Ψυχική Υγεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία

Ψυχολόγος online: Φράσεις που έχετε πει ή ακούσει για την ψυχοθεραπεία σχεδόν πάντα περιστρέφονται γύρω από την ασυμφωνία ή την περιττότητα μιας ψυχολογικής θεραπείας.

Αυτοί οι τύποι μύθων και ψευδών είναι επιβλαβείς και εμποδίζουν πολλούς ανθρώπους να λάβουν την επαγγελματική βοήθεια που χρειάζονται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αρκετά ότι όλος αυτός ο συνδυασμός εμπειριών που αποκαλούμε «μυαλό» βρίσκεται στον εγκέφαλο. Και ότι ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο, το οποίο τελικά μπορεί να λειτουργήσει ακατάλληλα, είτε για οργανικούς λόγους είτε επειδή παρουσιάζει παραμόρφωση στις συμβολικές του διαδικασίες. Ο εγκέφαλος δεν είναι απλώς ένα όργανο, αλλά ένας εντυπωσιακός παραγωγός άυλων εμπειριών και επομένως ορισμένες από τις διαδικασίες του δεν αντιμετωπίζονται με ένα χάπι.

Υπάρχουν πολλά ψέματα για τις ψυχοθεραπείες επειδή υπάρχουν εκείνοι που τις υποτιμούν, χωρίς να έχουν περάσει ποτέ από μία από αυτές τις διαδικασίες ή να το έχουν κάνει εφήμερα. Υπάρχουν, επίσης, κινούμενα σχέδια και τα κλισέ που έχουν εξαπλωθεί και που δημιουργούν προκαταλήψεις εναντίον αυτού του τύπου της θεραπείας. Ποιες είναι οι αβάσιμες παρανοήσεις που εξακολουθούν να πιστεύουν πολλοί;  “Ο καλύτερος ψυχολόγος είναι ο Θεός” ή “Δεν πηγαίνω σε ψυχολόγο γιατί έχω φίλους.” Αυτοί οι τύποι φράσεων μας λένε για ένα από τα μεγάλα ψέματα για τις ψυχοθεραπείες: ότι ισοδυναμούν με μια καθημερινή συνομιλία . Αν και η λέξη είναι το θεμελιώδες εργαλείο σχεδόν όλων των ψυχοθεραπειών, ο διάλογος που καθιερώνεται στο πλαίσιο μιας θεραπείας έχει διαφορετικά κίνητρα, προθέσεις και αποτελέσματα από αυτά μιας καθημερινής συνομιλίας. Ο ψυχολόγος βεβαιώνεται ότι συμβαίνει αυτό.

Ένα άλλο από τα ψέματα σχετικά με τις ψυχοθεραπείες είναι ότι απαιτείται ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επαγγελματίας εάν αυτό που ψάχνετε είναι καλή φροντίδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το θεμελιώδες πράγμα για να εργαστεί μια ψυχοθεραπεία είναι η δέσμευση του ασθενούς. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ψυχολόγος που σας μεταχειρίζεται είναι πιστοποιημένος. Προφανώς, εάν έχετε καλές αναφορές για αυτό, μπορεί επίσης να έχετε καλύτερη διάθεση για θεραπεία. Ομοίως, η πληρωμή είναι ένας τρόπος δέσμευσης. Κάνουν ό, τι μπορεί να κάνει ένας καλός φίλος. Οι καλοί μας φίλοι σίγουρα έχουν πάντα την προθυμία και το ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν.

Είναι πολύ πολύτιμο να μας ακούνε και, μερικές φορές, επίσης να μας δίνουν τις απόψεις τους για τα προβλήματα που συζητάμε μαζί τους. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι το αίσθημα της ζεστασιάς και της συντροφιάς που μπορούν να μας δώσουν και άλλο είναι η ικανότητα που μπορεί να έχουν να εντοπίσουν και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε ένα συναισθηματικό ή διανοητικό πρόβλημα. Απαιτείται ένα εκπαιδευμένο άτομο που, επιπλέον, δεν εμπλέκεται προσωπικά μαζί μας .

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη : Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια

Η διαταραχή της ψυχικής υγείας ως επίπτωση της νόσου covid-19

Εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου

Στοιχεία που δείχνουν ότι μια ερωτική σχέση είναι υγιής

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Οι στρεσογόνες περίοδοι τείνουν να συσχετίζονται με λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αν ένας από τους δύο περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του στη δουλειά με πολύ πίεση και προθεσμίες, μειώνεται αυτόματα ο κοινός χρόν

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Υπερβολική σκέψη: Τρεις χειροπιαστές συμβουλές για να το σταματήσεις. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της σκέψης και της εμμονή σε μία κατάσταση. Η υπερβολική σκέψη είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα με άγχος για να αισθάνονται περισσότερο υπό τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το πρόβλημα με την υπερβολική σκέψη είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια να "το καταλάβεις", το άτομο αποσπάται από το να νιώθει τα συναισθήματά του και αυτό μπορεί να γίνει εντελώς εξουθενωτικό.

Ανδρική κατάθλιψη και συμπτώματα

Αναγνώριση της κατάθλιψης στους άνδρες: 7 σημάδια για παρακολούθηση. Είσαι εσύ ή κάποιος που ξέρεις να παλεύει με την κατάθλιψη; Φαίνεται ότι ο αδερφός, ο θείος, ο πατέρας ή ο φίλος δεν είναι ο συνήθης εαυτός του; Λέει ότι νιώθει κουρασμένος όλη την ώρα; Η γνώση των σημείων κατάθλιψης στους άνδρες είναι σημαντική, ώστε ο αγαπημένος σας να μπορέσει να λάβει την απαραίτητη θεραπεία και να μην ξεπεραστεί από την κατάθλιψη.

Τρόποι απόκρισης στη «σιωπηλή τιμωρία»

Αυτοί οι άνθρωποι, όταν θυμώνουν από κάτι που είπε ή έκανε ο/η σύντροφός τους, γίνονται ψυχροί. Μπορεί να μην εκφράζουν κακία απευθείας, αλλά συμπεριφέρονται στον άλλο σαν να είναι κάποιος που σχεδόν δεν γνωρίζουν ή σαν να μιλούν στον γείτονα ή στον συνάδελφό τους.

Μήν αφήνετε πεποιθήσεις και ανασφάλειες να αλληλεπιδρούν αρνητικά στη ζωή σας

Ή ίσως ο τρόπος που ο καλύτερος φίλος σας έχει επιλέξει να κάνει τη ζωή του να μην ταιριάζει σε εσάς, αλλά ταιριάζει σε εκείνον. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο μπορείτε να αρχίσετε να αναπλαισιώνετε τον τρόπο που βλέπετε τις καταστάσεις.

Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών με οδοντικό άγχος

Οδοντικό άγχος: Αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας ασθενών.  Σε πρόσφατη έρευνα 18.000 ατόμων παγκοσμίως, το 61% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πάσχουν από οδοντικό φόβο και άγχος. Συχνά, το άγχος του ασθενούς εκδηλώνεται ως οδοντιατρική αποφυγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες επιπλοκές από το στόμα ή σε χαμηλή ποιότητα ζωής.

Μπορεί να μην την έχεις ακούσει αλλά υπάρχει η γελοφοβία

Γελοφοβία: Η ευαισθησία αυτή μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία στις σχέσεις. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η ευαισθησία στο γέλιο μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία ενός ατόμου στις ρομαντικές σχέσεις και συνδέεται με την ανασφαλή προσκόλληση. Η γελοφοβία είναι μια κοινωνική φοβία που χαρακτηρίζεται από έναν υπερβολικό φόβο να γελοιοποιηθεί. Οι άνθρωποι με αυτές τις τάσεις είναι υπερευαίσθητοι στο γέλιο και συχνά παρερμηνεύουν τους ήχους του γέλιου ως γελοιοποίηση που απευθύνεται στους εαυτούς τους.