Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχοθεραπεία Διαδίκτυο: Το skype στην υπηρεσία των ψυχικών παθήσεων

Ψυχοθεραπεία Διαδίκτυο: Το skype στην υπηρεσία των ψυχικών παθήσεων

Ψυχοθεραπεία Διαδίκτυο: Με το πάτημα του ποντικιού σας ή με μια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση σε μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία και εν μέσω πανδημίας φαίνεται να είναι μία από τις ευκολότερες λύσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Online θεραπεία προσφέρουν τόσο ιδιώτες, όσο και οργανισμοί, αλλά έχουν εμφανιστεί ακόμα και ιστοσελίδες που έχουν λίστες ειδικών με τους οποίους συνδεόμαστε σχετικά άμεσα.

Κάποια από αυτά προσφέρουν μηνιαίες συνδρομές όπου μπορεί κανείς να προγραμματίσει τακτικά ραντεβού με έναν ψυχοθεραπευτή, ενώ άλλα προσφέρουν απεριόριστη επικοινωνία μέσω chat ή email. Και αν και πολλοί άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιση μέσω αυτών των επιλογών από την άνεση του σπιτιού τους, άλλοι διατυπώνουν ανησυχίες για τις παγίδες και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.

Τι λέει η επιστήμη για την αποτελεσματικότητά της

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την online ψυχοθεραπεία είναι ότι οι ψυχοθεραπευτές δεν έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον θεραπευόμενο – ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση και τη διάγνωση. Ο τόνος της φωνής, η γλώσσα του σώματος και η συνολική εικόνα παρέχουν πληροφορίες για την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

Ένα βασικό στοιχείο της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η σχέση ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Η θεραπεία μέσω διαδικτύου αφαιρεί κάποιες δυνατότητες σύνδεσης ανάμεσά τους, (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ο χρήστης είναι ανώνυμος, ειδικά στην ανταλλαγή μηνυμάτων). Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν το αν η ψηφιακή επικοινωνία μπορεί να παράσχει τις δεξιότητες, τα εργαλεία και την θεραπευτική δύναμη σε άτομα που κοιτούν την οθόνη.

Παρά όμως αυτές τις ανησυχίες, αρκετές έρευνες δείχνουν επανειλημμένως ότι η online ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική για πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας:

– Έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders βρήκε ότι η θεραπεία μέσω διαδικτύου ήταν το ίδιο αποτελεσματική όσο και η δια ζώσης για την κατάθλιψη.

– Έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychological Disorders βρήκε ότι η διαδικτυακή γνωσιοσυμπεριφοριστική θεραπεία αποτελεί «αποτελεσματική, αποδεκτή και πρακτική φροντίδα της υγείας». Η μελέτη βρήκε ότι αυτού του είδους η θεραπεία ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη δια ζώσης για τη μείζονα κατάθλιψη, την κρίση πανικού, τις διαταραχές κοινωνικού άγχους και τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

– Έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Behaviour Research and Therapy βρήκε ότι η διαδικτυακή cbt ψυχοθεραπεία ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών. Η θεραπεία ήταν οικονομική και οι θετικές βελτιώσεις διατηρήθηκαν και μετά από ένα χρόνο.

Τα θετικά και αρνητικά της online ψυχοθεραπείας

Επομένως, η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου προσφέρει ορισμένα οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή δια ζώσης:

– Οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία και σε αγροτικές περιοχές, όπως και όσοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν έχουν ευκολότερη πρόσβαση.

– Πολλές ιστοσελίδες επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, κάτι που μπορεί να διευκολύνει ανθρώπους που ντρέπονται να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία.

– Οι περισσότερες online θεραπείες είναι πιο οικονομικές από τις δια ζώσης.

– Ο προγραμματισμός είναι ευκολότερος.

– Οι πελάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα δουν ανθρώπους που γνωρίζουν στην αίθουσα αναμονής.

– Τα άτομα με άγχος, ειδικά κοινωνικό άγχος, είναι πιθανότερο να αναζητήσουν online ψυχοθεραπευτή.

Στα αρνητικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται:

– Δεν ενδείκνυται για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα (με αυτοκτονικούς ιδεασμούς ή ψύχωση)

– Λείπουν βασικά στοιχεία αλληλεπίδρασης, όπως η γλώσσα του σώματος και άλλα στοιχεία απαραίτητα για μια σωστή διάγνωση.

– Τα τεχνολογικά προβλήματα μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο. Ίντερνετ που πέφτει, κολλημένα βίντεο και δυσκολία πρόσβασης σε έναν υπολογιστή οποιαδήποτε στιγμή είναι κάποια από αυτά.

– Κάποιοι άνθρωποι που διαφημίζονται ως ψυχοθεραπευτές μπορεί να μην έχουν την πιστοποίηση και τα χαρτιά που πρέπει για να ασκούν το επάγγελμα, (γι’ αυτό πάντα ζητάμε πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό).

– Είναι δύσκολο ένας ψυχοθεραπευτής να παρέμβει σε στιγμές κρίσης.

– Είναι δύσκολο να διαμορφωθεί μια θεραπευτική συμμαχία με κάποιον όταν οι συναντήσεις δεν γίνονται από κοντά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως τα chatbots μετατρέπονται σε ψυχοθεραπεία κατά του κοροναϊού

Δημόσιες δομές προσφέρουν δωρεάν ψυχοθεραπεία

Σημάδια που μας καθοδηγούν για μια επίσκεψη σε ψυχολόγο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Close Icon