Ψυχική Υγεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία σχεδόν πάντα περιστρέφονται γύρω από την ασυμφωνία ή την περιττότητα μιας ψυχολογικής θεραπείας.

Αυτοί οι τύποι μύθων και ψευδών είναι επιβλαβείς και εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζονται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αρκετά ότι όλος αυτός ο συνδυασμός εμπειριών που αποκαλούμε «μυαλό» βρίσκεται στον εγκέφαλο. Και ότι ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο, το οποίο τελικά μπορεί να λειτουργήσει ακατάλληλα, είτε για οργανικούς λόγους είτε επειδή παρουσιάζει παραμόρφωση στις συμβολικές του διαδικασίες. Ο εγκέφαλος δεν είναι απλώς ένα όργανο, αλλά ένας εντυπωσιακός παραγωγός άυλων εμπειριών και επομένως ορισμένες από τις διαδικασίες του δεν αντιμετωπίζονται με ένα χάπι.

Υπάρχουν πολλά ψέματα για τις ψυχοθεραπείες επειδή υπάρχουν εκείνοι που τις υποτιμούν, χωρίς να έχουν περάσει ποτέ από μία από αυτές τις διαδικασίες ή να το έχουν κάνει εφήμερα. Υπάρχουν, επίσης, κινούμενα σχέδια και τα κλισέ που έχουν εξαπλωθεί και που δημιουργούν προκαταλήψεις εναντίον αυτού του τύπου της θεραπείας. Ποιες είναι οι αβάσιμες παρανοήσεις που εξακολουθούν να πιστεύουν πολλοί;  “Ο καλύτερος ψυχολόγος είναι ο Θεός” ή “Δεν πηγαίνω σε ψυχολόγο γιατί έχω φίλους.” Αυτοί οι τύποι φράσεων μας λένε για ένα από τα μεγάλα ψέματα για τις ψυχοθεραπείες: ότι ισοδυναμούν με μια καθημερινή συνομιλία . Αν και η λέξη είναι το θεμελιώδες εργαλείο σχεδόν όλων των ψυχοθεραπειών, ο διάλογος που καθιερώνεται στο πλαίσιο μιας θεραπείας έχει διαφορετικά κίνητρα, προθέσεις και αποτελέσματα από αυτά μιας καθημερινής συνομιλίας. Ο ψυχολόγος βεβαιώνεται ότι συμβαίνει αυτό.

Ένα άλλο από τα ψέματα σχετικά με τις ψυχοθεραπείες είναι ότι απαιτείται ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επαγγελματίας εάν αυτό που ψάχνετε είναι καλή φροντίδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το θεμελιώδες πράγμα για να εργαστεί μια ψυχοθεραπεία είναι η δέσμευση του ασθενούς. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ψυχολόγος που σας μεταχειρίζεται είναι πιστοποιημένος. Προφανώς, εάν έχετε καλές αναφορές για αυτό, μπορεί επίσης να έχετε καλύτερη διάθεση για θεραπεία. Ομοίως, η πληρωμή είναι ένας τρόπος δέσμευσης. Κάνουν ό, τι μπορεί να κάνει ένας καλός φίλος. Οι καλοί μας φίλοι σίγουρα έχουν πάντα την προθυμία και το ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν.

Είναι πολύ πολύτιμο να μας ακούνε και, μερικές φορές, επίσης να μας δίνουν τις απόψεις τους για τα προβλήματα που συζητάμε μαζί τους. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι το αίσθημα της ζεστασιάς και της συντροφιάς που μπορούν να μας δώσουν και άλλο είναι η ικανότητα που μπορεί να έχουν να εντοπίσουν και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ένα συναισθηματικό ή διανοητικό πρόβλημα. Απαιτείται ένα εκπαιδευμένο άτομο που, επιπλέον, δεν εμπλέκεται προσωπικά μαζί μας .

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη : Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια

Η διαταραχή της ψυχικής υγείας ως επίπτωση της νόσου covid-19

Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου

Στοιχεία που δείχνουν ότι μια ερωτική σχέση είναι υγιής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Αν έχετε επαναλαμβανόμενους εφιάλτες που σας ταλαιπωρούν, μιλήστε σε έναν ψυχολόγο. Εκείνος αρχικά θα σας παραπέμψει σε γιατρό για κάποιες γενικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί ο βιολογικός παράγοντας.

Η λειτουργία του φόβου και πως να τον αντιμετωπίσετε

Συναίσθημα Φόβου: Ο φόβος είναι ένα από τα 7 βασικά συναισθήματα  που νιώθουμε μαζί με την χαρά, την θλίψη, την αηδία, τον θυμό, την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του σε εμάς, «συνοδεύεται» είτε από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και έχει και τις «αδερφές» του, τις φοβίες.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.