Ψυχική Υγεία

Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη

Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη

Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη. Όλοι ελέγχουμε τον τρόπο που μιλάμε. Σαφώς, μέσω της απόλυτης εμπειρίας, το πώς λέγεται κάτι έχει άμεση επίδραση στις εντυπώσεις και τις απόψεις των άλλων.

Έχουμε παραδείγματα για να υποστηρίξουμε την υπόθεση ότι η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη: μάρκετινγκ , πολιτικές ομιλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και οποιαδήποτε μορφή έκφρασης που προσπαθεί να έχει επίδραση σε εμάς. Το πρώτο άτομο που εξέτασε πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη ήταν ο Benjamin Whorf . Yπέθεσε ότι η γραμματική και το λεξικό μιας γλώσσας καθορίζουν την αντίληψη του κόσμου. Ένα γεγονός που, με τη σειρά του, προσέδωσε σε κάθε γλωσσική κοινότητα κοινή και συγκεκριμένη συμπεριφορά και γνώση για τη γλώσσας.

Με αυτόν τον τρόπο, δηλώθηκε ότι ο τρόπος σκέψης περιοριζόταν από τη γλώσσα . Για παράδειγμα, ο ιαπωνικός όρος umami αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη γεύση που προέρχεται από το γλουταμινικό που δεν έχει άμεση μετάφραση σε δυτικές γλώσσες. Σύμφωνα με τη ντετερμινιστική θεωρία, ένας δυτικός ομιλητής θα είχε σοβαρό πρόβλημα να περιγράψει αυτή τη γεύση. Τα στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με αυτόν τον ντετερμινισμό ανάγκασαν τον Whorf να αναδιατυπώσει τη θεωρία του, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως η χαλαρή θεωρία Sapir-Whorf. Αυτή η θεωρία αντικαθιστά ότι είμαστε σκλάβοι της γλώσσας μας με την ιδέα της ικανότητας να επηρεάσει τη σκέψη μας.

Δεν θα ήταν αδύνατο να κατανοήσουμε έννοιες ξένες προς τη γλώσσα μας, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η γνώση και η γλώσσα συμβαδίζουν. Στις ισπανικές και άλλες γλώσσες, το φύλο που δίνεται στα ουσιαστικά είναι καθοριστικό για τη γραμματική και τη σύνταξη, δηλαδή, πρέπει να ληφθεί υπόψη για να σχηματιστεί μια πρόταση σωστά. Ωστόσο, αυτή η διχοτομία γίνεται πιο περίπλοκη καθώς εξερευνούμε άλλες γλώσσες: μερικές δεν έχουν γραμματικό φύλο, άλλες έχουν έως δεκαέξι. Αλλά αυτό επηρεάζει την αντίληψη του κόσμου;

Σε ένα πείραμα που συγκρίνει τις γερμανικές και ισπανικές περιγραφές ουσιαστικών, λέξεις που σχετίζονται με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα αποδόθηκαν σε άψυχα αντικείμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Με τα μάτια μιλάμε εμείς

Τα κατοικίδια... η σωτηρία της ψυχής

Πως η μουσική επιδρά στα παιδιά;

Η δύναμη του χαδιού στα βρεφάκια

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.   

Η ψύχωση ως συνέπεια της πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.

Ψυχοθεραπεία: Γιατί υπάρχει αντίσταση στη θεραπεία

Ψυχοθεραπεία: Ένα από τα πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και τους επιτρέπει να αισθάνονται σαν να έχουν κάποιον έλεγχο στη ζωή τους, είναι να σκεφτούν την αλλαγή.

Σπάστε τα δεσμά του φόβου στη ζωή σας

Φοβία: Κανείς δεν ξυπνά το πρωί ελπίζοντας να φοβάται θανατηφόρα και ακανόνιστα κοινά αντικείμενα ή δραστηριότητες που φαινομενικά όλοι οι άλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Όταν το στρες διαλύει τη σχέση

Οι στρεσογόνες περίοδοι τείνουν να συσχετίζονται με λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Αν ένας από τους δύο περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του στη δουλειά με πολύ πίεση και προθεσμίες, μειώνεται αυτόματα ο κοινός χρόν

Έχεις κάψει τον εγκέφαλό σου από την υπερβολική σκέψη. Δες 3 τρόπους για να απαλλαγείς

Υπερβολική σκέψη: Τρεις χειροπιαστές συμβουλές για να το σταματήσεις. Υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της σκέψης και της εμμονή σε μία κατάσταση. Η υπερβολική σκέψη είναι μια στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά από άτομα με άγχος για να αισθάνονται περισσότερο υπό τον έλεγχο μιας κατάστασης. Το πρόβλημα με την υπερβολική σκέψη είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια να "το καταλάβεις", το άτομο αποσπάται από το να νιώθει τα συναισθήματά του και αυτό μπορεί να γίνει εντελώς εξουθενωτικό.