Ψυχική Υγεία

Ψυχοσωματικές Διαταραχές: Σωματοποίηση άγχους

Ψυχοσωματικές Διαταραχές: Σωματοποίηση άγχους

Ψυχοσωματικές Διαταραχές: Σωματοποίηση άγχους . Ένα σωματικό σύμπτωμα, όπως ο μυοσκελετικός πόνος ή ο πονοκέφαλος, μπορεί να επηρεάσει εντελώς την ποιότητα ζωής μας, διότι ακόμα κι αν η αιτία είναι ψυχολογική, ο πόνος είναι πραγματικός.

Κάποια από τα συμπτώματα είναι οικεία σε όλους… Πόνοι στην πλάτη που μόλις μας επιτρέπουν να κινηθούμε ή ακόμα και να εργαστούμε, δυσσφορία στο στομάχι. Τα συμπτώματα σωματοποίησης δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν, ωστόσο, είναι μια κοινή πραγματικότητα σε χιλιάδες ανθρώπους.

Οι ψυχοσωματικές διαταραχές είναι μια κλινική κατάσταση που περιγράφεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-V). Αν και στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο γνωστό στους περισσότερους, υπάρχουν ασθενείς που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για χρόνια λόγω πόνου στο στήθος, που δεν εξαφανίζεται και  συχνά συγχέεται με καρδιακή προσβολή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορά το σωματοποιημένο άγχος. Ωστόσο, το άτομο αναζητά πάντα μια φαρμακευτική αγωγή, ένα αναλγητικό, ένα ραντεβού με τον ειδικό για την ανακούφιση αυτού του πόνου, κι όμως τα συμπτώματα παραμένουν ή γίνονται χειρότερα και σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται νέα.

Η ψυχοσωματική διαταραχή μπορεί να υπονομεύσει την ποιότητα ζωής του ατόμου σε όλους τους τομείς: επαγγελματική, οικογενειακή, ψυχαγωγική. Το κύριο χαρακτηριστικό των ατόμων με συμπτώματα σωματοποίησης είναι ακριβώς ο χρόνος που περνούν προσπαθώντας να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Γενικά, τα κλινικά χαρακτηριστικά για τα οποία μπορεί κανείς να πάει στον γιατρό του για να ζητήσει διάγνωση είναι συνήθως τα ακόλουθα: Γενικά συμπτώματα: απάθεια, κόπωση, δυσκολία στον ύπνο  Μυοσκελετικός: γενικευμένος πόνος, ιδιαίτερα λαιμός και πλάτη. Νευρολογικά: πονοκεφάλους, ζάλη, διαταραχές της όρασης  Γαστρεντερικό: κοιλιακό άλγος και φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα  Καρδιακή διαταραχή: ταχυκαρδία, πόνος στο στήθος, αίσθημα δύσπνοιας

Η έννοια της σωματοποίησης καθεαυτή καθορίζεται από τρία βασικά στοιχεία: Βιωματική διάσταση . Αποτελείται από τα συμπτώματα που βιώνει το άτομο. Γνωστική διάσταση. Αναφέρεται στην ερμηνεία που κάνει ο ασθενής για τα συμπτώματά του. Είναι επαναλαμβανόμενο ότι αυτά τα είδη συμπτωμάτων θεωρούνται κάτι επικίνδυνο. Δεν διστάζουν να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να σκεφτούν το χειρότερο και έτσι να αυξήσουν το δικό τους υποκείμενο άγχος. Η διάσταση της συμπεριφοράς καθορίζεται από αυτήν την επιμονή στη λήψη διάγνωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει το άγχος της μαμάς το έμβρυο

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ψυχική υγεία και γιατί μας επηρεάζει καταλυτικά

Τι πρέπει να προσέχεις στην διατροφή σου αν πάσχεις από γαστρεντερικές διαταραχές

Πνίγεστε από το στρες; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την επιθετικότητα των ασθενών στα ψυχιατρικά ιδρύματα

Έρευνα: Η μελέτη συσχέτισε τις θερμοκρασίες με τη συμπεριφορά των ασθενών. Διαπιστώθηκε μια αύξηση κατά μέσο όρο 15% των περιστατικών επιθετικότητας τις μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Κάνναβη : Τα οφέλη της στην ψυχική υγεία

Κάνναβη :  Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για χρήση κάνναβης, ειδικά κανναβιδιόλης ή CBD για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων ψυχικών παθήσεων αυξήθηκε απότομα τα προηγούμενα χρόνια.

Aντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανδρών στις ΗΠΑ

«Μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη όταν είναι πιο ευερέθιστοι, απομονωμένοι ή αποσυρμένοι. Οι ώρες εργασίας μπορεί να επεκταθούν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ή μπορεί να καταφύγουν στη χρήση αλκοόλ ως μέθοδο διαχείρισής της », εξηγεί ο Δρ Miner.

Η συμβολή της διατροφής στη διαχείριση του άγχους - Διατροφικά Tips

Άγχος Διατροφή: Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία και κόπωση. Αν και οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θεραπεύσουν τα συμπτώματα του άγχους, η συμβολή τους στην διαχείρισή τους και τον περιορισμό είναι σημαντική.

Δώστε χώρο στην έμπευση και το ταλέντο στα μικά κορίτσια καταργώντας τα στερεότυπα

“Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι όλοι έχουν καλύτερη εξέλιξη όταν θεωρούν ότι η σκληρή δουλειά είναι το μυστικό της επιτυχίας. Στις μελέτες μας τα κορίτσια ενδεχομένως να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα μηνύματα που επικεντρώνονται στη «σκληρή δουλειά» - ενδιαφέρονταν εξίσου να παίξουν το παιχνίδι όπως και τα αγόρια. Επομένως, τονίζοντας τη σημασία της σκληρής δουλειάς για την επιτυχία μπορεί να προστατεύσουμε, ακόμη και να προωθήσουμε τα ενδιαφέροντα των μικρών κοριτσιών”.

Τσάκρα : Ενεργοποιήστε την εσωτερική σας ενέργεια

Τσάκρα :  Είναι ένα πολύπλοκο και αρχαίο ενεργειακό σύστημα που προέρχεται από την Ινδία. Αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στις Βέδες, που ήταν αρχαία ιερά κείμενα πνευματικής γνώσης που χρονολογούνται από το 1500 έως το 1000 π.Χ. Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να μελετήσει γι 'αυτά.