Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία ικανοποίηση: Πώς η στιγμιαία ικανοποίηση μπορεί να βλάψει τον ψυχισμό σας και πώς να το αποφύγετε

Ψυχική υγεία ικανοποίηση: Πώς η στιγμιαία ικανοποίηση μπορεί να βλάψει τον ψυχισμό σας και πώς να το αποφύγετε

Ψυχική υγεία ικανοποίηση: Η στιγμιαία ικανοποίηση μπορεί να βλάψει τον ψυχισμό σας και ιδιαίτερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όταν αισθάνεστε άσχημα, η φυσική απόκριση είναι να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Για κάποιους, αυτό είναι μια συνομιλία στο τηλέφωνο με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή μια συνεδρία διαλογισμού. Για άλλους, ένα ποτήρι κρασί ή fast food. Για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι λιγότερο πιθανό να περιμένουν πράγματα που βρίσκουν ευχάριστα. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που επηρεάζουν την μνήμη και τη συγκέντρωσή σας μπορεί να το κάνουν πιο δύσκολο να ανατρέξετε σε προηγούμενες στιγμές που καθυστερήσατε την ικανοποίηση και τα οφέλη που έχετε δει. Πώς λειτουργεί η στιγμιαία ικανοποίηση σε όλο αυτό;

Τι είναι η στιγμιαία ικανοποίηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τη στιγμιαία ικανοποίηση λόγω του περίφημου «Marshmallow Test». Πρόκειται για ένα πείραμα όπου τα παιδιά έμπαιναν σε ένα δωμάτιο και τους έδιναν ένα γλυκό. Ως μέρος της ερευνητικής μεθόδου του Στάνφορντ, δόθηκαν στο παιδί δύο επιλογές. Φάτε το γλυκό τώρα ή περιμένετε 15 λεπτά και πάρτε δύο. Η μελέτη ορόσημο παρακολούθησε τους ερωτηθέντες καθώς μεγάλωναν. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσοι περίμεναν τα 15 λεπτά είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο, υψηλότερη αυτοεκτίμηση και συνολικά καλύτερα αποτελέσματα ζωής. Διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες επηρέασαν τη ζωή αυτών των παιδιών, αλλά η ικανότητά τους να καθυστερούν την ικανοποίηση θεωρήθηκε ως δείκτης «ικανότητας αντιμετώπισης της απογοήτευσης και του στρες στην εφηβεία».

Η αναζήτηση στιγμιαίας ικανοποίησης μπορεί να φαίνεται διαφορετική από άτομο σε άτομο. Μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, επειδή αυτό θα μας δώσει μια ώθηση βραχυπρόθεσμα, αλλά θα εξαντλήσει την ενέργειά μας μακροπρόθεσμα. Θα μπορούσε επίσης να είναι η καταφυγή στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, τα οποία μπορεί να μας προσφέρουν ευχάριστο συναίσθημα, αλλά μας αφήνουν κουρασμένους και κουρασμένους την επόμενη μέρα. Ακόμη και το να παρακολουθούμε τις ίδιες τηλεοπτικές εκπομπές ξανά και ξανά μπορεί να μας δώσει μια ανάπαυλα από μερικά από τα πιο έντονα συναισθήματα, αλλά μπορεί να μην είναι χρήσιμο μακροπρόθεσμα.

Η ιεράρχηση των αναγκών

Εξετάζοντας την κληρονομιά των αναγκών του Maslow, βλέπουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ικανοποίηση των φυσιολογικών μας αναγκών (όπως φαγητό, ύπνος και στέγη). Αυτές οι ανάγκες βρίσκονται στο κάτω μέρος της πυραμίδας. Αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα το φυσιολογικό, η ασφάλεια, το να ανήκεις, η εκτίμηση και η αυτοπραγμάτωση πέφτουν στο περιθώριο. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ψυχικά άρρωστοι καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, αλλά εξισορροπούν αυτό με ένα επίπεδο διαφοροποίησης όταν συζητούν επιλογές θεραπείας με ασθενείς.

 

  • Μην περιμένετε για κίνητρο: Η έρευνα για τα κίνητρα υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εξωτερική παρά μια έμφυτη επιθυμία μέσα μας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν ξυπνούν κάθε πρωί βουίζοντας για να βάλουν ένα φορτίο μπουγάδας ή να πάνε στο γυμναστήριο, αλλά υποθέτουμε ότι οδηγούνται από κάτι που απλώς δεν «καταλαβαίνουμε». Στους κύκλους αρνητικής σκέψης της ψυχικής ασθένειας είναι κατανοητό, αλλά προσπαθήστε να αλλάξετε την άποψή σας για να δείτε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε να θέλετε να κάνετε κάτι – το κίνητρο για να συνεχίσετε να το κάνετε θα έρθει με τον καιρό καθώς βλέπετε τα οφέλη.
  • Αναζητήστε υποστήριξη: Η κάλυψη των φυσιολογικών σας αναγκών είναι μια ισχυρή βάση για την ανάρρωσή σας, αλλά δεν μπορεί να είναι ο μόνος παράγοντας για τη βελτίωση της ευημερίας σας. Απευθυνθείτε σε αγαπημένα πρόσωπα και επαγγελματίες όπου είναι δυνατόν. Θα σας προσφέρουν υποστήριξη, αλλά και θα σας φέρουν πίσω στον «πραγματικό κόσμο» έξω από το μυαλό σας. Η τάση για στιγμιαία ικανοποίηση είναι συχνά σύμπτωμα ενός βαθύτερου τραύματος, επομένως η θεραπεία μπορεί να το ξεσκεπάσει και να μειώσει την παρορμητική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα.
  • Θυμηθείτε τι σας κάνει ευτυχισμένο: Σε μια σπείρα ψυχικής υγείας, είναι εύκολο να γίνεις ηττοπαθής όταν τα πράγματα βελτιώνονται. Το να θυμάστε προηγούμενες εμπειρίες και χόμπι μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε την ευτυχία που σας έδωσαν. Αρχίζοντας να οραματίζονται ήδη κάτι που είναι λίγο διαφορετικό, είναι πιο εύκολο να επιστρέψετε σε πράγματα που πραγματικά απολαμβάνετε να κάνετε.
  • Ξεκινήστε από μικρά πράγματα: Γράψτε ένα χρονοδιάγραμμα ζωής που κοιτάζει πίσω στο πώς νιώθατε και ενεργούσατε σε βήματα πέντε ετών. Από εκεί, μπορείτε να τα μειώσετε σε δραστηριότητες που ταιριάζουν με αυτό που κάνετε. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να τα είχατε σταματήσει και να νιώθετε εντελώς άβολα αυτή τη στιγμή. Απλώς βάλτε λίγη μουσική που σας ανεβάζει και χορέψτε σαν να μην σας παρακολουθεί κανείς.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο προόδου: Μπορεί να είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να εστιάσετε σε κάποια πράγματα για τα οποία ήσασταν ευγνώμονες μέσα στην εβδομάδα. Ακόμα κι αν ήταν μια τρομερή εβδομάδα, ίσως καταφέρατε να βγείτε στη φύση ή λάβατε ένα μήνυμα από την ανιψιά ή τον ανιψιό σας. Όσο δύσκολο και αν είναι για κάποιον που έχει κατάθλιψη, αυτό μπορεί να είναι κάτι θετικό να κάνει. Το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να φαίνεται παιδιάστικο. Ωστόσο, έχει αποδεδειγμένα οφέλη. Το να γράψετε τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά αντισταθμίζει τα προβλήματα μνήμης που προκαλούνται συχνά από την κατάθλιψη ή το άγχος, ώστε να μπορείτε να επιστρέψετε σε δύσκολες στιγμές και να θυμάστε ότι υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ.
  • Δοκιμάστε την Αρχή Pareto: Η ιδέα είναι ότι περίπου το 20% αυτού που κάνετε μπορεί να επηρεάσει το 80% της ζωής σας. Σε ένα πλαίσιο ψυχικής υγείας μεταφράζεται στο να βρείτε τα πράγματα που θα σας προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος. Σκεφτείτε το 20% των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε. Το να σηκώνεστε και να κάνετε ντους το πρωί μπορεί να σας κάνει να νιώσετε 80% καλύτερα μέσα σας σε σύγκριση με το να ξοδεύετε την ίδια ποσότητα ενέργειας για τον καθαρισμό της κουζίνας. Βρείτε λοιπόν αυτά τα πράγματα για εσάς.
  • Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας: Παράγοντες ντροπής γιατί πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν βοήθεια για ψυχικές ασθένειες, ιδιαίτερα εάν οι άνθρωποι δεν κάνουν πράγματα που αναμένονται από την κοινωνία, όπως το πλύσιμο ή ο ύπνος. Ενώ η ικανοποίηση των αναγκών σας είναι απαραίτητη για να γίνετε καλύτεροι, δεν φταίτε εσείς που παλέψατε μαζί τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Η μειωμένη όραση επιφέρει κατάθλιψη ιδιαίτερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας

Στρατηγικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους

Γιατί ποτέ δεν είμαστε «αρκετά μεγάλοι» για να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τρυποφοβία: Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο των social media

Τρυποφοβία: Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα τρυποφοβίας, όπως αηδία, άγχος και δυσφορία όταν εκτέθηκαν σε εικόνες συστάδων οπών.

Eξατομικευμένη μαγνητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης

"Τα αποτελέσματα και των δύο μελετών θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον κατά τον σχεδιασμό μεμονωμένων θεραπειών διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζονται σε ηλεκτρικούς βιοδείκτες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού εφαρμοστούν νέες μέθοδοι θεραπείας", λέει ο Gogulski.

Close Icon