Ψυχική Υγεία

Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση

Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση

Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση.  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που συνοδεύουν το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύσουν τη χαρά της περισυλλογής ενός τριχωτού φίλου. Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πλήρως προσκολλημένα στους ανθρώπους, στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, μπορούν να κατανοήσουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμα καλύτερα στην ερμηνεία του τόνου της φωνής, της γλώσσας του σώματος και των χειρονομιών μας.

Και όπως κάθε καλός ανθρώπινος φίλος, ένας πιστός σκύλος θα σας κοιτάξει στα μάτια για να εκτιμήσει τη συναισθηματική σας κατάσταση και θα προσπαθήσει να καταλάβει τι σκέφτεστε και νιώθετε (και να υπολογίσει πότε θα έρθει ο επόμενος περίπατος ή φροντίδα, φυσικά). Τα κατοικίδια ζώα, ιδιαίτερα οι σκύλοι και οι γάτες, µειώνουν το άγχος, την αγωνία και την κατάθλιψη, µειώνουν τη μοναξιά, ενθαρρύνουν την άσκηση και την ψυχαγωγία, και βελτιώνουν ακόμη και την καρδιαγγειακή υγεία σας. Η φροντίδα για ένα ζώο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και ενεργά. Τα κατοικίδια παρέχουν επίσης πολύτιμη συντροφικότητα για μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες. Ίσως το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και απεριόριστη αγάπη στη ζωή σας.

Συμπεράσματα έρευνας:

  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη απ’ ό,τι αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια.
  • Οι άνθρωποι με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε καταστάσεις άγχους από αυτούς χωρίς κατοικίδια.
  • Μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι όταν άτομα με οριακή υπέρταση  που  υιοθέτησαν σκύλους από καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.
  • Η αναπαραγωγή με σκύλο ή γάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία ηρεμούν και χαλαρώνουν.
  • Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακής νόσου) από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.
  • Ασθενείς με καρδιακή προσβολή με κατοικίδια επιβιώνουν περισσότερο από ό,τι χωρίς αυτά.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ηλικίας άνω των 65 ετών επισκέπτονται τους γιατρούς τους κατά 30 % λιγότερες επισκέψεις από όσους δεν έχουν κατοικίδια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σταμάτα να σαμποτάρεις τη σχέση σου

Δε μπορώ να διαχειριστώ τον εκνευρισμό και τον θυμό των άλλων

Το σεξ δεν είναι μόνο προνόμιο της νεότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.