις και κάψιμο. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) όπως η τριχομονάδες, η γονόρροια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπικό πόνο», λένε οι ειδικοί. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων.

3. Αλλεργίες και ερεθισμοί

Ειδικοί εξηγούν ότι οι αλλεργίες και ορισμένες ουσίες όπως λιπαντικά, λάτεξ ή ακόμα και σπέρμα μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου. Ορισμένα λιπαντικά που περιέχουν parabens και θειικά άλατα μπορούν επίσης να αλλάξουν το pH του κόλπου, οδηγώντας σε ερεθισμό. Η χρήση λιπαντικών με βάση το νερό χωρίς αρώματα, γεύσεις ή άλλα πρόσθετα μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Τα προφυλακτικά από λατέξ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό και η στροφή σε εναλλακτικά υλικά μπορεί να είναι ευεργετική. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σεξουαλικά παιχνίδια και προϊόντα που είναι συμβατά με το σώμα για να αποφύγετε τον ερεθισμό και τον πόνο.

4. Βουλβοδυνία και κολπισμός

Η βολβοδυνία είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο ή κάψιμο γύρω από την είσοδο του κόλπου λόγω υπερευαίσθητων νευρικών απολήξεων. Συχνά προκαλείται από το άγγιγμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Ο κολπισμός, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ακούσια σύσφιξη και σύσπαση των κολπικών μυών, καθιστώντας τη διείσδυση δύσκολη ή επώδυνη. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους ή του ιστορικού σεξουαλικού τραύματος.

5. Κολπικές κακώσεις

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, ρωγμές ή ρωγμές στον αιδοίο, τον κόλπο ή τον πρωκτό μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Η ανεπαρκής λίπανση πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια κοινή αιτία αυτών των ρωγμών.

Ενώ συνήθως θεραπεύονται μόνα τους, συνιστάται η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για μερικές ημέρες για να επιτραπεί η σωστή θεραπεία. Σπάνιες δερματολογικές παθήσεις όπως ο σκληρός λειχήνας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε συχνές κολπικές ρωγμές, που απαιτούν ιατρική διάγνωση και θεραπεία για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

6. Ψυχολογικά αίτια

Παράγοντες ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το στρες, το άγχος, τα τραύματα του παρελθόντος, τα προβλήματα σχέσεων και η έλλειψη επιθυμίας ή διέγερσης μπορούν όλοι να συμβάλλουν στον πόνο και την ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή. Η αναζήτηση ψυχολογικής συμβουλευτικής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων προβλημάτων και στη βελτίωση της συνολικής σεξουαλικής ευημερίας. Η ανεπαρκής διέγερση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη λίπανση του κόλπου, που οδηγεί σε πόνο, δυσφορία και κάψιμο κατά τη διείσδυση. Η χρήση πρόσθετης λίπανσης όταν χρειάζεται μπορεί να μετριάσει αυτό το πρόβλημα.

Θυμηθείτε, η σεξουαλική επαφή πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Κατανοώντας τις πιθανές αιτίες του καψίματος κατά τη διάρκεια του σεξ και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ευεξία και να διατηρήσουν μια υγιή και ικανοποιητική οικεία ζωή.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες αποτρίχωσης σε ηβική τρίχα;

Μπορεί η κολπική ξηρότητα να οδηγήσει σε στειρότητα;

Είναι κακός για την υγεία σας ο καθημερινός αυνανισμός;

Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της οικειότητας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

HIV: Οι Αμερικανοί που νοσούν ζουν περισσότερο, αλλά οι κρατικές δαπάνες δεν συμβαδίζουν

HIV: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διπλό στίγμα» της ηλικίας και της προκατάληψης κατά του HIV. Έχουν επίσης υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών.

Close Icon