Σεξουαλική Υγεία

Οικειότητα σεξ: Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της οικειότητας;

Οικειότητα σεξ: Πώς να ξεπεράσετε τον φόβο της οικειότητας;

Οικειότητα σεξ: Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος της οικειότητας σε πολλές σχέσεις, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό.

Η κατανόηση του πώς να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο ή να συνεργαστείτε με έναν σύντροφο που έχει αυτόν τον φόβο είναι το κλειδί για να έχετε ικανοποιητικές και ουσιαστικές σχέσεις. Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τρόπους για να ξεπεράσουμε τον φόβο της έναρξης οικειότητας.

Οικειότητα εναντίον σεξ

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια κοινή παρανόηση πριν καταδυθούμε στο να ξεπεράσουμε τον φόβο της οικειότητας. Οικειότητα δεν σημαίνει μόνο σεξ. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος της οικειότητας σε πολλές σχέσεις, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό.

Οικειότητα μπορεί επίσης να σημαίνει:

  • Αγκαλιές
  • Φιλιά
  • Ευάλωτες συνομιλίες
  • Επίλυση συγκρούσεων
  • Ποιοτικός χρόνος μαζί

Οι άνθρωποι βιώνουν οικειότητα στις φιλίες και την οικογενειακή τους δυναμική, όχι μόνο στις ρομαντικές σχέσεις. Ένα άλλο παράδειγμα είναι άτομα που ανήκουν στο ασεξουαλικό φάσμα. Μπορεί να εξακολουθούν να λαχταρούν την οικειότητα και τον ρομαντισμό, ακόμα κι αν δεν θέλουν να κάνουν σεξ, ή να κάνουν σεξ μόνο με ορισμένα άτομα. Ωστόσο, για χάρη αυτού του άρθρου, θα επικεντρωθούμε κυρίως στις ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις.

Τι είναι ο φόβος της οικειότητας;

Ο φόβος της οικειότητας είναι συνήθως ένα υποσυνείδητο μπλοκ που εμποδίζει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν ή να αποδεχτούν την εγγύτητα στις σχέσεις τους. Στις ρομαντικές σχέσεις αυτό μπορεί να μοιάζει με φόβο σωματικής οικειότητας, συναισθηματικής οικειότητας ή και τα δύο.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει το σεξ και να θέλει να το κάνει, αλλά αποφεύγει τις βαθιές συζητήσεις και τις συζητήσεις για τα συναισθήματά του. Από την άλλη πλευρά, κάποιος μπορεί να αισθάνεται άνετα να είναι συναισθηματικά ευάλωτος, αλλά να είναι κλειστός σεξουαλικά και μπορεί επίσης να αποφεύγει την αγκαλιά και άλλες μορφές σωματικής οικειότητας. Αυτοί οι τύποι οικειότητας τείνουν να συμβαδίζουν, και αυτή η συναισθηματική οικειότητα τείνει να αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και το αντίστροφο.

Αυτός ο φόβος εμφανίζεται συνήθως στις πιο στενές σχέσεις σας και σε εκείνες όπου μπορεί να λαχταράτε περισσότερο την οικειότητα, αλλά δεν ξέρετε πώς να την ξεκινήσετε ή να την αποδεχτείτε. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό και να εμποδίσει εσάς και τους αγαπημένους σας να ικανοποιήσετε τις διαπροσωπικές σας ανάγκες.

Τι προκαλεί τον φόβο της οικειότητας;

Οι άνθρωποι είναι περίπλοκοι, όπως και οι σχέσεις τους, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία του φόβου της οικειότητας. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορούν να το εντοπίσουν σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ή θέμα από την παιδική τους ηλικία ή μια προηγούμενη σχέση τους ή να καταλάβουν ότι η τρέχουσα ψυχική τους υγεία επηρεάζει τις σχέσεις τους.

Δεν είναι πάντα τόσο απλό όμως. Ακόμα κι αν γνωρίζετε την αιτία, μπορεί να μην ξέρετε τι να κάνετε για να προχωρήσετε και να την ξεπεράσετε. Ας συζητήσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι αναπτύσσουν φόβο για την οικειότητα.

Στρες και ψυχική υγεία

Το άγχος, είτε είναι από τη δουλειά, ένα μεγάλο γεγονός της ζωής ή η έλλειψη εργαλείων για να χειριστείτε το άγχος της καθημερινής ζωής, όλα μπορούν να επηρεάσουν την οικειότητα στις σχέσεις σας. Φυσικά υπάρχει διαφορά μεταξύ της χαμηλής λίμπιντο και του φόβου της οικειότητας, αλλά μπορεί να υπάρξει διασταύρωση.

Διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν τον εαυτό τους και να επηρεάσουν βαθιά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του άγχους στην πρώιμη ενήλικη ζωή και της κακής ποιότητας σχέσης με τους συντρόφους στο μέλλον.

Τραύμα

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να προέρχονται από τραυματικά γεγονότα που μπορεί να έχει βιώσει κάποιος στο παρελθόν. Ένα τραυματικό γεγονός ή μια περίοδος οποιασδήποτε φύσης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συνδεθείτε με κάποιον στενά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το τραύμα προήλθε από μια διαπροσωπική σχέση όπως με τους γονείς ή έναν προηγούμενο σύντροφο.

Η εμπειρία τραύματος, είτε οδηγεί σε διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται προδομένοι ή να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ή να συνδεθούν με άλλους. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την ανάκτηση από το τραυματικό στρες.

Παλιές εμπειρίες

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει βιώσει ακριβώς τραύμα σε μια σχέση, οι προηγούμενες σχέσεις του μπορεί να επηρεάσουν την τρέχουσα και να τον κάνουν να κρατήσει συναισθηματική απόσταση. Εάν στο παρελθόν σας έκαναν να πιστεύετε ότι οι ανάγκες σας ήταν υπερβολικές ή εάν δεν ένιωθα ότι έχετε χώρο να εκφράσετε άνετα τα συναισθήματά σας, μπορεί να σας εμποδίσει να αισθανθείτε άνετα με την οικειότητα τώρα. Οι προηγούμενες εμπειρίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις. Τα προβλήματα με τους γονείς, τους φροντιστές και τους φίλους μπορούν όλα να επηρεάσουν τις τρέχουσες στενές σχέσεις σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σεξ στη θάλασσα ελλοχεύει κινδύνους;

Τι προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσεις στη σχέση σου με μικρότερο άνδρα;

Πώς μπορείτε να συζητήσετε για το σεξ με τον σύντροφό σας;

Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ευεξία με καινούργιες πρακτικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.